0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 9. 2016

Anaconda (1997)

 Pro někoho se tento příběh o obrovské Anakondě stal doslova legendou, pro jiné je to nehorázný brak.  

Terri je mladá ambiciozní režisérka, která společně se svým týmem hodlá natočit amatérský dokument, o neznámých domorodých kmenech žijících na řece Amazonce. Během deštivého dne reaguje kapitán lodi na volání o pomoc a společně se jim podaří zachránit lovce hadů Paula, jehož loď uvízla na mělčině. Posléze však svého rozhodnutí začnou litovat, protože po podivné „nehodě“ jednoho z filmařů se jejich host ujímá velení na lodi. Aby zachránili zraněného kamaráda, vydávají se „zkratkou“ přes zakázanou oblast, aniž by kdokoliv z nich tušil, že tu na ně v místních vodách číhá doslova gigantické nebezpečí. Paul Serone je vědomě vystaví nebezpečí a naruší teritorium agresivní anakondy, protože jí chce ulovit živou. Obrovský tvor se však nevzdá bez boje a tak se brzy rozhoří zoufalý boj o holé přežití…


Český název: Anakonda
Režie: Luis Llosa
Rok výroby: 1997
Délka: 89 min
Země: USA / Brazílie / Peru

Hrají:
Jennifer Lopez...(Terri Flores)
Jon Voight...(Paul Serone)
Ice Cube...(Danny Rich)
Eric Stoltz...(Dr. Steven Cale)
Jonathan Hyde...(Warren Westridge)
Kari Wuhrer...(Denise Kalberg)
Owen Wilson...(Gary Dixon)
...a další


Přestože se Anakonda nikdy nedočkala příliš vřelého přijetí u diváků, dá se s lehkou nadsázkou označit za „legendu“ mezi horory v nichž se objevil nějaký ten přerostlý had. Přitom se film dočkal několika nelichotivých nominací na Zlatou Malinu – naštěstí žádnou neproměnil v ocenění, které by si asi žádný z účinkujících nepřál. Navíc se tento přerostlý had dočkal i celé řady pokračování, z nichž však většina patří do těžkého podprůměru – mnohdy hraničícím s ODPADEM. Já však zastávám ten názor, že tento film je tak „špatný“, až je docela dobrý. Ptáte se, jak je to možné?

Líbilo se mi ono dobrodružné pojetí příběhu, který rozhodně zas až tak špatný nebyl. Horší už to bylo s přenesením na filmové plátno. Režisér měl po ruce celkem slušné herecké obsazení, bohužel charakteristika jednotlivých postav už tak dobrá nebyla. Přísnější měřítko si zaslouží snad jen (Paul Serone), kterého ztvárnil Jon Voight. Toho já osobně považuji za velice dobrého herce a i tentokrát si nevedl vůbec špatně. Podobné hajzlíky on prostě zahrát umí. Jennifer Lopez a Kari Wuhrer tu byly hlavně kvůli svému vzhledu (obě herečky byly tehdy ještě hodně pěkné a hlavně nepoznamenané plastickými operacemi). Ice Cube a Wilson tu byli spíše do počtu, ale občas dokázaly jejich postavy vykouzlit nějakou tu úsměvnou hlášku, nebo situaci.

Největším problémem Anakondy však byla snaha jí pojmout co možná nejakčněji. Prostřední pasáž, kdy eliminovala jednoho člena týmu za druhým byla ještě v rámci možností v pořádku, ale přepálený závěr plný špatných speciálních efektů a stupidních scén, mi doslova pokazila celkový prožitek z předchozího děje. Digitální had byl spíše k smíchu, než aby snad někoho vylekal a i sama atmosféra začala nevýslovně trpět (do té doby se to dalo jakžtakž překousnout). Přesto všechno si však Anakonda našla v mé filmotéce své místo a čas od času se na ní rád podívám znovu. Zas až taková katastrofa to nebyla. 

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat