0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 10. 2016

Conde Drácula, El (1970)

 Jesús Franco a jeho slabé podání legendárního Draculy...  

Nadějný právník Jonathan Harker přijíždí do Transylvánie, aby zde dojednal kupní smlouvu s jistým hrabětem Draculou. Nedbá varování spolucestujícího ani se nenechá zaleknout podivnými pohledy prostých obyvatel, kteří tuší kam má namířeno. Jeho hostitel vypadá na první pohled jako milý starý pán, který chce opustit starý hrad, kde žila jeho rodina po celé generace a chce v klidu „dožít“ poblíž Budapešti. Jenomže během noci se začnou dít podivné věci. Nejprve to vše vypadá jako zlá noční můra, ale Harker brzy pochopí, že jeho hostitel je upír lačnící po lidské krvi. Podaří se mu sice uprchnout, ale v Maďarsku je umístěn do blázince, protože jeho historce nikdo nevěří. Tedy skoro nikdo – doktor Van Helsing má vážné pochybnosti a to ještě netuší, že ZLO má téměř za dveřmi. Hrabě Dracula se totiž uhnízdil nedaleko jeho ústavu a v okolí začnou za záhadných okolností umírat lidé. Jenže jak ho zastavit…


Český název: Hrabě Dracula
Režie: Jesús Franco
Rok výroby: 1970
Délka: 98 min
Země: Španělsko / Západní Německo / Itálie / Lichtenštejnsko
Alternativní názvy: Nachts, wenn Dracula erwacht, Count Dracula


Hrají:
Christopher Lee...(Count Dracula)
Fred Williams...(Jonathan Harker)
Herbert Lom...(Dr. Van Helsing)
Klaus Kinski...(Reinfierd)
Maria Rohm...(Mina Harker)
Paul Muller...(Dr. Seward)
Jack Taylor...(Quincey)
...a další


Bram Stoker a jeho dnes již legendární román je kapitola sama o sobě. Vzniklo bezpočet filmových adaptací o slavném upírovi, ale jen málokterá z nich je opravdu kvalitní. Jesús Franco sliboval největší persóně mezi herci (Christopher Lee), že se bude věrně držet literární předlohy, aby ho nalákal do svého filmu, ale nakonec scénář prošel bezpočtem úprav, což se ukázalo jako špatná volba. Osobně tento film řadím mezi průměrné až lehce podprůměrné kousky. Není to sice úplná ztráta času, ale najde se tu opravdu jen minimum pozitivních věcí.

Ze začátku je divák docela okouzlen prostředím hradu, které je ponořeno to husté mlhy, ale jen do doby kdy se na scéně objeví vlčáci (coby falešní vlci) a gumový netopýr na šňůrce. To mi začalo škubat koutky poprvé a já jen doufal, že se film vydá lepším směrem. Noční můry vypadaly zajímavě, ale Franco nikdy nebyl v mých očích příliš dobrým režisérem a v následujících minutách se to jen potvrdilo. Žádná solidní atmosféra se nekonala, napětí aby člověk pohledal a tak se všechny naděje upírali k jiné známé hvězdě, která se ve filmu objevila. Nebyl jí nikdo jiný než Klaus Kinski. Ten zahrál bláznivého Reinfierda docela dobře, ale jeho postava zde dostala žalostně málo prostoru. Pokud máte rádi takzvané chuťovky, tak věřte, že Klaus skutečně pojídal živý hmyz. Tak proti gustu žádný dišputát.

Asi nejvíce mě však odbourali scény, ve kterých postavy zabíjejí upíry. Propíchnutí jej srdcí kůlem však spadalo do kategorie ochotnického představení. Jen občas vystříkla trocha krve, což mě nedokázalo absolutně uspokojit. Co už však prostě nemůžu překousnout, je naprostá neznalost zeměpisu a historie- Burgas, Transylvánie, Maďarsko- okružní jízda za jeden den, prosím dejte dvě eura a zažijete dovolenou vašich snů s naší cestovní kanceláří Dracula Tour. Podobných nesmyslů (nadsázek) tu bylo hned několik. Prostě a jednoduše tento film můžete klidně minout. Opravdu hodně mě Franco zklamal. Když jsem film viděl kdysi dávno poprvé, docela se mi líbil, to jsem ovšem ještě neměl s hororovým žánrem žádné zkušenosti a když jsem následně viděl Draculu z roku 1992.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat