0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2012

Wraith, The (1986)

Nadešel čas zúčtování!
Bezohledný Packard Walsh je vůdcem silničního gangu, do kterého patří všelijaká individua. Společně nahání hrůzu celému okolí a především pak svým vrstevníkům. Cokoliv si Packard zamane to dostane. Neštítí se vydírání, zastrašování ani vraždy a celá jeho parta z něj má obrovský respekt. Společně pořádají nelegální závody, kdy vítěz získá auto poraženého. Prozatím vždy zvítězili a na mušku si berou náhodné řidiče, které potkávají na opuštěných silnicích. Nyní se však ve městě objeví dva nezvaní hosti, kteří se ho nebojí a začínají mu dělat problémy. Prvním z nich je pohledný Jake Kesey, do kterého se zamiluje Packardova přítelkyně Keri, kterou si Walsh přivlastnil a nyní jí pomalu ztrácí. Ten je rozhodnutý Jakea odstranit z cesty, ale opravdové problémy mu začne dělat ten druhý muž. Záhadný řidič černého Dodge, který je připravený změřit své síly se všemi členy Packardovy bandy. Jenže tenhle černý přízrak nejedná s nikým v rukavičkách a pokaždé po něm zůstává jen hotová spoušť a mrtvá těla.

Český název: Černý přízrak
Režie: Mike Marvin
Rok výroby: 1986
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Charlie Sheen ... (Jake Kesey)
Nick Cassavetes ... (Packard Walsh)
Sherilyn Fenn ... (Keri Johnson)
David Sherrill ... (Skank)
Randy Quaid ... (Šerif Loomis)
...a další

Když se Mike Marvin rozhodoval o čem by měl být jeho první film, nechal se ovlivnit tehdejším trendem, kterým se stali automobilové závody a honičky. Na začátku osmdesátých let vznikl například film The Cannonball Run, nebo Knight Rider. On však toužil skloubit ve své prvotině hned několik žánrů dohromady, aby se vyhnul nálepce plagiátora. Černý přízrak se tak posléze dal zaškatulkovat mezi akční scifi-thriller, ale i mysteriózní snímek s příchutí hororové atmosféry. Především ve své době se těšil v Americe docela slušné oblibě, ale dnes už ho mnozí označují jen za průměrné béčko, které sice neurazí, ale většinu mladé generace už ani moc nenadchne.

Celý děj staví především na své akčnosti a automobilových honičkách. To první se tvůrcům podařilo docela dobře okořenit i přimícháním humorných prvků, kterých je ve snímku docela dost. Máme zde zlého Packarda, který budí hrůzu a děs po celém okolí, především díky své chladnokrevnosti a výbušnosti. Tahle záporná postava však občas docela změkne a působí v některých scénách až komicky, protože tvrďák se přece nebojí nikoho a ničeho! Jeho protějškem se stává Charlie Sheen, který ačkoliv podal velmi solidní výkon, tak mi občas přišel až moc sladký a nezáživný. Za to herečka Sherilyn Fenn byla ozdobou celého filmu, dobře se na ní dívalo a kromě své krásy nám ukázala, že má i obrovský talent.

Prim největší si v mých očích však zaslouží členové Packardovy party. Větší sbírku primitivů a zdegenerovaných jedinců jsem už dlouho neviděl (to jsem velkým příznivcem Šíleného Maxe). Především pak chlápek s čírem Skank, který rád chlastal brzdovou kapalinu a čuchal jiná svinstva. Ovšem ani ostatní pánové nezůstávali pozadu a divák si tak užije nejednu humornou situaci. Další lahůdkou jsou samozřejmě i samotná auta, která se budou prohánět po zaprášených silnicích. Byla to docela solidní přehlídka nablýskaných kár a nejednomu automobilovému nadšenci zaplesá srdce radostí.

No a proč je tenhle kousek mnohými distributory zařazen mimo jiné i do hororového žánru? Protože auto našeho černého přízraku není jen tak obyčejné. Po vzoru některých svých kolegů čerpá ze svých obětí jejich energii, nebo lépe řečeno si vezme jejich oči. Když se v jedné scéně odkryje kapota motoru, tak si divák jistě vzpomene na český film Upír z Feratu.

Černý přízrak je dle mého názoru průměrný film, který určitě stojí za shlédnutí, ale nebude to nic tak úžasného co bych si musel pouštět pořád dokola. Některé scény a především situace se tvůrcům určitě hodně povedly, ale dá se zde najít i množství věcí, které se daly natočit mnohem lépe.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat