0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 10. 2016

Orfanato, El (2007)

 Návrat do míst svého dětství sebou mnohdy přináší, kromě pěkných vzpomínek i řadu šokujících tajemství...

Laura se společně se svým manželem a malým adoptovaným synkem rozhodne vrátit do starého sirotčince u pobřeží, kde strávila část svého dětství. Hodlají svůj nový domov proměnit v pečovatelský dům pro postižené děti. Zprvu vše klape podle plánu, ale jen do doby, než si jejich Simón začne povídat se svými imaginárními přáteli. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby se jednoho dne neztratil a ani přes veškerou snahu rodičů i policie se ho nepodařilo již nalézt. Zoufalá Laura začne hledat útěchu na nejrůznějších seancích a terapiích. Dokonce požádá o pomoc i médium Auroru, která tvrdí, že sirotčinec obývají duchové malých dětí. Laura začne pomalu odhalovat děsivou minulost tohoto místa, ale její manžel se spíše strachuje o její duševní zdraví…


Český název: Sirotčinec
Režie: Juan Antonio Bayona
Rok výroby: 2007
Délka: 105 min
Země: Španělsko
Alternativní název: Orphanage, The

Hrají:
Belén Rueda...(Laura)
Fernando Cayo...(Carlos)
Roger Príncep...(Simón)
Mabel Rivera...(Pilar)
Montserrat Carulla...(Benigna)
Geraldine Chaplin...(Aurora)
...a další


Ještě dnes mám v živé paměti všechny ty kladné recenze a ohlasy na tento film. Já čekal dlouhé dva roky na to, až opadne ono prvotní nadšení, protože rozhodně nepatřím ke „stádu“, které musí všechno vidět mezi prvními. No a popravdě zrovna moc odvařený, jsem ze Sirotčince vážně nebyl. Mám rád španělské filmy a duchařiny mi rovněž nevadí, ale tady mi to spíš přišlo jako průměrná detektivka s lehce mysteriózním nádechem. Neříkám, že jde o špatný film, ale já se u něj dost nudil. Slyšel jsem na něj ohlasy jako kráva a když jsem se na něho díval, tak nuda, nuda, detektivka, dlouho nic a potom se konečně dostavila i duchařina. Což mě docela zklamalo. Pointa příběhu je docela dobrá, ale já se chtěl dívat na duchařinu u které se mi budou ježit všechny chlupy a ne sledovat detektivku se špatným koncem.

Režisér měl rozhodně více přitlačit na pilu. Nebylo potřeba, aby tu tekli litry krve, nebo přemrštěné gore scény, ale já bych kupříkladu uvítal nějaké ty děsivé flashbacky z minulosti, kterých tu bylo jako šafránu. Vychvalovaná atmosféra měla místy opravdu slibné chvilky, ale jinak po většinu času doslova stagnovala. Pořádné napětí aby tu člověk pohledal a když už se konečně začalo schylovat k lepším zítřkům, tak nastal střih a bylo po srandě. Na druhou stranu musím přičíst k dobru docela povedenou vizuální stránku filmu. Tady si tvůrce docela vyhrál se svou představivostí. Ponuré prostředí sirotčince bylo pěkné a docela hledím, že většinu času se natáčelo ve staré fabrice.

Byla věčná škoda, že se do děje více nezapracoval ten maják. Rozhodně mohlo jít o příjemné zpestření. Občas se mi chce opravdu plakat, nad nevyužitým potenciálem který se tu přímo vybízel k použití. To je ovšem nešvar valné většiny filmů. Herecké výkony docela ušli, přestože jsem do té doby kromě výborné Geraldine Chaplin nikoho neznal. Hlavní hrdinka si nevedla vůbec špatně, stejně jako dětský představitel Simóna. S tím jsem problém opravdu neměl. Pravdou ovšem zůstává, že v konkurenci s asijskými duchařinami Sirotčinec dost zaostával.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat