0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Vanguard, The (2007)

V roce 2015 došlo k přemnožení lidské populace a tak se ti u moci rozhodli, že je potřeba stvořit zákeřný virus, který přežijí jen ti nejsilnější a nejodolnější. Nepočítali však, že virus člověka nezabije, ale promění jej v zombie...
Píše se rok 2015: Přemnožením lidské populace a rapidním úbytkem všech přírodních a energetických zdrojů, přinutí vysoce postavené jedince vymyslet plán, jak zastavit vzniklý chaos. Vědci tajně vymyslí zákeřný virus (drogu), která má cíleně vyhubit většinu lidstva. Přežít mají jen ti nejsilnější, jenže se jim to vymkne z pod kontroly. Místo aby lidé umírali, začnou se měnit na slepé mutanty (zombie). Hrstka nenakažených s nimi musí svádět každodenní boj o přežití. Dokonce vznikly i takzvané vyhlazovací jednotky, které mají za úkol zabít každého biosyna, jenž jim přijde do cesty. Jediný, kdo tomu všemu může udělat přítrž, je muž jménem Max, který žije hluboko v lesích. Je obdařen vzácným darem, který dokáže naklonit misky vah na tu či onu stranu. Záleží jen na něm, zda se rozhodne zachránit lidi, nebo se přidá k biosynům.

Režie: Matthew Hope
Rok výroby: 2007
Délka: 89 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Ray Bullock Jr... (Max)
Shiv Grewal ... (Jamal)
Karen Admiraal ... (Linda)
Emma Choy ... (Rachael)
Steve Weston ... (Zac)
...a další

Post-apokalyptické filmy mám celkem rád, ale tady jsem byl docela na vážkách ještě před spuštěním filmu. Tím co mě rozhodilo, bylo slovo zombie. Bylo mi jasné, že zas budu sledovat něco podobného jako 28 dní poté a jim podobné (zrovna tyhle filmy se mi moc nelíbí). Při náběhu závěrečných titulek bych dal cokoliv, aby to mělo alespoň jejich kvalitu. Inštinkt zabíjať, jak se film po slovensky jmenuje, totiž dopadl v mých očích (a asi nejen v nich) docela tragicky. Přitom se zprvu zdálo, že by tomu tak být nemuselo.

První co vám však padne do oka prakticky od první minuty, je prazvláštní kvalita obrazu a samotný střih. Amatéřina z toho smrdí na sto honů, ale to by ještě tolik nevadilo, kdyby se k tomu nezačali postupem času přidávat další minusové prvky. Od slabých hereckých výkonů, kdy snad jediný Max (tedy jeho představitel) by se zas až tolik nemusel za svůj výkon stydět, až po nezajímavé masky zombíků. Tady se až na pár výjimek opravdu šetřilo, postačila trocha make upu, tužka na oční linky a hlína. Když k tomu ještě připočítáme komické pohyby nemrtvých a jejich skákání (připomínající opice), tak bylo vymalováno. A to jsem ještě netušil, že do toho všeho začnou montovat romantiku a city.

Jediné co za celou dobu zvýšilo mou pozornost, byli souboje Maxe a biosynů. Jeho dvě nabroušené sekyrky, oštěp a několik nástrah okolo chatky, alespoň na moment pozvednou celkově nízký kredit. Navíc se mi líbilo, že ačkoliv je náš hrdina obdařen něčím navíc, tak tu z něj neudělali žádného Supermana. I on dostával rány a měl mnohdy na kahánku. Co bych však tvůrcům okolo něj vytknul, byl ten jeho ultra rychlý běh.

Uspávající tempo zapříčinily především zdlouhavé a nudné dialogy, které ve finále stejně nikam nevedly. Jen tak zbytečně ubližovali atmosféře, která už tak postrádala větší dávku napětí. Bohužel tentokrát nemůžu pochválit ani hudební doprovod, který byl absolutně nevýrazný. Zkrátka a dobře asi bude pro vás nejlepší, když od toho dáte ruce pryč! Nejde sice o úplný odpad, ale náladu si u tohoto kousku určitě nezlepšíte.

Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat