0-9 (45) A (130) B (186) C (182) D (196) E (48) F (101) G (103) H (168) I (73) J (50) K (57) L (94) M (141) N (73) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (298) T (110) U (37) V (59) W (83) X (6) Y (10) Z (42)

5. 1. 2012

Vampires (1998)

Lovení upírů je docela zábava, ale co když se karta obrátí a tentokrát jste to vy, kdo se má stát obětí?
Jack Crowe patří mezi nejlepší lovce upírů. Společně se svým speciálně vycvičeným týmem ničí jedno upíří hnízdo za druhým. Při poslední akci se jim však nepodaří najít a zabít vůdce upírů a tak jeho nadřízení z Vatikánu, pro které pracuje nejsou moc spokojení. Přesto všechno se však rozhodnou uspořádat pořádnou oslavu v jednom zapadlém motelu, kde teče alkohol proudem a po ruce mají i několik zručných lehkých dívek. V noci jim však záhy jejich oslavu přeruší vládce upírů, který vyvraždí skoro celou jeho skupinu a jediní kdo přežijí jsou Crowe a jeho parťák Montoya. Při útěku sebou vezmou i jednu z pokousaných dívek Katrinu, která by se jim později mohla hodit. Zdrcený a hlavně naštvaný Jack se setkává s kardinálem Albou, který mu dá za úkol vytvořit nový tým a dodělat svou práci. Crow však cítí zradu ve svých řadách a je rozhodnutý si účty vyřídit sám. Společně s Montoyou a nově přiděleným knězem Adamem brzy opět zkříží cestu obávanému vládci upírů, českému upírovi Janu Válkovi, který vehementně hledá ukrytý artefakt, jenž by mu umožnil zabíjet i ve dne. To mu Crow za žádnou cenu nehodlá dovolit!

Český název: Upíři
Režie: John Carpenter
Rok výroby: 1998
Délka: 108 min
Země: USA

Hrají:
James Woods ... (Jack Crow)
Daniel Baldwin ... (Anthony Montoya)
Thomas Ian Griffith ... ( Jan Válek)
Sheryl Lee ... (Katrina)
Tim Guinee ... (otec Adam Guiteau)
... a další

Johna Carpentera asi není potřeba moc dlouho představovat. Tento režisér patří mezi špičku ve svém oboru a během své kariéry stvořil už celou řádku skvělých filmů a hudebních lahůdek. Bohužel i on ovšem stárne a s přibývajícím věkem to už není ten starý pardál jak ho všichni známe. Proto mohlo někoho možná překvapit, že se rozhodl tentokrát natočit akční upířinu, která vznikla ve stejný rok jako známý Blade a do jisté míry mu byla i nějakou dobu slušnou konkurencí. Postupem času si však jeho konkurent získal mnohem větší oblibu u diváků, především díky skvělému Wesleymu. I zde se však dá nalézt několik nezapomenutelných scén, které se později staly inspirací pro mnohé novější filmy.

Carpenter se totiž pokusil diváky zaujmout především samotným příběhem, do kterého hodně investoval. Na rozdíl od nynějších EMO rádoby hororů to totiž moc nepřeháněl s nějakou romantickou zápletkou, přestože i zde se to bez ní neobejde a snažil se vyvarovat zbytečných klišé, kterých se právě v tomto upířím žánru dá nalézt mnohdy dost a dost. Bohužel se mu to místy moc nedařilo a některé pasáže vypadají opravdu hrozně. Hlavní doménou je však akčnost a především pak jednotlivé souboje. Nenajdeme zde totiž žádné nabouchané borce, kteří si v klidu poradí z desítkami protivníků, ale docela obyčejné chlapíky, kteří sem tam dostanou i pořádně na prdel.

A právě samotné postavy jsou asi největším plusem celého filmu. Jack Crow je nám zde presentován jako velká autorita, která má respekt u svých podřízených a do jisté míry i nadřízených, ale jinak je to chlapík pro každou srandu. Za žádnou cenu však nikdy nesleví ze svých pravidel, které vštěpuje každému napotkání. Svému týmu dopřeje vše co si žádají, ale na oplátku očekává, že vždycky splní všechno co po nich bude chtít. Alkohol, prostitutky i sexuální narážky pro něj nejsou žádný problém o čemž se v ději několikrát přesvědčíme. Pokud však narazí na upíry, stává se z něj nemilosrdný zabiják, který neváhá zabít i svého přítele. Další zajímavou postavou je kněz Adam, kterému Jack ze začátku nevěří ani nos mezi očima, ale postupem času se z něj vyklube plnohodnotný spolubojovník. Sheryl Lee zde byla především pro ozdobu a ačkoliv jsme u ní zvyklí, že se rozhodně nestydí, tak tady nám své ladné křivky moc neukázala.

Asi nejzajímavější ze všech je však sám upír Jan Válek. Nejedná se o žádného Drákulového potomka, ale to co z něj je udělala sama církev. Ne nedělám si srandu. V příběhu se dozvíme, že Válek býval pražským knězem, kterého církev podrobila krutému mučení a pak jej upálila. Jenže obřad nedokončili a z něj se stal krvežíznivý upír, který nyní touží nejen po pomstě, ale i ovládnutí celého světa. Jeho příběh někoho možná trošku dojme, ale já konečně viděl docela solidní zápornou postavu, která jen nepolehává v rakvi, nemění se v netopýra atd. V klidu si vystačí i s pískem v poušti. A právě upíři, kteří se objeví zhruba za polovinou filmu byli pro mne obrovským oživení. Scéna jejich vyhrabání ze země patří mezi moje nejoblíbenější.

V neposlední řadě pak musím samozřejmě pochválit i akční scény, při kterých se Carpenter celkem vyřádil. Za pomoci solidní kamery a speciálních efektů dokázali natočit několik scén na které jen tak nezapomenu. Především pak Válkům příchod na scénu a jeho řádění v motelu. Zde se rozhodně krví nešetřilo a stejně jako tomu bylo i později (pokud tedy nepočítám ukopnutou hlavu), byly jednotlivé efekty docela ucházející. Tedy až na tu bitku s knězi. Ta mi přišla docela dost trapná. Jako plus beru i fakt, že se zde tvůrci rozhodli trochu vybočit ze standartu (vynechali česnek, svěcenou vodu a podobně zažité věci) a uspokojili se především se slunečním světlem. Tento způsob likvidace upírů se později uchytil ve spoustě dalších filmů.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat