0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 7. 2019

Winchester (2018)


Prolitá krev z jejich zbraní si žádá odplatu!


Správní rada zbrojařského impéria rodu Winchesterů, hodlá nechat přezkoumat příčetnost dědičky Sarah, která dle jejich mínění již není kompetentní, aby nadále vykonávala svou funkci. Tento úkol dostane na starost doktor Eric Price, který ihned odjíždí do honosného sídla, kde se setkává nejen s vdovou ale i zbytkem její rodiny. Tajemný dům na něj udělá skutečně dojem a jak vidno je obestřen nejedním tajemstvím. Je neustále přestavován, většina dveří je uzavřena třinácti hřeby a údajně se v něm pohybují duchové, kteří jsou s rodinou spojeni krvavou historií (zabiti jejich vyhlášenými opakovacími puškami). Doktor Price zprvu skutečně pochybuje o psychickém zdraví staré dámy a snaží se ke všemu přistupovat racionálním (selským) rozumem, ale brzy sám pocítí na vlastní kůži, že toto místo i rod Winchesterů musí být opravdu prokletý…



Český název: Winchester: Sídlo démonů

Režie: Michael Spierig, Peter Spierig
Rok výroby: 2018
Délka: 99 min
Země: USA / Austrálie
Alternativní název: Winchester: The House That Ghosts Built

Hrají:
Helen Mirren...(Sarah Winchester)
Jason Clarke...(Dr. Eric Price)
Sarah Snook...(Marion Marriott)
Finn Scicluna-O'Prey...(Henry Marriott)
Eamon Farren...(Ben Block)
...a další


Nečekal jsem od toho mnoho, protože filmů o prokletých domech existuje už celá řada a toto téma mi není zrovna dvakrát pochuti, nicméně jsem byl nakonec vcelku spokojený. Režisérské duo už několikrát předvedlo, že filmy točit umí a ani tentokrát nezklamalo. Navíc scénář alespoň částečně koketoval se skutečnými událostmi (tím mám na mysli samotný dům, který má v Americe doopravdy podivnou minulost a dodnes o něm kolují nejrůznější pověsti. Navíc patří mezi často navštěvované místa v USA).

Samotné pojetí tohoto filmu taky není špatné. Hlavně tedy v jeho první polovině. Tvůrcům se místy podařila vytvořit zajímavá ponurá atmosféra, okořeněná o několik lekacích scén (ty sice nebyly žádná bomba), ale samotné prostředí domu bylo parádní, stejně jako herecké výkony obou hlavních představitelů. Jak Helen Mirren tak i Jason Clarke odvedli slušnou práci, některé efekty rovněž nebyli vůbec špatné a nebýt toho až „pohádkového“ závěru, byl bych asi spokojený mnohem více.

Winchester si tak určitě své příznivce najde, ale ostřílení hororoví fandové z něj asi moc „na větvi“ nebudou. Pár světlých okamžiků se tu našlo, labyrint chodeb i slepých uliček by některým mohl přivést i srdeční slabost, ale nenašel jsem tu za celou dobu žádnou pořádnou lekací scénu, kvůli které bych na tento film zase rychle nezapomněl. Což je celkem škoda. Nicméně jsem tento film určitě neviděl naposledy. Jen to chtělo více originality a méně kopírování. Takže v konečném zúčtování to vidím spíše na klasický průměr.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat