0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 9. 2016

House of 1000 Corpses (2003)

 Rob Zombie přichází na scénu a sním i pěkně zvrhlá podívaná, kterou by jste si neměli nechat ujít!!!

Čtveřice přátel (Denise,Jerry,Bill a Mary) rádi objíždějí kuriózní místa a strašidelné atrakce. Cestou domů jim dochází benzín a tak se rozhodnou zastavit na benzínové pumpě, ke které patří i bizarní muzeum Kapitána Spauldinga. Zde se dozví o místní legendě doktoru Satanovi. Rozhodnou se navštívit místo jeho skonu, které údajně leží nedaleko. Během deštivé noci zastaví stopařce Baby, která bydlí nedaleko tohoto místa. „Píchnou“ pneumatiku a mladá žena jim nabídne pomoc. Nic netušící čtveřice přijme pohoštění v jejich domě, ale brzy poznají na vlastní kůži, že udělali fatální chybu. Rodina Fireflyových totiž není vůbec normální a pod svým domem skrývá děsivé tajemství…



Český název: Dům tisíce mrtvol
Režie: Rob Zombie
Rok výroby: 2003
Délka: 88 min
Země: USA

Hrají:
Erin Daniels...(Denise Willis)
Karen Black...(matka Firefly)
Sid Haig...(kapitán Spaulding)
Bill Moseley...(Otis)
Sheri Moon Zombie...(Baby Firefly)
Robert Allen Mukes...(Rufus)
...a další


Když jsem se dozvěděl, že Rob Zombie byl předtím než usedl do režisérského křesla heavymetalovým zpěvákem, moc šancí na úspěch jsem mu nedával. Ne že bych proti nim něco měl, tento druh hudby se mi líbí, ale vzhledem k tomu že neměl žádné zkušenosti s filmy, očekával jsem popravdě nehoráznou sračku. To jsem však tohoto chlapíka hrubě podcenil, za což se mu musím omluvit. Rob je však bezesporu uchyl, protože něco takového nedokáže natočit normální člověk. Jeho prvotina byla vlastně takovou poctou exploitationu (jako subžánru) a zároveň i několika legendárním kouskům tohoto odvětví. Především pak texaskému masakru. Zombie se nikdy netajil tím, že je velkým fandou hororového žánru, takže alespoň něco máme společného…

Jeho dílo však rozhodně není pro žádné puťky. Mnozí diváci mu vyčítali, že film nemá ucelený děj, ale jeho tvůrce dbal spíše na obsah svého díla, nežli jeho zápletku. To co se totiž odehraje v jeho druhé polovině už byla spíše jen pastva pro milovníky ujeté zábavy. Zvrácenost, morbidnost a totální chaos jsou dle mého tím správným označením. Něco podobného se totiž jen tak nevidí a já si film užíval téměř po celou dobu. Protože podobné chuťovky jsou prostě mojí krevní skupinou. Navíc musím Roba pochválit za luxusní flashbacky a odkazy na staré klasiky (kterých se tu objeví celá řada). Nesmím samozřejmě opomenout ani výběr hereckého obsazení (zvláště co se naší potrhlé rodinky týče). Sid Haig a Bill Moseley prostě neměli chybu a byli jasnými tahouny celého snímku. Zvláště pak zvrácenost postavy Otise a jeho „umělecké výtvory“. Kapitán Spaulding se zase staral o výborné hlášky. No a Sheri Moon Zombie – prostě k sežrání (hlavně ta její prdelka…).

Brutality, krve a především mrtvol si tu užijeme opravdu dosyta (však to má taky film uvedeno i ve svém názvu). Každopádně zlatým hřebem večera – kromě mrtvých roztleskávaček bylo překvapení pod samotným domem. Ono bizarní hnízdo doktora Satana. Právě zde se Zombie opravdu vyřádil a masky byly opravdu velice vydařené. Takže pokud bych měl tedy vynést finální verdikt nad tímto filmem, musím vesměs jen chválit. Je jasné, že něco podobného není pro každého, ale když já mám podobné zvrhlosti prostě rád. Takže si nemůžu pomoci a dám nadprůměrné hodnocení. 

Hodnocení:
75% 

Žádné komentáře:

Okomentovat