0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 9. 2016

Maniac Cop (1988)

 Legendární zabiják v policejní uniformě přichází na scénu!

V New Yorku řádí zabiják v policejní uniformě a poté co se tato zpráva rozšíří mezi obyčejné obyvatele, nastává panika a nedůvěra v policii. Detektivové v čele s Frankem McCraem jsou doslova bezradní, ale jen do doby, než dostanou udání na svého kolegu Jacka Forresta. Jeho manželka byla jednou z obětí a ještě před svou smrtí byla přesvědčená, že právě její manžel je oním vrahem. Jenže Jack je nevinný a společně se svou milenkou (kolegyní) Theresou hodlá očistit své jméno. Vyšetřování na vlastní pěst jej dovede na stopu údajně dávno mrtvého bývalého policisty Matta Cordella. Kdysi čestný policista se stal obětí svých nadřízených a lidí na radnici a poté byl ve vězení zabit svými spoluvězni, které sám dostal za mříže. Jenže skutečně zemřel?…


Režie: William Lustig
Rok výroby: 1988
Délka: 85 min
Země: USA


Hrají:
Bruce Campbell...(Jack Forrest)
Laurene Landon...(Theresa Mallory)
Robert Z'Dar...(Matt Cordell)
Tom Atkins...(Frank McCrae)
Sheree North...(Sally Noland)
...a další


Na tento film mám velmi dobré vzpomínky z dětství, protože jsem si celou tuto sérii neustále doma pouštěl na videu. Což bohužel vedlo ke zničení videokazety. Přesto zůstal vrah/policajt hluboko zakořeněn v mých vzpomínkách a dodnes patří mezi moje nejoblíbenější hororové postavy. Když se mi po letech podařilo opět sehnat všechny díly, byl jsem doslova unešený, ale dnes už musím říct, že nejde o žádný zázrak. Maniac Cop je jen dalším z dlouhé řady klasických osm-desátkových béček, ale nostalgie z této „legendy“ ve mně zůstala dodnes a asi nikdy nevyprchá.

Hlavní prim tu samozřejmě hraje postava našeho zabijáka, která je obestřena rouškou tajemství a na mnoho otázek se nám nedostane odpovědí. Což jedny samozřejmě dráždí, ale druhým se právě tato skutečnost líbí. Já patřím spíše ke druhé skupině, ale pokud se chcete dozvědět něco víc o samotném Mattu Cordellovi, musíte shlédnout celou trilogii. Proč vlastně zabíjí? Jen pro potěšení, nebo se jen mstí za bezpráví, které na něm spáchali jiní? Kdoví, každopádně to dělal dobře a hlavně první polovina filmu má velice dobrou atmosféru. Vražedný stroj nás dobře zásobuje a atmosféra byla na dobré „vlně“. Závěr už byl sice dost přemrštěný, ale tahle to bylo skoro s každým filmem oné doby. Právě to však na nich bylo kouzelné…

Mnozí se však těšili hlavně na Bruce Campbella, který si tu zahrál jednu z hlavních rolí. No a popravdě našlo se i množství takových, kteří byli z jeho výkonu vyloženě zklamáni. Já k nim však nepatřím, protože pokaždé nemůže být jeho postava taková „bomba“ jako byl Ash. Herec předvedl solidní výkon, vzhledem k tomu, že mu občas scénárista hodil doslova klacky pod nohy. Společně s Robertem Z´Darem však předvedli údernou dvojici, kterou solidně doplnil i Tom Atkins. Nesmím samozřejmě opomenout ani podmanivý hudební doprovod, který měl na svědomí Jay Chattaway. Pokud máte rádi staré klasiky, jistě vás tento film potěší. Pokud ovšem dáváte přednost novodobým filmům s přehršelem speciálních efektů, výbuchů a nahoty jste tady špatně. 

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat