0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 9. 2016

Critters 4 (1992)

 Poslední bitva s chlupatými Critters se odehraje ve vesmíru…

K úspěšnému vyhlazení Critters už chybělo Charliemu tak málo, jenže ještě než stačil zničit poslední dvě vejce, dostane ze svého opasku hologramovou zprávu od starého přítele Uga, že tak nesmí učinit. Je totiž zakázáno, zcela vyhubit nějakou rasu. Na Zemi je poslána schránka, do které má vejce uložit, ale Charlie díky své nešikovnosti v ní zůstane uvězněný taky. Dalších padesát let putuje vesmírem, než schránku zachytí vesmírná loď vedená kapitánem Rickem. Ti zanedlouho poté obdrží nabídku, aby svůj náklad dovezli do stanice Terracora a vyzvedli si tučnou odměnu. Ziskuchtivý kapitán Rick má však podezření, že obsah schránky musí mít mnohem větší cenu, než jakou mu nabídli odměnu a tak jí i přes veškerá varování otevře. Nevědomky tak zpečetí nejen svůj osud, ale i své posádky. Nebezpečné Critters se totiž ihned po svém osvobození pustí do „práce“ a počet přeživších se začne rychle ztenčovat. Jediný kdo je může zachránit je právě Charlie…



Režie: Rupert Harvey
Rok výroby: 1992
Délka: 100 min
Země: USA


Hrají:
Don Keith Opper...(Charlie McFadden)
Angela Bassett...(Fran)
Paul Whitthorne...(Ethan)
Brad Dourif...(Al Bert)
Terrence Mann...(Ug)
...a další


Čtvrtý díl se natáčel ve stejnou dobu jako trojka. Oba dva má na svědomí stejný scénárista, ale ani tentokrát se mu nepodařilo dát dohromady alespoň trochu solidní scénář a já tak s klidným svědomím můžu říci, že jde o nejhorší díl celé série. Neoriginální zápletka a především vykrádání mnoha jiných filmů je tu zřetelné již na první pohled. To by mi možná ani tolik nevadilo, jen kdybych se u toho tolik nenudil. Uspávající tempo příběhu a slabé herecké výkony přivedli čtyřku na hranici podprůměru a odpadní stoky.

Když k tomu navíc připočítám fakt, že Critters aby tu divák opravdu pohledal, bylo vymalováno. Ono bylo sice pěkné, že se tvůrci rozhodli vydat dosti odlišným směrem a dalo by se překousnout i to, že se děj tentokrát odehrává ve vesmíru (oproti svým předchůdcům), ale když už se film jmenuje Critters, tak by tu měly hrát tyhle chlupaté potvůrky hlavní prim a to se bohužel nestalo. Navíc humorná podstata celé této série šla stranou – což byla největší chyba. Opravdu dobrých scén tu je žalostně málo, stejně jako černého humoru – situací při kterých vám Critters vykouzlí úsměv na tváři. Mnozí navíc nemohou překousnout i to, že se z Uga stala záporná postava.

Jediný kdo tu zachraňuje alespoň trochu čest, byl Charlie. Tenhle chlapík se stal za ty roky už legendou a naštěstí ani tentokrát neztratil nic ze svého „půvabu“. Potěšila mne i přítomnost Brada Dourifa, který si tu odskočil od Dětské hry. Jinak se tu ovšem tře bída s nouzí a já rozhodně nemohl být spokojený. Pár nepatrných záblesků slušné atmosféry by se tu sice našlo, ale nudné pasáže je zcela převyšují. Takový konec si tato série rozhodně nezasloužila. Snad se někdy v budoucnu dočkáme dalšího dílu – ale pevně věřím, že se vše vrátí do starých (zajetých) kolejí a Critters budou opět v plné síle. Tak jak tomu bylo v prvních dvou dílech.

Hodnocení:
Slabých 40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat