0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 12. 2018

Virus (1999)


Zdánlivě opuštěným lodím se raději vyhýbejte velkým obloukem! Mohlo by se totiž stát, že skončíte jako náhradní díly…


Posádka lodi Sea Star se dostane ve vodách jižního Pacifiku do obrovské bouře a jen s velkou dávkou štěstí se ve vysokých vlnách dokáže udržet nad hladinou. Jejich jedinou šancí, je se dostat doprostřed bouře, což se jim nakonec povede. Když se hrůza „přežene“ naleznou obrovskou ruskou výzkumnou loď Akademik Vladislav Volkov, která jak se zdá je liduprázdná. Což dle námořních pravidel znamená, že pokud se jim podaří jí dopravit do přístavu, čeká je tučné nálezné. Jenomže na palubě lodi se muselo odehrát cosi děsivého. Všude je krev, zničené zařízení a podivná atmosféra. Ta je umocněna ve chvíli, kdy se jim podaří nahodit elektrické napájení a věci se dají rychle do pohybu. Jsou totiž konfrontováni jedinou ruskou přeživší Nadiou, která tvrdí, že její posádka byla napadena mimozemskou formou života, která považuje lidstvo za virus a používá ostatky lidí jako „náhradní součástky“. Brzy všichni na vlastní kůži poznají, že její hrůzný příběh, je drsnou realitou. Nikdo totiž ruskou loď neopustí bez boje o holý život…



Režie: John Bruno

Rok výroby: 1999
Délka: 99 min
Země:  USA / Velká Británie / Japonsko / Německo / Francie

Hrají:
Jamie Lee Curtis...(Kit Foster)
William Baldwin...(Steve Baker)
Donald Sutherland...(kapitán Robert Everton)
Joanna Pacula...(Nadia)
Sherman Augustus...(Richie)
Cliff Curtis...(Hiko)
...a další

Když jsem zhruba před deseti léty viděl tento film poprvé, docela se mi tento scifi horor i líbil. V té době jsem však ještě neměl tolik „nakoukáno“ jako mám nyní a když jsem se k tomuto kousku vrátil znovu, už jsem z něj zas až tolik nadšený nebyl. Zvláště kvůli neoriginalitě a poněkud nevyváženému ději. Zvláště závěr filmu byl dost přemrštěný akční podívanou, která tak trochu pohřbila počáteční hutnou atmosféru. Což byla vážně škoda, ale co už se dá dělat.

Stejně největším lákadlem a plusem Virusu bylo herecké obsazení, nežli samotný příběh. Jména jako Jamie Lee Curtis - Donald Sutherland – nebo Joanna Pacula (ta tedy hlavně pro milovníky béčkových polo erotických thrillerů) – hovořili sami za sebe. Tvůrcům nelze upřít snahu zaujmout různými polo-roboty a mechanismy, které se po trikové stránce docela povedli. Což sebou přinesla i menší dávka rádoby „nechutnosti“ – právě ta se mi tehdy líbila asi nejvíc. Samozřejmě společně s vytvořenou atmosférou, která byla zhruba polovinu filmu, opravdu vcelku dobře udělaná.  

Virus tak ve svém odvětví sice mezi absolutní špičku nepatří, ale za tragédii bych ho rovněž neoznačil. V mých očích jde o průměrný kousek, který neurazí ale ani zrovna dvakrát nenadchne. Hlavně tedy ty, co už mají něco nakoukáno. I tak je tu však dost situací, při kterých některé méně otrlé diváky jistě zamrazí. Budete-li se někdy za nudných zimních večerech trošku rozptýlit – mohl by být tento filmeček dobrou volbou, na pohodový relax. Pokud tedy nejste extra nároční…

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat