0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 9. 2016

Maniac Cop 3: Badge of Silence (1993)

 Díky černé magii dostane Matt Cordell ještě jednu šanci. Ale bylo to opravdu zapotřebí?

Matt Cordell byl pohřben, ale zaslouženého odpočinku se mu ani tentokrát nedostane moc dlouho. Jistý šaman provede zakázaný rituál „oživení“ a nemrtvý policista tak brzy začne znovu řádit v ulicích New Yorku. Tentokrát však nejde o bezhlavé běsnění, ale Cordell se zaměří na policistku Katie, která byla zraněna při přestřelce a následně kvůli rozsáhlým zranění upadla do kómatu. Slávy chtivý reportéři natočili její zásah, ale materiál sestříhali tak, aby očernili její jméno. Což se Cordellovi nelíbí a rozhodne se jí očistit. O policistku se ovšem zajímá i detektiv McKinney, který tak znovu zkříží cestu nebezpečnému protivníkovi…


Český název: Maniac Cop III - Odznak mlčení
Režie: William Lustig
Rok výroby: 1993
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Robert Davi...(detektiv Sean McKinney)
Caitlin Dulany...(Dr. Susan Fowler)
Robert Z'Dar...(Matt Cordell)
Gretchen Becker...(Katie Sullivan)
Jackie Earle Haley...(Frank Jessup)
...a další


Jak už bývá u této série zvykem, i tentokrát je divákovi nejprve nabídnutý krátký souhrn z předešlých dílů. Do režisérského křesla opět usedl William Lustig, který tak nemusel řešit autorská práva. Pobouření fanoušci však moc nepřišli na chuť „okořenění“ scénáře o černou magii, ale bylo jasné, že do třetice by již s podobným scénářem neuspěl a já jsem změnu docela uvítal. Bohužel horší už to bylo s realizací a pojetím celého filmu, který si označení nejhorší díl celé série po zásluze zaslouží. Rozhodně se přikláním k názorům většiny, že si Maniac Cop zasloužil důstojnější zakončení. Přesto všechno nejde o vyloženě špatný film.

Asi nejvíc se mi líbil pokus vrátit se zpět k ponuré atmosféře, která zdobila hlavně první díl. Jenže do jaké míry se to povedlo? Počátek nám nabídne slušnou akční přestřelku v obchoďáku, okořeněnou i o dávku černého humoru, ale potom to začalo mírně skřípat. Nudné nemocniční tlachání a nepříliš přesvědčivé řádění Matta v nemocnici (to ho vážně nikdo neviděl a on si tam chodil jako duch…), dost sráželo kvalitu děje. Tvůrci se to snažili vynahradit slušnou dávkou mrtvol a povinnou změnou image našeho (ne)mrtvého policisty (v každém díle prošel jeho obličej nutnou změnou), ale jaksi pozapomněli na jednotlivé detaily, které by přehlídl asi jen slepý. Když už někdo hoří jak může mít pořád čistou uniformu, atd…). Podobných nelogických kiksů tu byla celá řada.

Dalším trápením byli doslova prkenné herecké výkony většiny zúčastněných. Nechci je přímo označit za ochotnické představení, ale za rámeček si je rozhodně nikdo z nich nedá. A to se ještě ani nechci moc vyjadřovat k tomu závěru. Doslova přemrštěná akční podívaná se zvrtla v jakousi nechtěnou parodii, při které nám nezbude nic jiného, než jen nevěřícně kroutit hlavou. Hořící Cordell ještě nevypadal až tak špatně, ale to všechno kolem – no prostě snůška nelogických kopanců. No nic, máme za sebou další sérii a snad se ještě někdy dočkáme dalšího – lepšího dílu.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat