0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

20. 9. 2016

Deadline (2009)


 Psychicky labilní Brittany Murphy, starý dům a jeho tajemství ukryté na starých páskách.  
Mladá spisovatelka a scénáristka Alice potřebuje nutně dokončit svou práci, protože na ní tlačí její producent. Jenomže se ještě zcela nevzpamatovala ze svého psychického zhroucení, které jí způsobil její bývalý přítel. Ten se jí pokusil zabít a ona následně potratila. Peníze však zoufale potřebuje a tak se nechá přemluvit k tomu, aby odcestovala do starého viktoriánského domu, který leží na samotě a ona tak měla klid k načerpání nové inspirace. Nechá se tedy odvést na místo svou přítelkyní Rebeccou a vše vypadá zpočátku skvěle. Ovšem jen do doby, než na půdě domu objeví staré nahrávky předchozích majitelů. Díky nim začne poodhalovat děsivou minulost tohoto místa. Jejich obsah má však na nebohou Alice nedozírné následky a ona začíná mít pocit, že není v domě sama. Má jen bujnou představivost, nebo toto místo skutečně ovládá ZLO?



Český název: Vražedný termín
Režie: Sean McConville
Rok výroby: 2009
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Brittany Murphy...(Alice)
Tammy Blanchard...(Rebecca)
Thora Birch...(Lucy)
Marc Blucas...(David)
...a další


Po předčtení hrubého obsahu filmu, jsem si říkal, že by mohlo jít o další klasickou „duchařinu“ a ve skutečnosti jsem nebyl daleko od pravdy. Autor tohoto filmu měl k dispozici docela malý rozpočet (necelé dva miliony dolarů) a věřím, že většina z něj šla na herecké obsazení. Takže bylo potřeba pořádně zapracovat na vytvoření solidní atmosféry, přidat pár lekacích scén a doufat, že si film získá srdce diváků. To se ovšem stalo tak napůl a hlavně z úplně jiného důvodu, než bylo zamýšleno. Nebudeme si nalhávat, nejde o nic světoborného a většině z vás se brzy tento kousek vytratí z hlavy.

Atmosféra postrádá po většinu času potřebnou jiskru a přestože se u sledování Deadline nebudete vyloženě nudit, tak vás profláknutá zápletka asi moc neokouzlí. Dům na samotě přitom přímo nabízel spoustu možností, jak by se dala celková úroveň navýšit. Ponuré místnosti, ticho které přeruší jakékoliv zavrzaní a hlavně tajemství ukryté na půdě. Tím vším toto psychologické drama (tak se totiž tento film po většinu času presentuje nejvíc) disponovalo, jen to chtělo lepší využití. Zvláště když se ukázalo, že Brittany Murphy je schopná táhnout celý film klidně i sama. Právě tato talentovaná herečka se nakonec stala i důvodem, proč jsem si Vražedný termín vlastně pustil. Je obrovská smůla, že krátce po premiéře sama ve skutečnosti zemřela. Jakoby ta scéna ve vaně předurčila její smutný osud.

Další nevyužitý potenciál vidím i v samotných nahrávkách. Nechci tady úplně vyspoilerovat závěr filmu, takže toto téma vezmu jen velmi okrajově. Bylo sice pěkné, že se na nich seznámíme s předchozími majiteli domu a máme šanci vidět jejich postupnou psychologickou proměnu, ale jejich obsah byl dost vlažný a kromě té poslední kazety nic pozitivního nepřinesly. Tedy kromě toho, že si dvojice Thora Birch a Marc Blucas odbyla své role. Vše nedobré nám vynahradí alespoň záživný konec filmu. Právě v těchto chvílích se ukázalo, že režisér přece jenom nějaký ten talent má, ale byla obrovská škoda, že nedokázal udržet stejnou laťku po celou dobu stejně.

Deadline tak spadá do kategorie filmů, které stačí opravdu vidět jen jednou. Pokud vám nevadí tuctová zápletka a nebo máte rádi Brittany Murphy, tak se na tuto jednohubku podívejte. Dlouho jsem zvažoval, jak tento film ohodnotit, ale už jen kvůli této herečce, musím sáhnout po průměrném hodnocení.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat