0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2012

Thinner (1996)

Za všechno se musí zaplatit a ani vaši vlivní přátelé, vás neochrání před cikánskou kletbou!
Advokát Billy Halleck nepatří zrovna mezi nejčestnější lidi ve své branži. Mezi jeho klientelu patří i mafián Richie Ginelli, kterému nedávno pomohl z bryndy i díky své známosti s místním soudcem či velitelem policie. Nadevše miluje jídlo a tak není divu, že je opravdu dost ‘‘při těle‘‘. Jednoho večera díky své bezohledné jízdě srazí starou cikánku, která na místě umírá. Díky svým vlivným přátelům není potrestán, což se nelíbí potulné rodině cikánů v čele se svým stařešinou Tadzu Lempkem. Ten na Billyho a jeho kumpány uvalí strašlivou kletbu, která zcela změní jejich životy. V následujících dnech začne Billy rapidně ztrácet na váze, což se mu zprvu líbí, ale brzy mu začíná být jasné, že pokud bude i nadále ubírat kila, tak zemře na podvýživu. Zoufalý advokát se ze všech sil snaží najít cikány, aby kletbu zrušili, ale ti chtějí krvavou odplatu za smrt člena své rodiny. Proto se brzy mezi oběma stranami rozhoří nenávistný boj, který nemůže dopadnout dobře ani pro jednu z nich.

Český název: Zhubni!
Režie: Tom Holland
Rok výroby: 1996
Délka: 92 minut
Země: USA

Hrají:
Robert John Burke ... (Billy Halleck)
Joe Mantegna ... (Richie Ginelli)
Lucinda Jenney ... (Heidi Halleck)
Michael Constantine ... (Tadzu Lempke)
Kari Wuhrer ... (Gina Lempke)
... a další

Jedná se o další filmovou adaptaci knižní novely Stephena Kinga, kterou má na svědomí známý režisér Tom Holland, jenž se v hororových vodách pohybuje už nějaký ten pátek. Tentokrát však svůj úkol nezvládl zas až s takovou bravurou a kvalita tohoto filmu se pohybuje někde na hranici průměru. Přesto všechno si Thinner své fanoušky určitě našel, protože si na sebe dokázal vydělat, nebo lépe řečeno zisk pokryl výdaje. Bohužel zrovna velkou díru do světa neudělal i tak si však odnesl alespoň jednu nominaci na cenu Saturn Award v kategorii za nejlepší make-up.

Uznání si zaslouží docela netradiční námět a velice zajímavá knižní předloha, kterou jsem měl možnost číst. Filmové zpracování však lehce zůstalo za mým očekáváním a horor tento film připomínal jen velmi vzdáleně. Tedy samozřejmě je zde k vidění hned několik velice působivých scén a především masky jsou hodně povedené, ale atmosféra má velice proměnlivou podobu, která mi místy moc neseděla. Přesto jsem si zde oblíbil hned několik momentů kvůli kterým stojí si tenhle film pustit i několikrát. Velice se mí líbí především to, jak je zde vykreslena americká společnost jednoho malého města, kde korupce a pochybné kšeftíky bují jako květy rostlin na jaře. Kamarádství a peníze jsou zde upřednostňovány před spravedlivostí a objektivitou, ale to je na celém světě, takže se není čemu divit. Postava advokáta Billyho je velice kontroverzní, ale tak tomu je i u mnoha dalších případů. Velice působivá byla scénka v autě těsně před srážkou s občankou tmavší pleti. Je vidět, že jak King, tak Holland jsou gurmáni a tuto část příběhu ozdobili i několika nezapomenutelnými hláškami.

Dalším zajímavým zpestřením je i zpracování cikánské komunity. My všichni známe naše tmavší spoluobčany z trochu jiné stránky a máme na ně každý svůj vlastní názor, ale King se spíše pokusil upozornit na jejich rodinné hodnoty a bajky jenž se o jejich kultuře vypraví. Co je na nich pravdy ví asi jen o ni sami, ale my zde máme šanci sledovat jejich podivného stařešinu, který oplácí vše stejnou mincí. Pokud se někdo dotkne členů jeho početné rodiny, nebo je nedej bože zabije uvalí na něj strašlivou kletbu, která jej odsoudí k záhubě. Mi máme šanci sledovat v tomto snímku hned tři různé varianty, ale největší prostor se samozřejmě věnuje především hubnoucímu advokátovi. Musím ještě podotknout, že roli mladé cikánky si zahrála svůdná Kari Wuhrer a musím se přiznat, že ač jsem docela rasista, tak kdyby se v okolí vyskytovala podivná diva dal bych si říct. Tahle herečka prostě ví jak diváka zaujmout a svými nádhernými křivkami očarovala nejednoho diváka.

Film spíše než horor po většinu času připomíná spíše psychologické drama s velkou dávkou mysteriózní atmosféry a ke konci i jakousi gangsterku. Smícháním těchto docela rozdílných žánrů však z toho vyšla docela pozoruhodná podívaná, které zcela vévodí již zmíněná atmosféra. Ta se přizpůsobuje téměř dokonale právě probíhajícímu ději a každý divák si z ní vezme to nejlepší co ho na ní zaujme. Asi největší pozornost si zaslouží maskéři a chlapíci od speciálních efektů, kterým se skutečně jejich práce povedla téměř na výbornou. Dokonalá proměna všech kletbou postižených jedinců byla opravdu hodně pěkná.

Bohužel se zde najde i dost věcí, které se dají zkritizovat. Vlna nadšení postupně opadá díky těžkopádnému scénáři, který nám nabídne opravdu nečekanou porci nezajímavých a často i poněkud nudných scén, které mohli tvůrci klidně vypustit. Přišlo mi, že se to režisér snažil místy zbytečně natahovat a vymýšlel zbytečné kličky v příběhu, jenž do jeho celkové koncepce zas až tolik nezapadaly. Podobné tomu bylo i s angažováním mafiána Richieho, který ač sympatický típek se při střelbě na cikánský tábor změnil v jakéhosi polo ramba a nemusel si ani měnit zásobníky. Tohle akční klišé moc nemusím a vždy mě to dokáže mírně znechutit. Herecké výkony až na pár výjimek byli hodně průměrné, přestože se zde sešlo hned několik výrazných filmových osobností. Mezi dva největší tahouny bych označil již zmíněnou Kari Wuhrer a Roberta Johna Burkeho, kterému role tlustého advokáta sedla dokonale.

Zhubni je takovou průměrnou oddechovkou u které se částečně pobavíte a částečně zakroutíte hlavou, jak zůstal nevyužitý celkový potenciál knižní předlohy. I tak si ovšem myslím, že se na tenhle film dá rozhodně podívat, když už pro nic jiného tak kvůli těm maskám a pěkné herečce.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat