0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

9. 1. 2012

Terza madre, La (2007)

Po 27 letech dokončil Dario Argento trilogii o třech sestrách čarodejnicích.
"Před tisíci lety se na břehu Černého moře zrodili tři sestry..."

Příběh začíná na jednom zapadlém hřbitově v Itálii. Místní opat nechá vyzvednout velmi starou rakev z roku 1815. Najdou v ní ostatky zesnulého a malou truhlu. Jelikož si není jistý, jestli smí truhlu otevřít, pošle ji expertovi na magii a ezoterické vědy Michaelovi Piercemu do Říma. Ten je bohužel momentálně mimo své muzeum, a tak se jeho žena a mladá americká studentka Sarah, rozhodnou truhlu prozkoumat. Najdou v ní staré artefakty a rudou tuniku z 13. století. Michaelova žena přečte záhadné písmo na tunice a něco se stane. Je napadena záhadnými postavami. Sarah se štěstím uniká.

Český název: Armáda démonů: Matka slz
Režie: Dario Argento
Rok výroby: 2007
Délka: 98 min
Země: Itálie/ USA

Hrají:
Asia Argento ... .(Sarah Mandy)
Cristian Solimeno ... ( Detective Enzo Marchi)
Adam James ... (Michael Pierce)
Moran Atias ... (Mater Lachrymarum- Matka slz)
Daria Nicolodi ... (Elisa Mandy)
...a další

Najednou se v Římě začnou dít divné věci. Lidé se začnou podivně chovat, zabíjet a do města začnou přicházet záhadné ženy. V podzemí se totiž opět zrodila Mater Lachrymarum, jedna ze tří sester, které šířily po zemi zlo a čarodějnictví. Přišel znovu její čas, aby rozsévala zkázu a smrt všude kolem sebe.

Sarah začne objevovat pravdu o svém původu, čarodějnice získává čím dál větší sílu, přibývají mrtví a zlo nezadržitelně uzavírá svůj kruh kolem Říma. Dokáže mladá studenka zastavit tuhle hrůzu, která měla zůstat pohřbená hluboko v zemi nebo se stane další rituální obětí Matky slz?

Autor tohoto díla Dario Argento po 27 letech oddalování a dlouhého čekání svých fanoušků dokončil pro něj nejdokonalejší dílo: trilogii o třech sestrách čarodějnicích. V prvním filmu Suspiria nás seznámil s první z nich - Matkou vzdechů a děj se odehrával v německém Freiburgu. Ve druhém dílu Inferno jsme měli možnost narazit na Matku bolesti, která sídlila v New Yorku. No a nakonec v La Terza madre tu máme nejsilnější ze sester - Matku slz.

Jak už jsme měli možnost poznat díla tohoto pána horrorů, neexistují pro něho žádné tabu. Hromada mrtvých, litry krve, podřízlé krky, useklé končetiny, kanibalismus, nahota – to vše můžeme zhlédnout i v tomto filmu. Odborníci sice říkají, že Suspiria byla lepší než Matka slz, ale mě se tento snímek líbil skoro po všech stránkách.

Hudbu složil opět Simona Simonetti, který jí měl na starosti i v předešlém díle Inferno. Skvěle do filmu zapadala, chvílemi byla mysteriózní, strašidelná, temná – prostě každá scéna byla dobře podchycená a skvěle podbarvovala atmosféru.

Efekty dělal Sergio Stivaletti, takže bylo na co koukat. Kamera zabírala detaily do nejmenších podrobností, až to bylo někdy i dost nechutné.

Abych trochu objasnil filmařský tým a herce musím zdůraznit, že se jednalo o rodinný podnik. Hlavní roli si zahrála Dariova dcera Asia Argento. V dalších rolích se objevila Daria Nicolodi v roli matky Sarah, která spolupracovala na scénáři k filmu Suspiria, hrála ve filmu Phenomena. Kněze si zahrál Udo Kier, který hrál v Halloweenu (2007) i v nejnovějším filmu Uwe Bolla Far Cry.

Tento film patří k nejlepším od Argenta, které jsem kdy viděl. Musím, ale říct že Suspiria byla lepší. Bylo tam pár menších chyb, které se dají odpustit.

Hodnocení:
Dávám 80%.

Žádné komentáře:

Okomentovat