0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

17. 9. 2016

Thir13en Ghosts (2001)

 Ne každé dědictví vám přinese radost. Zvláště když jeho součástí je i dvanáct rozzuřených duchů...

Tony a jeho dvě děti se jen těžce vzpamatovávají ze smrti manželky a matky. Jejich finanční situace je navíc velmi špatná, ale to se má brzy změnit. Navštíví jej právník jeho nedávno zesnulého strýce Cyruse, které již roky neviděl. Ten mu ve své závěti odkázal svůj honosný dům na samotě a tak se rodinka společně s chůvou Maggie vydají na průzkum nemovitosti. Skleněný dům pokrytý podivnými značkami na ně ihned zapůsobí, především svým luxusem. Společně s nimi do domu vejde i jistý Dennis Rafkin, ze kterého se vyklube bývalý spolupracovník jejich strýčka. Ten velmi záhy zjistí, že Cyrus ve svém sklepení uvěznil dvanáct duchů, které mu pomáhal chytit a pro své příbuzné přichystal ďábelskou past. Dům je totiž ve skutečnosti stroj k otevření pekelných bran a síla duchů funguje jako jeho pohon. Uvězněná rodina se záhy musí postavit rozzuřeným mocnostem a bojovat o holé přežití…



Český název: 13 duchů
Režie: Steve Beck
Rok výroby: 2001
Délka: 91 min
Země: USA / Kanada

Hrají:
Tony Shalhoub...(Arthur Kriticos)
Matthew Lillard...(Dennis Rafkin)
Shannon Elizabeth...(Kathy Kriticos)
Alec Roberts...(Robert 'Bobby' Kriticos)
Rah Digga...(Maggie Bess)
Embeth Davidtz...(Kalina Oretzia)
F. Murray Abraham...(Cyrus Kriticos)
...a další


Remake původního filmu z roku 1960 (ten jsem bohužel zatím neviděl) vypadal zprvu docela pěkně. Lehce jsem zavzpomínal na Krotitelé duchů, ale nenechte se zmást, oba filmy toho moc společného nemají. Beck se sice snažil, aby jeho film nebyl zaškatulkován jako hororová komedie, ale to se mu moc nedařilo. Navíc jak se brzy ukázalo, jeho dílo nemá mnoho společného ani z původním snímkem. Na tom by možná nebylo nic divného, kdyby se oba scénáristé trochu více snažili vytvořit poutavý příběh, který by nás usadil do sedaček a to se bohužel nestalo.

Co se týče samotných speciálních triků a efektů, tak tady odvedli pánové opravdu dobrou práci. Dům byl nádherný, stejně tak i masky jednotlivých duchů. Někteří z nich vskutku dokázali vzbudit hrůzu, ale většina z nich zůstala dost nevyužita. Vlastně víc než polovina tu byla jen do počtu. Člověk by očekával pořádná jatka, ale ty se nakonec vůbec nekonala. Dočkáme se několika slibných útoků, dokonce u zemře i několik postav, ale atmosféra po většinu času dost stagnovala. Napětí se tu objeví jen zřídka a divák se tak místy neskutečně nudí (tedy alespoň v mém případě tomu tak bylo).

Navíc ani herecké výkony nepatřili mezi nejlepší. Přestože se tu objevilo několik známých tváří, tak Tony Shalhoub pro mne navždy zůstane zaškatulkován jako Monk a role starostlivého otce mu moc nesedla. Shannon Elizabeth tu byla jen jako okrasa a tak jediný kdo předváděl jakžtakž solidní výkon byl Matthew Lillard. Jenže sám to rozhodně nemohl utáhnout. Takže popravdě 13 duchů je vlastně takový odpočinkový film, na který brzy zapomenete. Jeho celková neškodnost mi tudíž nedovolí dát víc jak průměrné hodnocení, což je docela škoda, protože měl rozhodně navíc.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat