0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

13. 7. 2019

Unsane (2018)


Dostat se nedobrovolně do psychiatrického zařízení by asi nechtěl nikdo z vás. Mnohem horší však je, když je tam s vámi přítomen i otravný stalker, kvůli kterému ty psychické problémy máte…


Sawyer Valentini je mladou ženou, která zrovna dostala novou práci v bance, ovšem tíží ji nepříjemné vzpomínky z minulosti. Před časem si totiž odnesla traumatický zážitek s otravným stalkerem a od té doby má psychické problémy. Rozhodne se proto vydat do psychiatrického zařízení a požádat o radu či konzultaci, jak se s touto nepříjemnou situací vyrovnat. Během pohovoru však vyplní jisté formuláře, které si pořádně nepřečte a dostává se do mnohem nepříjemnější situace. Rázem se z ní totiž nedobrovolně stává pacientka tohoto zařízení s velmi přísným režimem. Ven se z něj dá dostat jen po úspěšně zvládnuté proceduře a braní všemožných léků. Jakákoliv neposlušnost se trestá! Jak to celé přežít mezi opravdovými blázny a zvláště když záhy zjistíte, že onen stalker zde pracuje jako dozorce?



Český název: Nepříčetná
Režie: Steven Soderbergh
Rok výroby: 2018
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Claire Foy...(Sawyer Valentini)
Joshua Leonard...(David Strine)
Jay Pharoah...(Nate Hoffman)
Juno Temple...(Violet)
Amy Irving...(Angela Valentini)
...a další


Filmy odehrávající se v psychiatrických léčebnách či zařízeních mi nikdy nějak zásadně nevadili, takže jsem byl na tento kousek i docela zvědavý. Zvláště když jej má na svědomí docela uznávaný režisér Steven Soderbergh, od kterého už jsem pár kousků viděl. K mému překvapení jsem však záhy zjistil, že celý film je natáčený formou, která mi zrovna moc po chuti není. Režisér však ukázal, že se dá natočit jakžtakž slušný film i na iPhone 7 Plus a s nepříliš velkým rozpočtem.


Nějakou dobu mi trvalo, než jsem tuto skutečnost s mobilem vydýchával, ale dokonce filmu jsem si na to zvykl. Psychothriller s letmým dotekem hororového žánru nám místy nabídne celkem zajímavě zpracovanou atmosféru, ale už jsem viděl mnohem lepší kousky na podobné téma (nedobrovolní pacienti, oběť pronásledovaná stalkerem do blázince či vězení taky není zrovna originálním počinem). Soderbergh však vše vsadil hlavně na jednu kartu a ta mu v rámci možností vyšla. Tím esem v rukávu bylo obsazení Claire Foy, která si nevedla vůbec špatně, no a celé to stálo hlavně na jejím dobrém hereckém výkonu.

Byla jen škoda, že se tu věnovalo hlavně psychologické podstatě příběhu (když už se tohle počítá i do hororového žánru) a nedošlo i na více brutality. Když už se totiž ke slovu přihlásilo i nějaké to násilí, nebylo to vůbec špatně provedené. V neposlední řadě určitě potěšila i krátká přítomnost takové hvězdy, jakou Matt Damon bezesporu je. Sice šlo v jeho případě jen o takový „štěk“, ale někteří diváci budou jistě rádi i za takovou maličkost. Nepříčetná tak sice není žádným zázrakem, ale jako průměrná záležitost taky není úplně k zahození. Podívat se na tento film určitě dá!


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat