0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2012

Wizard of Gore, The (2007)

Crispin Glover vám ukáže nezapomenutelné a hlavně pěkně brutální představení.
Edmund se živí jako vydavatel novin. Peníze nejsou pro něj žádným problémem a tak si dopřává i zajímavé lékařské metody doktora Chonga, který vlastní pochybný podnik. Společně se svou dívkou Maggie rádi navštěvují velmi zvláštní místa a znají se s různými živly. Právě v této společnosti často nachází inspiraci ke svým článkům a jediné co mu brání ve šťastném životě je jeho duševní stav. Jednoho dne navštíví podivné představení iluzionisty Montaga, který během vystoupení odporným způsobem rozřeže dívku z publika. V sále nastává panika, ale vše jako mávnutím kouzelného proudku utichá, protože žena náhle stojí vedle kouzelníka živá a zdravá. Celé vystoupení bylo pouze dokonalou iluzí, nebo ne? Během několika hodin je totiž dívka nalezena mrtvá a její tělo neslo stejné stopy zranění, jakým byla vystavena během vystoupení. Edmund je doslova posedlý zjistit pravdu a odhalit všechny Montagovy triky. Stále více propadá svým psychickým představám a přestává rozeznávat realitu od fikce. Den co den navštěvuje další kouzelníkova představení, ale žádnou kloudnou stopu nemůže nalézt. Navíc začne přibývat i mrtvých dívek a to ho dovádí na pokraj šílenství. Během svého pátrání totiž začne odhalovat i svou děsivou minulost, na kterou se celá ta léta snažil zapomenout.

Režie: Jeremy Kasten
Rok výroby: 2007
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Kip Pardue ... (Edmund Bigelow)
Bijou Phillips ... (Maggie)
Crispin Glover ... (Montag)
Brad Dourif ... (Dr. Chong)
Jeffrey Combs ... (The Geek)
... a další

Po více než třiceti letech se rozhodl režisér Jeremy Kasten oživit a zmodernizovat stejnojmenný Lewisův film. Nelze však o něm mluvit jako o čistokrevném remaku, protože oba filmy jsou značně rozdílné. Zatímco Jeho "šílený" předchůdce seznamoval diváky s gore lahůdkami a snažil se je co nejvíce šokovat (i když v té době jeho triky postrádali kvalitu – ovšem myšlenka se cení), tak Kasten pracoval spíše na psychologické stránce svého díla. Nebyl sebevrah, protože na kvalitní gore scény neměl prostředky a zřejmě ani schopnosti. Nechtěl zbytečně riskovat kritiku svého dítěte a tak se vydal dosti odlišnou cestou, která nakonec přinesla do jisté míry i kýžené ovoce.

Samozřejmě i zde došlo na již zmíněné gore, ale publikum bylo ušetřeno detailnějších záběrů na umělou krev a zvířecí vnitřnosti. Všechno se odehrávalo v povzdálí a zahalené pod pláštíkem kouře. Diváci tak viděli jen přesně to, co jim kameraman dovolil. Díky tomu neodejde nikdo znechucen, ale ani příliš uspokojen (skalní fandové). Mnohem důležitějším prvkem k navození ony správné atmosféry se tak stala psychologická podstata filmu a to se tvůrcům povedlo téměř dokonale.

Především díky geniálnímu tahu obsadit do jedné z hlavních rolí Crispina Glovera. Vždycky jsem považoval tohoto herce za nesympatického slizouna, ale poslední dobou ho začínám mít čím dál více rád. Jeho mimika obličeje, herecký talent i podmanivý hlas mě doslova uchvátili a já jeho osobu považuji za to nejlepší, co mi film mohl nabídnout. Ačkoliv jeho vystoupení neměla zrovna moc velkou úroveň a byla často přerušována střihem, tak jeho trefné hlášky a gestikulace mi dokázali naježit chloupky na ruce.

Ani jeho kolega Kip Pardue však nezůstával moc pozadu a to především díky scénáři, který si s jeho postavou docela pohrál. Místy jsem se začal dostávat i do úzkých, protože nevždy jsem zcela pochopil právě probíhající děj. Další známou osobností je herečka Bijou Phillips, která zde ovšem nedostala zas až tolik prostoru stejně jako Jeffrey Combs. Že jste ho někdo ve filmu nepoznal? No tak se mrkněte ještě jednou!

Tato verze se mi líbila o něco více nežli jeho předchůdce a to hlavně díky již zmíněnému výběru herců a směrem, kterým se film ubíral. Jako bonus jsme dostali trochu nahoty, která zde ovšem neměla moc velký význam. Našel bych zde ovšem i několik pasáží, které bych zcela vynechal, protože kromě několika otázek k ničemu kloudnému nevedly. Ale tak i tohle bylo záměrem tvůrců, kteří se snažili během celé doby vytvořit hned několik velkých otazníků, jenž nám ke konci filmu postupně zodpovídali.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat