0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 9. 2016

Frightmare (1983)

 Býval uznávanou hvězdou hororových filmů a i po své smrti si pro své věrné fanoušky přichystal zajímavé „vystoupení“. Bohužel to neplatí pro diváky, kteří si tento film pořídí...  

Kdysi uznávaná persóna hororových filmů Conrad Radzoff už má svá nejlepší léta dávno za sebou. Ač si to sám nechce přiznat a stále se považuje za nenahraditelného, je dobrý už jen pro reklamu na zubní protézy. Po jeho nečekaném skonu se však ukáže, že stále měl velké množství skalních fanoušků, kteří mu přijdou na pohřeb. Sedm studentů se rozhodne uskutečnit svůj šílený plán a vkradou se do mauzolea, kde byla jejich ikona pohřbena. Aby toho nebylo málo, rozhodnou se ukrást jeho mrtvolu a jeden večer s ním strávit ve svém domě. To však nemají ani tušení, že krádež mrtvoly svého muže nenechá vdova jen tak. Za pomoci černé magie Conrad ožije a začne se mstít. Hodlá si své poslední „představení“ dosyta užít…



Český název: Frightmare: Legenda hororů
Režie: Norman Thaddeus Vane
Rok výroby: 1983
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Ferdy Mayne...(Conrad Radzoff)
Luca Bercovici...(Saint)
Jennifer Starrett...(Meg)
Jeffrey Combs...(Stu)
Barbara Pilavin...(Etta Radzoff)
...a další

Obsah filmu, který jsem si přečetl na zadní straně trafikového DVD mě natolik zaujal, že jsem prostě neodolal a tento film si pořídil. Zvláště když v tom měla prsty má oblíbená společnost TROMA – ta však tento film vzala pouze pod svá křídla coby produkce a jinak s ním nic společného nemá. Což se následně ukázalo jako závažná věc, protože ač jde o starý film, tak je to s prominutím hrozná sračka. Když jsem Frightmare viděl před léty poprvé, dodíval jsem se na něj až napotřetí, protože jsem u toho dvakrát nudou usnul. Proto jsem tomu chtěl dát po letech znovu šanci na reparát a třeba poupravit i svůj úsudek na něj. To se však nestalo.

Tento film je nehorázný kýč a to ve všech směrech. Od tragických hereckých výkonů (a to i přesto, že tu hraje sám Jeffrey Combs), přes slaboučkou (lépe řečeno nulovou) atmosféru až po špatné efekty. Režisér Vane za celou dobu nedokázal navodit potřebné napětí, které se mu tu ovšem přímo nabízelo na stříbrném podnose. Měl po ruce zajímavý námět, starý dům a partičku herců schopných udělat pro trochu slávy téměř cokoliv (omlouvám se těm, kteří to později někam dotáhli a že jich tu nebylo málo). Jenomže první polovina je doslova jalová a kromě úvodní vraždy režiséra reklamy se nic zajímavého neděje. Postava Conrada byla správně slizká, ale kvůli špatnému scénáři se s ní nedalo lépe pracovat. A to samé platí i ve chvíli kdy začalo postupné vyvražďování naší omladiny.

Nabízela se tu celá škála mord scén a je pravda, že se tvůrci pokusili být co možná nejkreativnější, ale bez úspěchu. Gore bylo slaboučké, trhavý / zpomalený styl naprosto nevyhovující, bez špetky napětí a navíc většina herců nehezky přehrávala. To už jsem si málem začal nudou hryzat nehty (což zásadně nedělám). Očekával jsem proto alespoň slušný závěr, ale kromě useknuté hlavy, kremace a následného zúčtování s truchlící vdovou nás nuda neopustila ani s náběhem závěrečných titulek. Frightmare tak absolutně nenaplnilo mé očekávání a ani napodruhé jsem na něj nezměnil svůj názor. Je to velice špatný film, který po celou dobu balancuje na hranici odpadu. Ten mu nedám jen kvůli Jeffreymu. Nikdy více!

Hodnocení:
10%

Žádné komentáře:

Okomentovat