0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 12. 2016

Intensive Care (1991)

 Nedělejte si legraci z lidí v kómatu! Zvláště pokud jde o bývalého chirurga, který umí precizně používat své ostré nádobíčko…

Doktor Bruckner ještě donedávna patřil mezi nejuznávanější neurochirurgy v zemi. Poslední dobou však není ve své kůži, což má neblahý vliv nejen na jeho práci, pacienty, ale i kolegy. Začíná být pro své okolí nebezpečný a je docela možné, že příjde o svou práci i pověst. Jednoho dne má při návratu domů autonehodu, ze které jen zázrakem vyvázne živý, ale je ošklivě popálený a na sedm let upadne do kómatu. Během před silvestrovské noci je po kanadském žertíku dvou nemocničních zřízenců (ti nasadí pacientům na tváře karnevalové masky) probuzen, ale již není takový jako dřív. Dostane neodolatelnou chuť se pomstít a na oslavu Nového roku rozpoutá krvavé lázně…



Český název: Intenzivní péče
Režie: Dorna van Rouveroy
Rok výroby: 1991
Délka: 91 min
Země: Holandsko

Hrají:
George Kennedy...(Dr. Bruckner)
Koen Wauters...(Peter)
Nada van Nie...(Amy)
Michiel Hess...(Bobby)
Dick van den Toorn...(Ted)
...a další


Jeden z nepříliš známých evropských slasherů se mi hodně dlouho doslova vyhýbal, ale konečně uzrál čas a přišla řada i na něj. Byl jsem doslova natěšený, protože tento druh filmů mám hodně rád a navíc George Kennedy patřil k opravdu dobrým hercům a měl jsem za to, že by se nenechal přemluvit k účasti v nějaké blbině. Bohužel jsem se mýlil a varováním mi mělo být opravdu nízké hodnocení na internetu. Leč to jsem ignoroval. Popravdě se ani moc nedivím, že se tento film nikdy nedočkal moc vlídného přijetí u hororových fanoušků a mimo Holandsko upadl do zapomnění. Nicméně právě tam se mu dostalo nepříliš lichotivého ocenění a to když byl na Holandsko-belgickém filmovém festivalu Nacht van de Wansmaak kritiky označen za vůbec nejhorší holandský béčkový horor a umístěn do „síně hanby“.

Navíc Kennedy se tu stejně dle šepotu ze zákulisí moc dlouho neohřál a poté co si odbyl původní scény, tak ho nahradil jiný herec. Což pokud nejste slepí, tak poznáte sami. Což mělo za následek, že film měly utáhnout ostatní důležité postavy (Peter, Amy, Bobby), ale to se naneštěstí nedalo díky jejich chabým charakteristikám uskutečnit. On celkově samotný scénář stál na dosti vratkém podkladě a objevila se v něm celá řada nelogických situací a hlavně se nám na spoustu otázek nedostane vůbec žádných odpovědí. Kupříkladu – když už doktor přežil ten ohromný výbuch, jak mohl nabít tak velké síly a téměř nesmrtelnosti (když už mu ani vrták v oku nic neudělal) – zde to skutečně připomíná jakousi parodii na Michaela Myerse.

Musím však uznat, že některé mord scény byly docela vydařené. Nebylo jich sice mnoho, ale alespoň něco dokázalo film ochránit před utopením v odpadních vodách. To a potom celkem pohledná Nada van Nie. Bohužel tato herečka mě dost iritovala svým vzdycháním. Holka si asi neuvědomovala, že ta erotická scéna už skončila a hekala i když běhala po lese, nebo jí šílený doktor škrtil. Ve skutečnosti však za moc nestála většina hereckých výkonů. Intensive Care má jediné štěstí, že jsem se u něj ani moc nenudil, přestože tu rozhodně nenarazíte na nějaké nezapomenutelné pasáže, které by se vám navždy vryly do paměti.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat