0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 7. 2019

Green Room (2015)


Na půdě skinheadů bývá vždycky pěkně horko a nedej bože, když se nachomýtnete k něčemu, co jste neměli vidět…


Pat, Sam, Reece a Tiger jsou členové nepříliš úspěšné punkrockové kapely Ain't Rights. Snaží se napříč Státy objíždět své turné po malých hospůdkách či koncertech, ale vydělají se jen tak tak na své přežití a často musí krást benzín, aby mohli dále. Teď se jim však nedaleko Portlandu naskytne zajímavá příležitost. Maník z rozhlasového studia jim nabídne v baru hluboko v tamních lesech, kde se sházejí skinheadi a jiná neonacistická individua. Zpočátku vše vypadá v normě, odehrají si své, inkasují domluvené peníze, ale při odchodu se stanou nechtěnými svědky vraždy mladé dívky a průser je na světě. Jsou uvěznění v malém zeleném pokoji a zdejší boss Darcy s nimi má své vlastní zvrácené plány. Jenže ani oni se nehodlají vzdát bez boje a tak brzy dojde k hrůzostrašnému krveprolití…



Režie: Jeremy Saulnier

Rok výroby: 2015
Délka: 95 min
Země: USA

Hrají:
Anton Yelchin...(Pat)
Joe Cole...(Reece)
Alia Shawkat...(Sam)
Callum Turner...(Tiger)
Imogen Poots...(Amber)
Patrick Stewart...(Darcy)
...a další


Za svého dosti bujarého mládí jsem měl pár známých jak mezi příznivci punku, tak i „anarchisty“ či skinheady. Já se nikdy do žádné sorty neškatulkoval, ale poslouchal jsem jak Sex Pistols, tak rockovou i metalovou hudbu, nebo třeba i Orlík. Ale raději se půjdu věnovat samotnému filmu. Green Room má dosti vlažný začátek, u kterého jsem si málem ohryzal všechny nehty na rukou. Postavy mi moc sympatické nebyly a ani ty kecy kolem. Ovšem jen do chvíle, kdy se přichomýtnuly k vraždě neznámé dívky, no a bylo jasné, že se z náckovského baru se zdravou kůží nedostanou.

Z nudných žvástů se přešlo k násilné akci, no a bylo ve vzduchu cítit i příchod houstnoucí atmosféry. Špinavost a brutalita na sebe nenechaly dlouho čekat a na řadu přišlo i několik oku lahodících „gore“ scén. Prokousnutí hrdla bojovým psem – to byla třešnička na dortu. Krev stříkala ovšem i následkem střelných, sečných a bodných zbraní a divák nemůže říci, že by se tu na mrtvolách šetřilo. Ztráty byly na obou stranách, ale jedinou větší kaňkou na kráse bylo několik do očí bijících debilních rozhodnutí některých postav. Jasně tvůrci se snažili ke všemu přistupovat reálně, ale někteří z nácků se vážně chovali jak totálně vypatlaní retardi (možná i díky účinkům těch drog…za mého mládí by se holé lebky drog nedotkly, ale je už jiná doba…).

Nešlo si ovšem nevšimnout, že v určitých chvílích se dobře rozjetá akce jaksi zaskřípla a byla vystřídána opět nudnější pětiminutovkou a to se několikrát opakovalo. Což dost škodilo rozjetému tempu. Účast několika známějších tváří však rozhodně nebyla na škodu. Patrick Stewart se své role zhostil vcelku slušně, stejně tak i už bohužel dnes nebožtík Anton Yelchin. Nejvíc zajímavá mi však přišla postava dívky (kamarádky zavražděné) Amber. Ani ne tak vzhledově, jako to, že si nebrala s nikým a s ničím servítky a taky přidala ruku k dílu. Tento thriller si tak ode mě vyslouží slušný lepší průměr. Bavil jsem se u něj, ale ten začátek byl útrpný.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat