0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 10. 2016

Stir of Echoes (1999)

Kevin Bacon na duchy nikdy moc nevěřil, ale když se jeho mysl pomocí hypnózy naplno otevře, velmi rychle změní názor...

Tom a Maggie žili doposud poklidným životem. Společně se svým synem Jakem se nedávno přistěhovali do nového domu, našli společnou řeč s většinou sousedů a jedinou vadou na kráse je fakt, že Tom dosud nebyl povýšen ve své práci a pořád musí dělat obyčejného telefonního technika. Jednoho večera se však všechno změní. Tom se nechá přemluvit k hypnóze, na kterou nevěří, ale „zpátky“ se vrátí jiný. Poznamenaný. Začíná vidět i slyšet podivné věci a jediný kdo ho chápe je jejich malý syn. Jake tvrdí, že si s ním často povídá duch mladé dívky, ale zprvu si jeho rodiče myslí, že jde jen o imaginární kamarádku a jeho bujnou představivost. Ovšem jen do chvíle, kdy Tom začne dostávat podivné signály z druhé strany, které jsou vlastně voláním o pomoc. Celé věci tak propadne, že se jeho manželství začne otřásat v základech. Jenomže postupné poodhalování děsivé skutečnosti jej dovede až na samotný okraj šílenství…


Český název: Ozvěny mrtvých
Režie: David Koepp
Rok výroby: 1999
Délka: 99 min
Země: USA

Hrají:
Kevin Bacon...(Tom Witzky)
Kathryn Erbe...(Maggie Witzky)
Zachary David Cope...(Jake Witzky)
Illeana Douglas...(Lisa Weil)
Kevin Dunn...(Frank McCarthy)
Jennifer Morrison...(Samantha Kozac)
...a další


Už je to dlouhá doba, co jsem tento film viděl poprvé, ale docela mi utkvěl v paměti. Což znamenalo, že jsem se k němu musel samozřejmě ještě jednou vrátit a napsat o něm pár slov. Podobné mysteriozní zápletky mi nikdy nevadily a i po druhém shlédnutí musím konstatovat, že jde o docela vydařený film. Je sice pravda, že začátek je trošku nudnější a najde se tu několik hluchých míst, ale jako celek se scénář celkem vydařil. Zvláště když od chvíle kdy se hlavní hrdina nechal zhypnotizovat dostala atmosféra tu správnou jiskru, která nepohasla až do samotného konce.

Ba spíš se začalo napětí postupně zvyšovat a to já opravdu můžu. Musím pochválit Kevina Bacona za velice slušný herecký výkon, přestože tohoto herce zrovna moc nemusím. Ale ani jeho kolegové a kolegyně si nevedli vůbec špatně – což se vidí opravdu málokdy. Což samozřejmě musím rovněž přičíst k dobru. Když k tomu ještě připočítám docela dobrý hudební doprovod, bylo vymalováno. Vlastně pardon, zde se vše otřásalo v základech, o čemž se přesvědčíme v samotném závěru filmu. Konec mě však trošku zklamal, protože vše nasvědčovalo grandióznímu finále, ale to se v mých očích nekonalo. Nevím, vám se to snad může líbit, ale já přece jenom očekával něco trošku odlišnějšího.

Přesto si troufám tvrdit, že Ozvěny mrtvých sebou přinesli slušnou porci duchařiny, která určitě stojí za pozornost. Dokonce i samotné speciální efekty nevypadali vůbec špatně (hlavně tedy ty ve scénách – vidinách hlavního hrdiny). Jen mi přišlo, že tu bylo i několik okamžiků, které byli trošku zbytečné. Kupříkladu scénka s černochem / policistou na hřbitově. Klidně bych se bez této postavy úplně obešel. Bylo vidět, že režisér Koepp si dokáže skvěle vystačit jen s nepatrnými náznaky, ze kterých dokázal doslova vymačkat, co se dalo. O tom nás však přesvědčil již několikrát. Nejen že natočil několik velice dobrých filmů, ale patří i mezi dobré scénáristy. Takže se na tento film určitě podívejte! 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat