0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

4. 1. 2012

Without Warning (1980)

Z vesmíru si k nám přiletěl zalovit další nemilosrdný zabiják.
Čtyři mladí přátelé se vydávají strávit několik pěkných chvil k jezeru. Po cestě zastaví u pumpy, kde se však překvapivě setkají s podivným chováním pana Taylora, který je varuje, aby k jezeru nejezdili. Údajně kvůli právě probíhající lovecké sezóně. Teenageři si z toho nic nedělají a cíl své cesty nezmění. V tu chvíli však ještě netuší, jakou udělali chybu. Dostanou se totiž do teritoria nelítostného zabijáka, který dva z nich připraví během chvíle o život. Zbývající vyděšený pár jen o vlásek uniká a snaží se sehnat pomoc v nedalekém městečku. Zde jim však nikdo nevěří, tedy kromě bláznivého "seržanta", který je přesvědčen o blížící se mimozemské invazi. Jejich jedinou nadějí je pumpař Taylor, který se už jednou s mimozemských vetřelcem utkal. Od té chvíle je rozhodnutý získat jeho hlavu jako trofej, ale to samé si přeje i jeho protivník. Mladému páru tak nezbývá nic jiného než mu pomoci, protože zabiják jim nedá pokoj, dokud je také nedostane.

Režie: Greydon Clark
Rok výroby: 1980
Délka: 89 min
Země: USA

Hrají:
Jack Palance ... (Joe Taylor)
Martin Landau ... (Fred Dobbs)
Tarah Nutter ... (Sandy)
Christopher S. Nelson ... (Greg)
Kevin Peter Hall ... (Vetřelec)
... a další

Toto docela úsměvné béčko je mnohými nepochopitelně srovnáváno se slavným Predátorem, přestože oba filmy toho moc společného nemají. Někteří však vidí jistou podobu v tom, že si mimozemský tvor chce dělat z lidských ostatků trofeje, ale to jsou jen dohady. Ve filmu máme možnost vidět jen jakousi spižírnu, kde si odkládá mrtvá těla na horší časy. Jediné co oba filmy k sobě poutá o něco víc, je angažování herce Kevina Petera Halla. Jinak si jdou oba filmy svou cestou a tímhle jejich porovnávání končí.

My se tentokrát vydáváme na venkov, tedy lépe řečeno k malému jezeru, kde si chodí čas od času lovci zastřílet. Tentokrát se však stávají lovnou kořistí sami lidé a divák si skoro po celou dobu trvání filmu marně láme hlavou, jakže vlastně tajemný vetřelec vypadá. Vzhledem k nevelkému rozpočtu to ani jinak nešlo udělat a popravdě to tak bylo nejlepší. Samotného zabijáka uvidíme až téměř na konci filmu, no a příliš velký dojem na mě rozhodně neudělal. Diváci se tak musí spokojit pouze s jeho zbraní/zbraněmi v podobě lítajících (živých) hvězdic, které se ke své oběti přisají a během chvíle je z třepotajícího těla jen kus nehybného masa.

Atmosféra již od prvních minut nasbírá celkem slušné tempo, které je navíc okořeněno i o několik zajímavých hlášek. Divák je v tu chvíli namlsán příslibem zajímavé podívané, která ovšem místy hodně skřípala. Především zato mohou i lehce prkenné herecké výkony všech zúčastněných. Co z toho, že se zde objevilo několik známějších tváří, když ani ty nebyly moc schopné předvést solidní výkon. Některé pasáže jsou navíc i dost nezáživné a zbytečně prodlužované. Tvůrci však i z tohoto dokázali vždy po nějaké chvíli celkem zdatně vybruslit nějakou další povedenou scénou.

Dokonce jsem si začal i myslet, že mě čeká vrcholové finále, protože v tu chvíli začalo napětí opět stoupat směrem vzhůru, jenže samotný závěr mě docela zklamal. Přece jenom jsem očekával větší odvaz, než se mi nakonec dostalo. Pořád jsem doufal, že se vetřelec ukáže v celé své parádě nějakou pěknou akcí, ale když už byl konečně vidět, tak celou dobu stál jak kus dřeva. Tímhle si to u mě pánové pohnojili ještě o trochu víc, než tomu bylo u toho otravného pobíhání z místa na místo. I tak si však myslím, že tenhle kousek určitě stojí za pozornost.

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat