0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2012

Witchboard (1986)

S tabulkou Ouija by jste se neměli pokoušet komunikovat s duchy sami! Může se vám totiž klidně stát, že se vás pokusí ovládnout a především odstranit z cesty všechny vaše přátelé.
Jim a jeho přítelkyně pořádají ve svém domě párty. Ne všichni si jí však užívají tak jak by měli. Jimův bývalý nejlepší kamarád Brandon si dodnes myslí, že mu přebral holku. Když už jsou všichni mírně pod parou vytáhne Brandon duchařskou tabulku Ouiju a společně s Lindou začnou vyvolávat duchy. Spojí se s malým chlapcem Davidem a začnou se ho vyptávat na různé otázky. Jejich seanci přeruší Jim, který se celé této „estrádě“ začne vysmívat a tím ducha rozzlobí. Navíc se dostane do konfliktu s Brandonem a všichni hosté poté opustí jejich mejdan. Naštvaná Linda podlehne kouzlu tabulky natolik, že se několikrát spojí s Davidem sama. Což neměla dělat, protože duch jí začne pomalu ovládat a změnu její osobnosti pocítí i Jim. Během následujících dní se začnou v jeho blízkosti odehrávat nevysvětlitelná úmrtí a pro policii se stává hlavním podezřelým. Společně s Brandonem odhalí, že se duch snaží posednout Lindu a za vším musí stát on. Pokusí se jej proto zastavit za každou cenu, ale nejprve musí začat pátrat po jeho minulosti. Duch se jim v tom samozřejmě pokusí zabránit za každou cenu.

Český název: Hra s duchy
Režie: Kevin Tenney
Rok výroby: 1986
Délka: 98 min
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Todd Allen ... (Jim Morar)
Tawny Kitaen ... (Linda Brewster)
Stephen Nichols ... (Brandon Sinclair)
Burke Byrnes ... (Dewhurst)
J.P. Luebsen ... (Malfeitor)
Kathleen Wilhoite ... (Zarabeth)
... a další

Nedávno se mi do rukou dostal tento mnohými vychvalovaný film a tak jsem si ho musel hned pustit. Duchařiny mám docela rád, pokud se neodehrávají v sirotčincích ( těch mám za poslední dobu plné zuby) a tak jsem si řekl proč ne. Tabulka Ouija se stala věčnou inspirací v mnoha snímcích a většina z nich měla solidní děj. Ani tentokrát to nevypadalo na žádný průser. Jenže jak plynul čas, začal jsem být mírně otrávený. Proč? Režisér Tenney není vůbec špatným člověkem na svém místě a dokonce si i sám napsal scénář. Jenže nevyrovnanost jednotlivých pasáží filmu a docela často se objevující nuda, zapříčinili mou mírnou nechuť z jeho díla.

Začátek staví především na své humornější podstatě, kdy se snaží každá postava vypustit z úst nějakou tu humornou hlášku. V některých případech se jim podařilo mě i rozesmát. Psychologický rozbor jejich vzájemných vztahů rovněž nevypadal marně. Dokonce ani počáteční rotování destičky po tabulce. Pak ovšem přišel mírný zlom a kromě prvního úmrtí, které bylo docela zajímavě natočené, začala atmosféra mírně ztrácet šťávu. Očekával jsem nějaký pořádný rozjezd, duchovo řádění a další mrtvoly, ovšem místo toho jsem dostal jen další spršku otravných keců. Za pozornost stojí snad jen změna Lindiny mluvy.

V momentu kdy se na scéně objeví slavné médium, jsem se málem utopil v pivu. Lepší a hlavně praštěnější postavu nemohli do filmu propašovat. Bohužel tento světlý okamžik moc dlouho netrval. Její další setkání s duchem už tak srandovní nebylo, ale rozhodně to nebylo nezajímavé. Jenže potom přišel opět pokles napětí a divák tak má šanci sledovat pátrání po duchově minulosti. Pro někoho možná velice zajímavý moment, pro mě spíš otrava. Kromě několika nepovedených lekaček se tu opět neobjevilo nic světoborného. Se závěrem přišla i trocha nucené erotiky, protože bez ní by to nešlo a potom rozuzlení celého příběhu. Zde mohl režisér ještě trochu přitvrdit a přišlo mi, že finální souboj chcete-li to tak nazvat, ukončil až příliš rychle.

Witchboard je dle mého názoru klasickou průměrnou duchařinou, jejíž myšlenka byla nakonec mnohem lepší než finální zpracování. Můžeme zde shlédnout hned několik zajímavých momentů, jenomže požitek z filmu pokazí velké množství slabších scén a nudných pasáží. Na jedno podívání se to určitě dá, ale žádná velká sláva to teda není.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat