0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 10. 2016

Castle Freak (1995)

 Dlouho se nedobrovolně skrýval před světem, ale nyní je konečně svobodný a nadešel čas ukojit své touhy a potřeby...   

John Reilly právě zdědil v Itálii starý hrad a tak se rozhodl pro krátkou návštěvu, než se mu ho podaří prodat. Vydá se tam společně se svou slepou dcerou Rebeccou a manželkou Susan, se kterou jim to od tragické nehody při které zemřel jejich syn už moc neklape. Změna prostředí by jim však mohla prospět utužit křehké rodinné vztahy, ale brzy pochopí svůj omyl. Manželka jej stále odmítá a tak se jednoho večera opije a vydá se hledat společnost do blízkého městečka. Jenomže tím jeho problémy nekončí, ba právě naopak. Když druhého dne zaklepe na dveře policie a obviní ho z únosu místní prostitutky, se kterou skutečně odešel z baru, je zle. Ve sklepení je nalezena její zohavená mrtvola a přestože John trvá na své nevině, je zatčen. V tu chvíli si uvědomí, že nemůžou být na hradu sami a jeho rodina je v ohrožení. Hrůzná minulost starého panství se rozhodla vystoupit z temnoty…


Český název: Zámecká hrůza
Režie: Stuart Gordon
Rok výroby: 1995
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Jeffrey Combs...(John Reilly)
Barbara Crampton...(Susan Reilly)
Jessica Dollarhide...(Rebecca Reilly)
Jonathan Fuller...(Giorgio)
Massimo Sarchielli...(Giannetti)
...a další


Stuart Gordon je pro mě zárukou alespoň průměrné podívané a zatím mě ještě vyloženě nezklamal. I proto jsem byl docela zvědavý na tento příběh, jehož námět nevypadal vůbec špatně. Zatímco některým se právě začátek filmu moc nelíbí, pro svůj pomalejší rozjezd, já v něm naopak našel zalíbení víc, než na jeho konci. Ale o tom později. Ponuré italské sídlo z 12. století skrývá hrůzné tajemství, ukryté v jeho sklepení před zraky obyčejných lidí. Pomalu rozjíždějící se atmosféra sebou přináší spoustu kladů, především pak velice dobré herecké výkony představitelů ústředních postav (Combs a Barbara Crampton jsou většinou zárukou kvality) a především samotného znetvořeného Giorgia.

První minuty, kdy se na scéně objevil Giorgio byly neskutečné, jenže postupem času se tedy
alespoň umě vytratilo veškeré nadšení. Zlom nastal po kousání bradavek té prostitutky. Protože v tu chvíli byl viděl celý kostým monstra a tady nastal kámen úrazu. Jakmile totiž kamera přestala zabírat vynikající masku (obličej) a sjela níže, tak byl vidět gumový kostým, který na herci jen vlál. Hlavně tedy při záběrech zezadu. Tím mě doslova znechutili. V žádném případě však nechci říci, že by šlo o špatný film. Najdeme tu několik pěkně krvavých scén, které oplývají jistou dávkou morbidity. A to já mám velice rád.

Erotiky je tu sice poskrovnu, na rozdíl od jiných režisérových filmů, ale nemusíte se bát – ani tady nepřijdete pánové zkrátka. Tentokrát tu však nenajdete ani špetku humoru, protože pro něj tu prostě nebylo místo. A to mělo určitě své plus. Všechno se zde bere smrtelně vážně a výrazně to dopomohlo i samotné atmosféře. Castle Freak tak svůj účel dozajista splnil, o čemž svědčí i docela dobré nadprůměrné hodnocení (nejen mé, ale i na různých internetových stránkách). Jen jedna rada pro ochránce zvířat a feministky – raději se na tento film nedívejte, nebo vás z toho klepne. Bizarnímu řádění zdejšího monstra a jeho zvráceným choutkám totiž neunikne nikdo – ani muži, ani domácí mazlíček a natožpak děvčata. 

Hodnocení:
65% 

Žádné komentáře:

Okomentovat