0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 8. 2014

Haunter (2013)


Lisa brzy pochopí, že z jejího domu není úniku…

Patnáctiletá Lisa žije se svou rodinou ve starém domě, který neustále obklopuje hustá mlha. Že není s tímto místem všechno v pořádku, si uvědomuje stále více, zvláště poté co začne slýchávat strašidelné zvuky a podivné hlasy. Některé jí prosí o pomoc, jiné jsou výhružné. Mnohem děsivější je však to, že se neustále opakuje jen jediný den a uvědomuje si to pouze ona. Rodiče ani bratr jí nevěří a tak začne pátrat po minulosti tohoto místa a poodhalovat hrůznou pravdu. O pomoc jí totiž prosí dívka Olivia, která nechce, aby se jí stalo to samé co její rodině. Lisa a její rodina jsou totiž již nějaký čas mrtví a uvízli v časové smyčce, která jim nedovolí odpočívat v pokoji. Toto místo totiž ovládá ZLO, které nikoho ze svých spárů nepustí. Nejedna rodina se o tom již přesvědčila a nyní je na Lise, aby zrušila časovou izolaci…



Režie: Vincenzo Natali
Rok výroby: 2013
Délka: 97 min
Země: Kanada / Francie

Hrají:
Abigail Breslin…(Lisa)
Peter Outerbridge …(Bruce)
Michelle Nolden…(Carol)
Peter DaCunha …(Robbie)
Stephen McHattie …(Pale Man)
…a další
Vincenzo Natali mě uchvátil již svou Kostkou a tak jsem pevně věřil, že si povede lépe, nežli v průměrném scifi Splice. Mé očekávání splnil sice tak napůl, ale Haunter se zařadil mezi filmy, které mě doopravdy zaujaly především svým neokoukaným a těžko předvídatelným dějem. Je sice pravda, že filmů s časovou smyčkou existuje již několik, ale toto podání sebou přineslo jakési osobité kouzlo, které mě uchvátilo a nepustilo až do samotného závěru. Je sice pravdou, že začátek byl lehce nezáživný a neustále se opakující scény mi trošku lezly na nervy, ale díky hlavní hrdince, která rozhodně nechtěla zůstat celou dobu zalezlá pod peřinou, se to brzy obrátilo k lepšímu.




Abigail Breslin předvedla slušný výkon a pokud tak bude i nadále pokračovat, můžeme se dočkat další „megastar“. Ovšem ani Vincenzo Natali a scénárista Brian King se nenechali v žádném případě zahanbit a připravili si pro nás solidně našlapanou mysteriózní podívanou, která nám nabídla slušnou dávku tíživé atmosféry, napětí i pěkné rozzuzlení příběhu. Nekousal jsem si sice u toho nehty až do krve, ale párkrát jsem pocítil ono šimrání na zátylku. Dopomohly k tomu především dobré flashbacky, prolínání minulosti – budoucnosti – přítomnosti a především výkon Stephena McHattieho. Je ovšem pravdou, že ani tady se to neobešlo bez žánrového „klišé“, ale kupodivu mi to zas až tolik nevadilo. Je ovšem pravdou že místy to bylo až moc okaté. Především pak co se samotného pátrání týká. Místo aby divák zůstal trochu napjatý a v hlavě se mu zrodilo pár otazníků…Ono je určitě pěkné, že nám to tvůrci vysvětlili pěkně po lopatě, ale občas je lepší, když se divák nedozví všechno.


Historie a tajemství starého domu ovšem nabízí opravdu pestrou porci zábavy, zůstává však otázkou zda strašidelné, nebo zábavné. Místy mi totiž přišlo, že až moc se tvůrci snažili tlačit na pilu a vznikal z toho menší chaos. Každopádně z toho nakonec Natali vybruslil ještě celkem s nadhledem a tak můžu s klidným svědomím říct, že jsem právě shlédnul zajímavý lehce nadprůměrný kousek, který jsem určitě neviděl naposledy. I zde totiž platilo pravidlo: „Neser náctileté holky! I ty ti můžou nakopat prdel…“

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat