0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 10. 2016

Frighteners, The (1996)

 Michael J. Fox se pouští do nerovného souboje s děsivým přízrakem a to vše pod taktovkou Petera Jacksona...

Malé městečko zachvátí vlna podivných úmrtí – prý na selhání srdce. Obyvatelé jsou vyděšení a toho se snaží využít podivín Frank Bannister, který od záhadné smrti své manželky získal schopnost komunikovat s mrtvými, čehož se snaží využít ve svůj prospěch. Společně s trojicí spřátelených duchů straší lidi, aby následně jejich dům vyčistil od nadpřirozených sil. Jednoho dne se seznámí s manželskou dvojicí Rayem a Lucy a od té chvíle se navždy změní jeho život. Začne vídat „označené“ lidi, kteří poté umírají a pro policii se stává hlavním podezřelým. Frank je tak nucen pátrat na vlastní pěst a stopy jej dovedou až k masovému vrahovi Johnny Bartlettovi, který byl před několika lety popraven a jeho přítelkyni Patricii. Stojí snad za vším duch sériového vraha, nebo má nevysvětlitelné vraždy na svědomí někdo úplně jiný…


Český název: Přízraky
Režie: Peter Jackson
Rok výroby: 1996
Délka: 110 min
Země: Nový Zéland / USA

Hrají:
Michael J. Fox...(Frank Bannister)
Trini Alvarado...(Dr. Lucy Lynskey)
Jeffrey Combs...(Milton Dammers)
Dee Wallace...(Patricia Ann Bradley)
Jake Busey...(Johnny Bartlett)
...a další


Tak a další srandovní duchařina je na světě. Je to tedy spíš komedie než horor, ale dobrých hororových komedií není nikdy dost. Jackson mě docela mile překvapil, že netočí jen bitky elfů se skřetama a vše se netočí kolem prstenu a Froda. Přízraky jsem měl možnost poprvé vidět v době kdy jsem ještě pracoval v Irsku a můžu vám říci, že tento kousek tehdy pobavil opravdu dost lidí. Nečekejte však v žádném případě něco ve stylu Krotitelů duchů, to v žádném případě. Tento film oplývá mnohem temnější zápletkou, která vás víceméně dostane již od prvních minut.

Starý dům s řádícím duchem je však jen třešničkou na dortu a většina děje se odehrává úplně jinde, takže se nenechte zmást. Bylo však potřeba si připravit půdu pod nohama a zaujmout diváky hned v samotném úvodu. Poté se narychlo seznámíme s našim hrdinou a může se jít na věc. Jeho duchové – parťáci patří ke zlatému hřebu večera. Zvláště pak ten stařík s kolty a jeho návštěva historického muzea. Hlavní prim zde však samozřejmě hraje tajemný zabiják a rychle narůstající počet jeho obětí. V těchto chvílích atmosféra opravdu houstne a napětí se drží na vysoké vlně. Samozřejmě však nesmí chybět ani humorné scénky. Bez těch by to opravdu nešlo.

Přízraky se mohou pyšnit i velice dobře zvoleným hereckým obsazením. M. Foxe asi netřeba moc představovat – tenhle chlapík snad zahraje dobře úplně všechno, ale co mě velice mile překvapilo, byla Dee Wallace a její záporná role. Na něco takového nejsem u ní vůbec zvyklý. A ona si s tím poradila opravdu dobře. To Jeffrey Combs mi už takovou radost neudělal, ale to bylo dáno slizkou postavou, které se však chopil rovněž velice slušně. Já času s tímhle snímkem určitě nelituju, protože efekty jsou na vysoké úrovni, děj má hlavu a patu, hlavně se pořád něco děje. Takže na to určitě mrkněte!

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat