0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

11. 1. 2012

Treevenge (2008)

Vánoční stromky promění letošní Vánoce v krvavá jatka. A vy si nenechte ujít tuto skvělou podívanou!
Nastává čas vánoc a tak nemilosrdní lidé vyrazí do lesa, aby zde pokáceli několik stromků, které budou moci výhodně prodat. Nemají slitování a tak desítky či stovky stromků skončí v nejrůznějších domácnostech. Lidé s nimi špatně zacházejí, zdobí je a způsobují jim bolest. Stromky se rozhodnou pro krvavou odplatu a tak ty letošní vánoce se změní v krvavá jatka.

Režie: Jason Eisener
Rok výroby: 2008
Délka: 16 min
Země: Kanada

Hrají:
Mike Cleven ... (Crew Boss)
Sarah Dunsworth ... (Cadence Macmichael)
Lex Gigeroff ... (Tree Lot Boss)
Jonathan Torrens ... (Jim Macmichael)
...a další

Tento ekologický horor se stal vítězem na Sundance Film Festival a po jeho shlédnutí jistě uznáte, že zcela oprávněně. Ocenění zde přebral režisér Jason Einsener, pro kterého je tento film jeho premiérou ve světovém filmu. My můžeme jen doufat, že nebude jeho posledním a brzy se dočkáme dalších skvělých snímků, nebo dokonce i delšího hororového filmu. Má v sobě dobrý potenciál, který by bylo škoda promarnit.

Hororů s vánoční tématikou moc neznám a je docela škoda, že tomuto odvětví se moc režisérů nevěnuje, protože nabízí tolik možností. Každý z nás má tyto svátky určitě rád, protože je může strávit v klidu s rodinou, dá na chvíli sbohem otravné práci či škole. Všichni máme doma i nějaký ten stromek- někteří živý, jiní zase umělý. Já patřím do druhé skupiny, takže jsem z toho venku. Ti ostatní ovšem můžou ,,klidně‘‘ zažít to, co hrdinové tohoto snímku. Většina filmu je nahrána z pohledu hlavní kamery, takže se vlastně díváte na svět očima samotného stromku, který navíc vydává směšné zvuky.

Začátek filmu vám může připadat dost divný, když sledujete bandu buranů, jak vyráží do lesa, kde za pomocí sekyry nebo motorovky stínají jeden stromek za druhým. Stromky se divně třesou a jejich záchvěvy jsou doprovázeny titulkami. Zhruba prvních sedm, osm minut se neděje nic, co by vám mohlo připomínat horor, ale nenechte se zmást. Dodívejte se až do konce, protože jestli to vzdáte, tak přijdete o parádní podívanou. Vynikající amatérské gore efekty jsou naprosto úžasné a zahanbí hned několik známějších filmů. Propíchnuté oči, useknuté končetiny, nebo rozdrcená hlava jsou jen zlomkem toho co je k vidění. Věřte, že se před vámi odehraje šest krvavých minut, při kterých vám potečou sliny, pokud jste tedy opravdovými hororovými fanoušky.

Atmosféra filmu je mohutně podporována vánočními hity stejně tak, jako velice známou melodií od Riza Ortolaniho z filmu Cannibal Holocaust. Toto propojení je naprosto vynikajícím doprovodem, které u mě získalo další plusové body. Kvalita kamery a střihu je rovněž na velmi dobré úrovni a nabídne divákovi přesně to, co si sám přeje. Při některých brutálních scénách si filmaři opravdu vyhráli a nabídli divákovi nezapomenutelnou show. Herecké výkony se nedají moc dobře popsat, protože mi občas přišlo, že polovina těch herců byla mentálně retardovaná, což kupodivu ještě více zlepšilo dojem z filmu, protože přehlídku větších primitivů jsem už dlouho neviděl.

Tento snímek si za žádnou cenu nesmíte nechat ujít. Podívat se na něj můžete na youtoube, ale má slabou kvalitu obrazu. Jsem rád, že ho mám ve své sbírce a rozhodně vám ho všem doporučuji. Jde o jeden z nejlepších vánočních hororů, které jsem kdy viděl. Navíc z celého filmu plyne poučení, že nemáte ubližovat stromům v lese a ani zašlapovat ty čerstvě zasazené. Mohlo by vás to velmi brzy mrzet!

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat