0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

27. 9. 2016

Laberinto del Fauno, El (2006)

Mnohými opěvované fantasy od režiséra Guillerma del Tora, které s přivřením oka místy tak trochu koketuje i s hororovým žánrem. 

Roku 1944 se španělská jednotka pod vedením krutého velitele Vidala pokouší rozprášit zbytky vzbouřenců ukrytých v hlubokých lesích. Právě v této době do armádní základny malá dívka Ofélie se svou těhotnou matkou Carmen, na žádost jejího nevlastního otce. Špatný zdravotní stav matky a nedobré vztahy s Vidalem mají na dívku neblahý vliv a tak se snaží najít útěchu v knížkách. Jednoho večera zavedou tajemné síly Ofélii do starého labyrintu v lese za domem, kde se poprvé setkává s podivným Faunem. Tento tvor jí poví starý příběh o malé princezně, jenž musí zachránit kdysi mocné pohádkové království. Tou princeznou je právě ona, ale aby naplnila svůj osud, musí splnit tři nelehké úkoly. Nebude to však nic lehkého, protože na její dobrodružné cestě jí čeká řada překážek a nejednou bude muset doslova bojovat i o svůj život….


Český název: Faunův labyrint
Režie: Guillermo del Toro
Rok výroby: 2006
Délka: 119 min
Země: Španělsko / Mexiko / USA
Alternativní název: Pan's Labyrinth

Hrají:
Ivana Baquero...(Ofelia)
Sergi López...(Vidal)
Ariadna Gil...(Carmen)
Maribel Verdú...(Mercedes)
Doug Jones...(Fauno)
...a další


Hodně dlouho jsem zvažoval, zda vůbec napsat recenzi na tento film. Jde totiž spíše o fantasy s mysteriozní zápletkou – proložené válečným dramatem, která se o hororový žánr otírá jen velmi sporadicky. Když už je však mezi filmovými žánry uveden i horor, byla by škoda nenapsat pár slov. Předem však chci upozornit příznivce tohoto filmu, že já jsem z něj zrovna dvakrát nadšený nebyl. Guillermo del Toro za svou kariéru natočil několik lepších filmů (tedy dle mého názoru) a tato pohádka nejen pro děti je spíše průměrnou záležitostí, než abych se z ní posadil na zadek.

Vyobrazení boje menší armády s hrstkou povstalců mělo značné reservy a to nejen co se akčnosti týče, ale i důvěryhodnosti. Spíše šlo jen o vyplnění děje o nějaké dramatické scény (přestřelka, výbuchy), protože hlavní úlohu tu samozřejmě hrála dobrodružná cesta malé dívky do fantasy světa. Právě tyto chvíle dopomohly k navození dobré atmosféry mnohem více, než mučení a vraždění zajatců, které stejně v tom nejlepším většinou přerušil otravný střih. Vím, že vyděsit diváky asi nebyl hlavní smysl filmu, ale kupříkladu scény s ropuchou, nebo slepým pojídačem dětí a víl se daly mnohem více rozvinout a naplno využit skrytý potenciál, který se tu přímo nabízel.

Navíc si nemohu odpustit poznámku, že speciální efekty které mnozí vychvalují do nebes a za které získal film řadu ocenění, nominací na mě moc velký dojem rovněž neudělali. Nevím, asi podobným kouskům nerozumím, ale viděl jsem už dost fantasy příběhů i potemnělejších "pohádek" a ty na mě udělaly mnohem – znovu opakuji mnohem větší dojem. V žádném případě vás však nechci odrazovat od shlédnutí Faunova labyrintu. Každému se líbí něco jiného, ale já tohle určitě vyhledávat znovu nebudu. S klidným svědomím dávám průměrné hodnocení, které je dle mého naprosto odpovídající.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat