0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 10. 2016

Gift, The (2000)

 Máte rádi detektivky s mysteriózním nádechem? Sam Raimi vám připravil opravdu zajímavou podívanou...  

Vdova a matka tří chlapců Annie žije v malém a na první pohled poklidném městečku. Je obdařena darem vidět budoucnost jiných lidí, díky čemuž přijímá dary od sousedů, kteří si k ní chodí vykládat karty. Najdou se však i tací, kteří její schopnosti považují za nesmysl, urážejí ji a dokonce i vyhrožují. Jedním z nich je i Donnie Barksdale, jehož manželku se již mnohokrát pokoušela Annie přesvědčit, aby od něj odešla kvůli jeho hrubému zacházení. Jednoho večera se ztratí snoubenka místního učitele Waynea a její zdrcený otec požádá Annie o pomoc. Té se za pomocí svých vidin podaří identifikovat místo u rybníka, kde posléze nalezne policie její tělo. Z vraždy Jessicy je obviněn právě hrubián Donnie, který s ní měl poměr, ale on tvrdí, že je nevinný. Ani sama Annie není přesvědčená, že za její smrt může právě on, ale jak to dokázat? 


Český název: Téměř dokonalý zločin
Režie: Sam Raimi
Rok výroby: 2000
Délka: 112 min
Země: USA

Hrají:
Cate Blanchett...(Annabelle 'Annie' Wilson)
Greg Kinnear...(Wayne Collins)
Katie Holmes...(Jessica King)
Giovanni Ribisi...(Buddy Cole)
Keanu Reeves...(Donnie Barksdale)
Hilary Swank...(Valerie Barksdale)
...a další


Tento krimi thriller s mysteriózní atmosférou patří mezi moje oblíbené filmy. Sice se hororového žánru dotýká opravdu jen okrajově, ale myslím si, že své místo zde určitě má po právu. Režisér Sam Raimi patří mezi špičku ve svém oboru a přestože se tentokrát vrhl na něco zcela odlišného, než můžeme nalézt v jeho režijní sbírce, tak si myslím, že se mu to velice povedlo. Scénář napsal herec Billy Bob Thornton a musím říci, že mě velice mile překvapil. Nenudil jsem se u toho ani chvíli a naopak jsem byl již od prvních minut doslova vtáhnut do děje.

Malebné městečko, kde se navzájem všichni znají a zároveň snad každý má své malé tajemství, bylo skvělou volbou k vytvoření potřebné atmosféry. Ta má sice pomalejší rozjezd, ale zhruba od dvacáté minuty už to byla opravdu zajímavá „jízda“. Postupné poodhalování příběhu mělo potřebný mysteriózní nádech a ani po detektivní stránce, nemám sebemenší připomínky. Zvláště když se zde pomalu rozplétají osudy hned několika postav najednou. Kupříkladu zajímavým zpestřením je i postava psychicky narušeného Buddyho a jeho „diamantu“. Vyvrcholení jeho traumatu řadím mezi to nejlepší, co nám film vůbec nabídl.

Samozřejmě nesmím opomenout ani vynikající výkony ostatních herců. Cate Blanchett je kouzelná již sama od sebe a tato role jí byla doslova ušitá na míru. Její protloukání životem chytne nejednoho diváka u srdce. Keanu Reeves byl rovněž příjemným překvapením a to tohoto herce zrovna dvakrát nemusím. No a mladičká Katie Holmes – v roli nymfomanky byla určitě zpestřením především pro pány. Téměř dokonalý zločin tak prostě musím hodnotit hodně vysoko, protože jako celek mi to sedlo téměř dokonale. Je tu sice několik maličkostí, které bych tomu mohl vytknout, ale vem je čert... 

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat