0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 9. 2016

From Dusk Till Dawn (1996)

 V pouštním baru Titty Twister najdete všechno co hledáte – tedy alespoň to tvrdí chlápek přede dveřmi. Robert Rodriguez a Quentin Tarantino nám však kromě pití a striptýzu nabídnou i pořádně ujetou podívanou…

Bratři Seth a Richard jsou po bankovní loupeži na útěku před strážci zákona. Snaží se dostat za každou cenu do Mexika, ale díky Richieho agresivitě se jim to nedaří udělat v tichosti. Jeho záliba v zabíjení policistů i civilistů se jeho bratrovi ani za mák nelíbí. Konečně se na ně usměje „štěstí“ v podobě tříčlenné rodinky pastora Fullera a jejich karavanu. Vezmou je jako rukojmí a nakonec se jim přece jenom podaří dostat přes hranice. Cílem jejich cesty je pouštní bar Titty Twister, kde se mají setkat se svým kontaktem. Místo neřesti se zdá být na první pohled zajímavým místem pro zpestření jejich choutek, ale brzy pochopí, proč je zde otevřeno „od soumraku do úsvitu“. Místní personál jsou totiž ve skutečnosti upíři, lačnící po lidské krvi. Brzy se rozpoutá zuřivý boj o holé přežití…



Český název: Od soumraku do úsvitu
Režie: Robert Rodriguez
Rok výroby: 1996
Délka: 108 min
Země: USA


Hrají:
George Clooney...(Seth Gecko)
Quentin Tarantino...(Richard Gecko)
Harvey Keitel...(Jacob Fuller)
Juliette Lewis...(Kate Fuller)
Ernest Liu...(Scott Fuller)
...a další


Dvojice Robert Rodriguez a Quentin Tarantino patří mezi moje oblíbené režiséry a většinu jejich filmů považuji za velice dobrou a hlavně zábavnou podívanou, ale tady jsem byl dost na vážkách. Mnozí označují tento film za jeden z nejlepších novodobých upířích filmů, ale já mám k němu několik obrovských výhrad. Začátek mě příjemně navnadil a gangsterské pojetí se mi líbilo hodně. Ona celkově byla první polovina na vysoké úrovni a já si tuto ujetou podívanou užíval doslova plnými doušky. Černý humor a bizarní situace jsou doménou obou pánů a stopáž příjemně utíkala. Po akční stránce si nemůžu stěžovat, ale potom přišla na řadu hororová stránka filmu a tam už to začalo skřípat.

Tedy pardon, první kroky ve striptýzovém pouštním baru beru jako zlatý hřeb večera, ale všechno dobré jednou musí skončit. Přitom ty natřásající se polonahá děvčata a sexy Salma Hayek – to byla radost pohledět. Rád bych okusil její podávání chlastu. Škoda jen, že si tam zahrála jen chvilku. Naštěstí skočila režisérovi na špek (že o tu roli měla zájem Madonna – což byl kec), protože herečka má strach z hadů a chtěla roli odmítnout. Kromě ní se tu ve vedlejších rolích objevilo hned několik dalších známých tváří: Fred Williamson, Tom Savini (bonusem tu byl jeho vystřelovací revolver), Danny Trejo, nebo Cheech Marin (ten si tu zahrál dokonce trojroli).

Bohužel upíří masky však už tak dobré nebyly a navíc se tu objevilo dost (ne)logických kiksů a žánrového klišé. Chlapci to chtěli pojmout co možná v nejmorbidnějším stylu, ale trošku si popletli film o lykantropech a upírech. Většina diváků jim to s chutí odpustila, ale já jenom nevěřícně kroutil hlavou, když jedna stupidnější scéna střídala druhou. Přece jenom se na můj vkus nechali pánové unést až moc. From Dusk Till Dawn tak v mých očích dopadl jako lepší průměr, ale rozhodně jej nebudu řadit mezi nejlepší kousky, které oba režiséři natočili. Nesmím však opomenout pochválit herecký výkon George Clooneyho – který byl jasným tahounem celého filmu. On a skvělý hudební doprovod. 

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat