0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 7. 2019

Possession of Hannah Grace, The (2018)


Noční šichta v márnici se změní v ukázkový horor poté, co tam je dovezeno mrtvé tělo posedlé dívky…


Megan byla ještě donedávna dobrou policistkou, ale nedokázala správně reagovat v dané situaci a její parťák byl zabit. Což jí psychicky poznamenalo a ona hledala útěchu v alkoholu a tlumících lécích. Nyní si našla novou práci v městské márnici, coby pracovnice nočního příjmu. Není to zrovna ideální práce, což se zanedlouho ukáže. Netrvá to totiž dlouho a oné osudné noci je přivezena zohavená mrtvola mladé dívky Hannah Grace a záhy se začnou dít velmi podivné věci. Megan si uvědomuje, že s tělem není všechno v pořádku a jak se ukáže, Hannah má být podle otisků prstů již tři měsíce po smrti. Navíc se na scéně objevuje záhadný muž, který se pokusí její tělo spálit ve spalovně a tvrdí, že mladá dívka byla posednuta ďáblem. Je to všechno jen práce narušené Meganiny psychiky, nebo zde skutečně stojí tváří tvář démonickým silám, které následně rozpoutají v márnici krvavá jatka…?



Český název: Ve spárech ďábla

Režie: Diederik Van Rooijen
Rok výroby: 2018
Délka: 86 min
Země: USA
Alternativní název: Cadaver

Hrají:
Shay Mitchell...(Megan Reed)
Kirby Johnson...(Hannah Grace)
Stana Katic...(Lisa Roberts)
Grey Damon...(Andrew Kurtz)
Nick Thune...(Randy)
...a další


Márnice či pitevny nejsou zrovna ideálním pracovištím, ve kterých by většina z nás chtěla pracovat. V některých vzbuzují tato místa doslova panickou hrůzu, další by se tam alespoň jednou v životě chtěli podívat jen tak ze zvědavosti. No jedno je jisté, většina z nás se tam určitě podívá, ale už jen coby mrtvá schránka před kremací či pohřbem. Podobně laděné horory mám docela rád, takže jsem se samozřejmě těšil. Mnozí tento kousek nepřímo srovnávají s The Autopsy of Jane Doe (2016), který ovšem ve mně zanechal na rozdíl od mnoha jiný jen pocit průměrné podívané a nepovažuji za bůhvíjak skvělý filmový počin.

A podobný pocit mám i z toho kousku. Ve spárech ďábla je v konfrontaci s druhým jmenovaným filmem ještě o něco horší, ale přesto si nemyslím, že by šlo o vyloženou tragédii. I zde se dočkáme několika slibných momentů – zvláště pak v samotném začátku (během vymýtání) a druhé polovině, kdy se počet mrtvých začne zvyšovat. Mezi tím se však dočkáme poměrně zdlouhavé nudné pasáže, která mě neustále nudila dívat se na časomíru. Rozjetá psychologická hra s divákem se totiž dost míjela účinkem, zvláště když už všichni vědí, že tady nepůjde o bláznivé představy hlavní hrdinky, nýbrž konfrontaci s posedlým tělem. Což je škoda, že si úvodní scénu nenechali tvůrci na pozdější dobu (třeba během vyprávění s otcem Hannah).  

Hlavním plusem filmu bylo ženské obsazení. Představitelka hlavní hrdinky Megan (Shay Mitchell) mi byla vcelku sympatická a předvedla slušný výkon, pro Stanu Katic mám velkou slabost už delší dobu (od seriálu Castle na zabití) a Kirby Johnson coby posedlá Hannah Grace díky své pružnosti a „tělní anomálii“ – kdy dokáže své tělo zkroutit do neuvěřitelných póz, ani nepotřebovala příliš digitálních úprav – což se samozřejmě tvůrcům hodilo do krámu. Jen ten závěr trochu zklamal a pak samozřejmě některé do očí bijící nesmysly – neustálá potřeba mrtvoly si lehat do boxu a zapínat igelitový futrál, přitom mohla zmasakrovat všechny během několika minut…


Hodnocení:
Tento film tak sice hapruje mezi průměrem a podprůměrem, ale díky Staně Katic dám 10% navrch. Tudíž finální zúčtování je rovných 50%.

Žádné komentáře:

Okomentovat