0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 12. 2018

Slaughter of the Innocents (1993)


Cítí se býti vyvoleným k tomu, aby postavil novou Noemovu archu a nepříčí se mu proto ani zabíjet…


Americká veřejnost je šokována brutální vraždou dvou malých holčiček. Vrah, který měl tento otřesný zločin spáchat, je následně popraven smrtící injekcí, ale agent FBI Stephen Broderick není přesvědčen, že šlo o správného pachatele. Většina důkazů byla neprůkazných, spousta věcí neseděla, přesto nedokázal popravě zabránit. Broderick má navíc doma malého syna Jesseho – vysoce inteligentního mladého „detektiva“, který dokáže najít spoustu vodítek a spojitostí, kterých si policie ani FBI nevšimla a hodlá svému otci pomoci. Je totiž přesvědčen, že skutečný vrah nevraždil poprvé a navíc se dopustil několika dalších otřesných činů napříč celými státy. Je odhodlán ho dopadnout, klidně i na vlastní pěst…



Český název: Archa neviňátek

Režie: James Glickenhaus
Rok výroby: 1993
Délka: 104 min
Země: USA

Hrají:
Scott Glenn...(Stephen Broderick)
Jesse Cameron-Glickenhaus...(Jesse Broderick)
Darlanne Fluegel...(Susan Broderick)
Sheila Tousey...(agentka Lemar)
Zitto Kazann...(Mordecai Booth)
Kevin Sorbo...(John Willison)
...a další



Filmy s náboženskou / biblickou tématikou sice často nevyhledávám, ale občas se mezi nimi urodí i několik opravdu pozoruhodných filmů (viz třeba SEDM). Tento kousek mnozí tak trochu přirovnávají k Mlčení jehňátek – ovšem oba filmy toho popravdě moc společného nemají. Nicméně samotná tvůrčí myšlenka nebyla vůbec špatná, což byl taky hlavní důvod, proč jsem se na Archu neviňátek hodlal podívat.

Postavení Noemovy archy náboženským fanatikem a psychopatickým zabijákem v jedné osobě, neznělo vůbec zle. Herec Zitto Kazann se ho ujal opravdu velmi dobře a byl jasně tím nejlepším, co nám tento film nabídl. Jenže jak se říká „alfou a omegou“ tohoto filmu byl jeho hlavní dětský hrdina, který byl chytřejší, než je fotřík, policie a celá slavná FBI dohromady. Zatímco vrah moc prostoru nedostal, ON byl na obrazovce pořád, dokázal si dát dohromady spojitosti, že i Columbo, Monk či Jessica Fletcherová by zezelenali závistí a nakonec si toho vraha skutečně i sám našel. To už bylo dost na pováženou, logika dostávala často pořádně na frak, ale i přesto si dokázal film udržet jakžtakž slušnou (průměrnou) úroveň. Tedy alespoň v mých očích.

Místy tu totiž dokázal režisér James Glickenhaus vytvořit vskutku zajímavou atmosféru – hlavně tedy ve chvílích kdy úřadoval Mordecai Booth a „sbíral“ své nové přírůstky do Archy. Role malého Jesseho se ujal režisérův syn Jesse Cameron-Glickenhau, který se objevil i v několika dalších filmech svého otce. Ve vedlejší roli se objevil i známý představitel Herculese Kevin Sorbo, ale jeho trvání na place mělo doslova jepičí život.

Archa neviňátek tak sice určitě nebude patřit k filmům, které bych vám vřele doporučoval, ale úplná tragédie to taky není. Záleží na tom, jak moc jste nároční. Logika a realita tu dostávaly pořádně na frak – to se hádat nebudu, nicméně jako taková oddechovka na mrazivý podvečer mi to nakonec stačilo.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat