0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2012

Trouble Every Day (2001)

Film o nezkrotné touze po krvi, který má udajně obsahovat drastické scény.
Shane a June letí do Paříže, aby si zde užili svou svatební cestu. Již při cestě trpí Shane krvavými vzpomínkami, které mají něco společného s jeho minulostí. Ubytují se v hotelu a ze začátku se zdá, že si budou užívat, a to hlavně v ložnici. Jenže Shane tady nepřijel jen pro to, aby si užíval, ale chce kontaktovat svého známého doktora Léa Semenola. Kdysi spolu pracovali na jednom výzkumu ve Francouzské Guyaně. Jenže ten není k nalezení a přitom je jediný, kdo mu může pomoci. Bohužel doktor Semenol má svých problémů dost. Dělá mu je hlavně jeho manželka, která trpí zvláštní nemocí, při které potřebuje krev a hlavně lidské maso (velice podobné kanibalismu). June se přestává líbit manželovo chování, které je den ode dne horší.

Český název: Miluji tě k sežrání
Režie: Claire Denis
Rok výroby: 2001
Délka: 101 min
Země: Francie / Německo / Japonsko

Hrají:
Vincent Gallo ... ( Shane)
Tricia Vessey ... ( June)
Béatrice Dalle ... ( Coré)
Alex Descas ... ( Léo)
Florence Loiret ... ( Christelle)
...a další

Na tento francouzský film se dá dívat z mnoha úhlů pohledu. Převažuje ovšem pocit zbytečnosti a nepochopení, co nám chtěli tvůrci v tomto snímku vlastně říct. V celém ději se pořádně nedozvíme, co se stalo s lidmi, kteří mají nesmírnou touhu po krvi a lidském mase. Jsou nám prezentovány pouze jejich sny, nebo vzpomínky z minulosti, kdy se stali zřejmě aktéry nějakých pokusů, nebo experimentu v džungli. Francouzská režisérka se pokusila o něco co má být zřejmě kanibalským filmem, nebo alespoň o film s tímto podtextem. Jenže kromě několika scén se celý film nic nedělo a množství scén je nudných a zcela zbytečných. Zdlouhavé natahování filmu nám nepřinese žádný požitek a v hloubi duše už čekáme na konečné titulky.

Jak jsem zmínil na začátku, objevilo se tam pár scén, na které se dalo dívat. Ta počáteční nám dala pocit, že se bude jedna určitě o zajímavé dílo, jenže potom nastala hluchá čtyřicetiminutovka ve které bylo jen samé objímaní a mazlení hlavních postav, ale k podstatě věci jsme se nedopracovali. Krve bylo taky dost jenže kromě pár momentek jsme opět viděli jen líbání a okousávání, když tu zničeho nic se objevilo krve jak z prasete.

Pocit chorobné touhy nemocného Shana či Coré bylo vidět při jejich dotýkání s obětí, nebo v případě Shana s manželkou. Pulzující krční žilky, vůně lidské kůže, teplé rty a doteky v něm vyvolávaly to, co se pokoušel utlumit prášky. Coré na tom byla podstatně hůře, protože jí manžel zamykal a přesto pokaždé utekla. Způsob jakým to dělala mi přišel trapný, stejně jako dva zlodějíčci, kteří se tam na chvíli objevili.

Herecká účast Vincenta Galla mě vůbec nepřekvapuje. Tento američan není úplně normální, což o něm tvrdí většina jeho kolegů. Jeho samotný zjev ho předurčuje k podobným rolím psychopatů a podobných postav. Je to puntičkář a jelikož se nedávno dal i na dráhu režiséra, při svých filmech zastává mnoho pomocných funkcí, zřejmě aby ušetřil. Zahrál si ve filmech Moscow Zero, Hide and seek, Arizona Dream.

Také jeho filmová manželka Tricia Vessey je celkem známá herečka. Zahrála si například ve filmech The Brave, On the Edge.

Hodnocení:
Podle mě jeden ze zbytečných filmů, který vypustila francouzská produkce. Nepatří sice mezi úplný odpad, ale je to podprůměr. Potenciál byl slibný, ale konečná podoba je jen směsí slátanin a nudných scén. Občas se tam objevilo něco co mě zaujalo, ale na víc jak 30% to nemá. Ty dávám za těch pár scén, které mě probudili z nostalgie a šikovné herečky.

Žádné komentáře:

Okomentovat