0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 10. 2016

Grave Halloween (2013)

 Režisér remaku I Spit on Your Grave si vzal tentokrát na mušku legendární les Aokigahara.  

Vysokoškolačka Maiko se společně s několika spolužáky vydává do nechvalně proslulého lesa sebevrahů, aby zde provedla rituál k osvobození duše její nedávno zesnulé biologické matky, která si zde vzala dobrovolně život a nebyla důstojně pohřbena. Vše si chtějí točit na kameru, aby mohli materiál použít ke své školní práci. Nedbají varovných nápisů a plni odhodlání vkročí do lesa. Nejsou zde však sami, protože toto místo je plné ztracených duší, které jen čekají na to, až někdo poruší nepsané pravidla. Živí zde totiž rozhodně nejsou vítáni!


Český název: Les sebevrahů
Režie: Steven R. Monroe
Rok výroby: 2013
Délka: 89 min
Země: Kanada
Alternativní název: Last Halloween, The

Hrají:
Kaitlyn Leeb...(Maiko)
Graham Wardle...(Kyle)
Cassi Thomson...(Amber)
Dejan Loyola...(Terry)
Hiro Kanagawa...(Jin)
Maiko Miyauchi...(matka)
...a další


Režisér Monroe není v hororovým žánru žádným zelenáčem, vždyť má na svém kontě docela povedený remake I Spit on Your Grave i jeho volné pokračování, ale v jeho kariéře se najde i dost podprůměrných filmů. No a ve spojení se společností Syfy, jsem cítil ve vzduchu pěkný průser. Zvláště když jde o film natočený pro televizní účely. Naštěstí to nedopadlo úplně katastrofálně, ale žádná pecka to tedy rozhodně není. Přesto si myslím, že Grave Halloween měl určitě navíc. Námět vypadal slibně, legendární les Aokigahara ještě není tak okoukané téma (letošní The Forest se mi moc nelíbil) a kombinace duchařiny a slasheru taky nevypadala zprvu vůbec jako špatný nápad.

Ovšem po jeho shlédnutí mám k tomuto filmu opravdu spoustu výhrad. Překousnu fakt, že se film ve skutečnosti natáčel v Kanadě a ne u hory Fuji – prostředí lesa bylo docela pěkné, dokonce i další černovlasou Asiatku, která na nás místo studny vykukuje zpoza stromů, ale docela dost mi vadil špatný výběr druhořadých herců a klasicky šablonovité nelogické prvky, kterých je tu opravdu spousta. Od stupidního chování postav, přes nepochopitelné ztracení lidí stojících jen několik centimetrů od sebe až po naprosto nudnou první polovinu filmu. Zpočátku jsem měl opravdu velké obavy, že zas budu nucený čumět na další frašku typu Záhada Blair Witch (kterou z duše nesnáším).

Naštěstí je tu i několik velice pěkných momentů a béčkových gore scén. Některé úmrtí se totiž tvůrcům skutečně povedli, stejně jako masky duchů. Po vizuální stránce se bylo na co dívat a když k tomu připočítám i akčnější závěr filmu, rozhodl jsem se přece jenom zvýšit své původní hodnocení. Nejde sice o žádný zázrak, ale postavím začátek bokem, dá se to přežít ve zdraví. Navíc tu hraje docela pohledná hlavní hrdinka, což vždycky potěší. Grave Halloween tak sice jen o fous uniklo mé zaškatulkování do průměrných filmů, ale vyložená ztráta času to není. Je ovšem pravdou, že jsem od Monroea čekal o něco víc. Mohl si s tím pohrát ještě mnohem lépe, ale asi neměl k dispozici potřebný rozpočet. 

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat