0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Vampires: The Turning (2005)

Connor se ocitá uprostřed poslední bitvy dvou upířích klanů. Pokud chce zachránit život své dívky, musí se přidat na stranu jednoho z nich.
Connor se svou dívkou právě tráví romantické chvíle v Thajsku. Jenže se pohádají a Amanda uraženě odejde. Potká se s charismatickým asiatem, který ovšem není nejlepší partie. Promění se v upíra a ochutná její sladkou krev. Amanda omdlí a cizinec ji posadí za sebe na motorku a odjíždí pryč. Connor se po chvíli rozhodně svou holku hledat a uvidí ji odjíždět na motorce uvnitř motorkářského gangu. Jeden z nich zastaví a začne s ním bojovat. Kdyby se na scéně neobjevil tajemný muž a nepomohl, jistě by zemřel.

Český název: Upíři 3: Návrat
Režie: Marty Weiss
Rok výroby: 2005
Délka: 84 min
Země: USA

Hrají:
Colin Egglesfield ... (Connor)
Stephanie Chao ... (Sang)
Dom Hetrakul ... (Niran)
Roger Yuan ... (Kiko)
Patrick Bauchau ... (Raines)
Meredith Monroe ... (Amanda)
...a další

Rozhodne se sledovat tajemného cizince až k jeho domu. Jenže největší chybou bylo, že nezůstal jen u sledování a vešel do něj. Tím, že se rozhodl hledat svou přítelkyni a vstoupil do tohoto domu, se ocitl uprostřed bitvy dvou upířích klanů, které mezi sebou bojují už 800 let. Klan Sang Neng, který vede krásná Sang, jsou upíři, kteří se živí zvířecí krví a přísahali, že se nikdy neokusí tu lidskou. Naproti tomu ty druhé vede tyran Niran - muž, který napadl Amandu. Brzy má nastat poslední souboj těchto dvou klanů a pokud chce Connor zachránit Amandu, bude se muset zřejmě přidat k jednomu z nich, čímž ovšem zatratí svou duši nebo přijmout nabídku lovců upírů. Stojí tak před osudným rozhodnutím a blížící se zatmění rozhodne nejen o osudu dvou milenců, ale i samotných upírů.

Jedná se o nezávazný třetí díl trilogie zvané Upíři. První dva díly natočil režisér John Carpenter. Tento třetí Marty Weiss, pro něhož je to zatím jediné dílo. Nenavazuje na předešlé díly a vlastně zřejmě jediný režisér se rozhodl svůj výtvor prezentovat jako pokračování. Bohužel se jedná o nepovedený počin a stejně jako dvojka se nedočkal diváckých ovací. Spíš se zařadil do upířího podprůměru.

Jediné čím mě film celkem překvapil je zajímavý děj. Souboj dvou upířích klanů mě zaujal. Jenže se to dost zvrtlo. Po zajímavém začátku se to proměnilo v akční podívanou. Místo klasických bojů lidí s upíry, kdy za pomocí různých prostředků (svěcená voda, kříž, česnek, stříbro), zde bojovali ve stylu Muay Thai a nemusel by se za to stydět ani Steven Segal či Jean-Claude Van Damme. Tohle ovšem do hororu a zvlášť k upírům nepatří.

Umírání upírů mi přišlo taky velice přehnané, zvláště scény, kdy se upíři dostanou na sluneční světlo a stejně jako u dvojky to dopadlo katastrofálně. Kouřící se tělo, exploze a následný rozklad těla byl leda k smíchu a bát se u toho můžou jen malé děti.
Co se týká hudby, tak ta byla pravým opakem. Orientální melodie - i když se objevily - jen zřídka rozhodně prokrvily už tak nudný film. Objevila se zde i romantická vložka, která mi tentokrát nebyla proti srsti.

Hlavní roli Connora si zahrál charismatický herec Colin Egglesfield, který se jinak objevuje především v seriálech (Čarodějky, Gilmorova děvčata, atd.), kde si ovšem zahrál jen menší role. Zatím se ještě výrazněji neprosadil, což je celkem škoda. Menší roli lovce upírů Rainese si zahrál Patrick Bauchau (The Cell, Ray, Phenomena) bohužel dostal jen malý prostor, aby předvedl naplno svůj herecký talent.

Film byl pro mě bohužel zklamáním, hlavně co se boje s upíry týče. Kdyby si na tom dali filmaři více práce, mohlo jít o velmi dobré dílo. Takto se bohužel zařadil do takové sorty jako Drakula 3000 nebo Upíři 2.

Hodnocení:
Dávám 30%.

Žádné komentáře:

Okomentovat