0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2012

Triloquist (2008)

Břichomluvci mají většinou zvláštní nadání. Tady ho využili především k vraždění.
Sourozenci Angelina a Norbert neměli zrovna poklidné dětství. Nejprve se jim předávkovala matka, která zemřela, a poté si je do opatrovnictví vzal pedofilní strýc. Jejich jediné "štěstí" je dřevěná loutka Dummy, která zatočí se všemi, kdo by jim chtěl ublížit. Oba jsou již dnes dospělí a jen tak se potulují po státech. Z Angeliny vyrostla docela pěkná holka, zato Norbert se uzavřel do sebe a přestal mluvit. Tedy ne tak docela. Po matce zdědil břichomluvecké schopnosti a dorozumívá se přes svou loutku. Dummy však není jen tak obyčejná loutka. Žije si svým životem a občas dokáže být i velmi krutý. Poté co napadne jednoho chlapce je Norbert zavřen do psychiatrické léčebny. Jeho sestře se však podaří ho osvobodit a nyní prchají před policií. Jejich chování se však změnilo. Po cestě za sebou začnou nechávat spoustu mrtvých a jejich krutost nezná mezí. Ne vždy totiž vraždí Dummy. Z milé Angeliny se stala psychopatka, která chce pro svého bratra jen to nejlepší. Nic a nikdo tuto zvláštní trojici nedokáže zastavit. Bůh chraň ty, co se jim dostanou do cesty.

Český název: Vraždící loutka
Režie: Mark Jones
Rok výroby: 2008
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Paydin LoPachin ... (Angelina)
Rocky Marquette ... (Norbert)
Katie Chonacas ... (Robin)
Bruce Weitz ... (Dummy (voice) )
Robert DiTillio ... (Detective Evans)
... a další

Na začátek bych chtěl říct, že tento film je něco zcela ojedinělého, co jsem měl možnost zatím vidět. Někteří z vás řeknou, že jde o pěknou blbost a odpad, ale já se u toho přesto dokázal pořádně pobavit. Film je napůl vyprávěn samotnou loutkou a napůl v něm máme možnost vidět putování hlavních hrdinů. Celým filmem se nese spousta sprostých slov, která jsou mnohdy nemístná, ale za některých daných situacích velmi trefná. Pokud bych si jej pustil v originálním znění, tak bych se zřejmě slova FUCK nedopočítal. Mimo toho zde máme šanci vidět i několik lidských úchylek, které asi začínají být v dnešní době zcela normální, protože o nich slýcháváme stále častěji. Stále častěji slyšíme o pedofilii, incestu či jiných hnusech. Tento film je takovým mixem všech těchto úchylek a zvrhlostí.

Režisér Jones zcela jistě nepatří mezi nejznámější režiséry a ono se není moc čemu divit. Jeho díla patří většinou do podprůměrných vod, z nichž se asi nikdy nevyhrabou. Na svém kontě má několik hororových filmů, které bych vám ovšem nedoporučoval. Jde totiž o neuvěřitelné koniny hororového žánru. Jsou jimi Rumpelstiltskin (1996), Quiet Kill (2004). Jediným světlejším bodem je Leprechaun (1993).

O tom, že nejde o žádné světoborné dílo, se asi bavit moc nebudeme, ale pojetí, jakým je film zpracován, mě docela překvapilo. V poslední době jsem si zvykl, že filmy od DVD edice nejsou žádná extratřída, ale tentokrát mě slušně překvapili. Film stojí na nepříliš originálním námětu a zrovna nepřekypuje hororovými scénami, ale má i některá pozitiva. Spíše máme možnost spatřit trochu toho černého humoru a ujetých scén či hlášek. Atmosféra filmu staví především na zvrhlosti a zvrácenosti hlavních postav, které mění své chovaní jako ponožky. Většinou vidíme jen scény, kdy se pořád jezdí autem, které se neustále porouchává, oběti jsou vybírány náhodně (tedy jde o všechny co se jim postaví do cesty) a jejich úmrtí jsou mnohdy docela zábavná. Setkáme se zde s prokousnutým krkem, podříznutím, postřelením, ukousnutím pohlavního údu a dalších. Vše vidíme pod taktovkou dost chaotického střihu, který dodává celkovou demenci filmu, ale svým způsobem mu dal i určité kouzlo. Speciální efekty se točí především kolem loutky, která není moc dobře udělaná a dost se podobá mentálnímu vzhledu hlavního herce. Kostýmy, které jsou tady použité, mi připomínali film Toy Story. Westernový obleček a šátek navršili všemu korunu.

Výběr hudby je docela zvláštní. Jde o mix několika hudebních stylů, které se několikrát opakovaly. Přes hudbu podobnou té co doprovází dětské pořady na české televizi až po slušný rock a metal až po olympijský pochod. Docela se mi líbilo, že hudební producenti pouštěli pravý opak k právě probíhajícím scénám (když se vraždilo, tak běžela romantická či popová hudba a když se nic nedělo byla slyšet ta tvrdší muzika). Celkově bych právě hudební složku odsuzoval asi ze všeho nejméně. Filmaři se nám snažili trochu odvděčit i lechtivými scénkami, které se zde vyskytovaly v docela velkém množství. Některé z nich byly docela zajímavé.

Co se týká hlavních postav, tak šlo o přehlídku naprostých protikladů, z nichž všechny trpěly nějakou úchylkou či postižením. Máme tady docela hezkou Angelinu, která se ze slušné dívky dokáže proměnit v pervézní děvku či dokonce psychopatickou vražedkyni. Přestože herecký projev herečky nebyl nikterak oslňující a docela často šlo spíše o trapnou záležitost, tak jsem si jí postupem času oblíbil asi nejvíce. Její hlášky mě pobavily ze všech nejvíc. Na tuhle nikdy nezapomenu: "On nepolyká." Zato její dementní bratr mě přímo nevýslovně štval. Jeho šílené pohyby i celkový vzhled mi nejvíce připomněl Jima Carreyho ve filmu Blbý a blbější. Svou retardaci ani příliš hrát nemusel. Nepodivnější byla však sama loutka. Její vzhled nebyl nikterak zajímavý, ale její úsměv a chladné oči mě docela dostaly. Za celý film se pořádně nedozvíme, jak to s ní doopravdy je. Ovládal jí doopravdy některý ze sourozenců, nebo žila sama svým životem? Asi obojí. Když dokázala sprintovat a skákat v lese, či udělat famózní orální sex s krvavým orgasmem.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=zZju9GCNfBU

Tento film neoplývá zrovna skvělým scénářem nebo nezapomenutelnými scénami, ale pokud máte rádi dost ujeté černé hororové komedie, tak jste na správném místě. Nikoho z tohoto filmu si určitě nezamilujete, ale za podívání určitě stojí. Zvláštní pojetí filmu, netradiční hudba a spousta sprostých slov mě dokázalo na hodinu a půl usadit do křesla. Přiznám se, že ani jednou se nedostavil pocit spánku a docela často jsem si musel tlumit hlasitost, protože nevybíravá mluva by moje rodiče moc nepotěšila.

Hodnocení:
Pro většinu z vás to bude odpad, ale já dávám 40% a kdykoliv se na to podívám znovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat