0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 12. 2011

Breed, The (2001)

Nebezpečné spiknutí náhle vážně ohrozí mír mezi lidmi a upíry.
Detektiv Steve Grant pracuje pro NSA (Úřad národní bezpečnosti). Společně se svým parťákem již nějakou dobu pátrají po bezcitném zabijákovi. Když konečně dojde k jejich konfrontaci, záhadný muž parťáka zabije a Steve zjišťuje, že jeho protivníkem nemůže být obyčejný člověk. Jeho hlášení zaujme vedení NSA, které Granta zasvětí do tajemství, o němž dosud civilní obyvatelé neměli ani tušení. Na světě existuje prastará komunita upírů, která se snaží žít s lidmi v míru. Místo krve pijí chemickou náhražku a snaží se žít v ústraní. Nyní je však jasné, že někdo z jejich středu porušil přísahu a je i jejich zájmem, aby byl vrah brzy dopaden. Proto je ke Grantovi přidělen detektiv Gray, který je sám upírem. Jejich počáteční nevraživost se brzy mění v přátelské pouto, protože oba díky svému pátrání pomalu odkrývají znepokojující skutečnost. Celá věc má politický podtext a hrozí celosvětové spiknutí, kterému musejí za každou cenu zabránit.

Český název: X-Wamp
Režie: Michael Oblowitz
Rok výroby: 2001
Délka: 91 min
Země: USA / Maďarsko

Hrají:
Adrian Paul ... (Aaron Gray)
Bokeem Woodbine ... (Steve Grant)
Ling Bai ... (Lucy Westenra)
Péter Halász ... (Cross)
James Booth ... (Fleming)
...a další

Díky takovým filmům jako Blade či Matrix mohla vzniknout celá řada podobných snímků jako je tento, protože z nich mohli brát inspiraci a snažili se z toho vytřískat co možná nejvíc. Právě tento fakt však mnohdy zapříčinil to, že se většinou žádný z nich netěšil příliš velké oblibě u diváků. A ani zde tomu nebylo jinak. Začátek nás příjemně navnadí svou ponurou atmosférou, na které měl největší vliv výběr lokace a první kontakt s nepřítelem. V těchto chvílích divák ještě nemá ani tušení, jakým směrem se bude film ubírat. První souboj a lahodná krev nabízí potěšení, které je ovšem následně dosti potlačeno do pozadí.

V hororových filmech nemám moc rád když se do děje připlete politická zápletka, tedy pokud se nejedná o historické kousky. Ne že by se mi to přímo příčilo, ale ani Underworld na mě moc velký dojem neudělal. Zvláště když je nám nabídnuta zápletka, kterou jsme měli možnost vidět již několikrát. Zde se nás tvůrci pokusili obměkčit poodkrýváním všech tajů upíří komunity i samotnou minulost detektiva Graye. Kašlu na nějaké cucání malinového sirupu, já chtěl vidět pořádně krvavé orgie a tesáky v akci! Toho se zde však dočkáme jen poskrovnu.

Pořád jen sledujeme přesuny z místa na místo, kde dvojice detektivů vyslýchá ostatní upíry, ale nic moc kloudného ze scénáře nevymačkáme. Tedy pokud nepočítám jisté nesrovnalosti v ději a kupu nelogických žvástů. Tyto momenty se nám snaží zpestřit několik světlejších momentů, jako třeba zvířecí upíři. Jenže i zde jde jen slovní bonbónky, protože v akci je neuvidíme. Místo celé tabulky krvavé čokolády dostaneme jen několik čtverečků, které nám režisér pohodil na zaprášenou podlahu.

Když už totiž dojde konečně na nějakou pořádnou akci, tak se zavěsilo několik herců na lana a lítali vzduchem jak zběsilí, aniž by se divák dočkal nějakých kreativnějších momentů. Herecké výkony rovněž za moc nestojí a to na všech frontách. Šikmooká Ling Bai měla sice démonický vzhled, za který může děkovat šikovným maskérům, ale jinak toho moc nepředvedla. Podobně si stáli i její mužští kolegové a nenašel jsem zde nikoho, koho bych mohl alespoň něčím vyzdvihnout.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat