0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 10. 2018

Up from the Depths (1979)


V podmořských hlubinách žije ledacos zajímavého a mnohdy to může být i velice nebezpečné. Zvláště když tomu zachutná lidské maso…


Na havajském ostrově Maui vládne pohoda a klid. A to jak pro místní rybáře, kteří nejraději popíjejí v baru, tak i většinu turistů, kteří si užívají v luxusním hotelovém komplexu, blbnou v průzračné vodě, nebo rekreačně rybaří. Jenže tato idylka záhy končí, protože podvodní otřesy způsobí probuzení obrovského monstra / prehistorické ryby, která je pěkně hladová…



Režie: Charles B. Griffith

Rok výroby: 1979
Délka: 85 min
Země: USA / Filipíny

Hrají:
Sam Bottoms...(Greg Oliver)
Susanne Reed...(Rachel McNamara)
Virgil Frye...(Earl Sullivan)
Kedric Wolfe...(Oscar Forbes)
Charles Howerton...(Dr. David Whiting)
Chuck Doherty...(Ed Bennett)
...a další



Když v roce 1975 Steven Spielberg přišel se svými Čelistmi, očaroval svým filmem nejenom diváky, ale i řadu filmových tvůrců. Během následujících let se ho nejeden z nich pokusil napodobit, aby se i on přiživil na slávě kultovních Jaws. Ovšem ruku na srdce, jen málokterý z nich se k nim svou kvalitou jen vzdáleně přiblížil, většinou šlo totiž jen o laciné kopie a podprůměrné záležitosti. Což je svým způsobem i případ tohoto nepříliš známého filmu.

Američané jak vidno měli vždycky slabost pro lokality, které byly levné a kde mohli natáčet doslova za „pár šupů“. Dneska je v kurzu hlavně Bulharsko, Rumunsko, ale chcete-li natáčet v exotickém prostředí, jsou a vždycky byly Filipíny jasnou volbou. Nádherné pláže, průzračná voda a bujný (kouzelný) podmořský život – doslova sen nejednoho vášnivého potápěče. Ono udělat z Filipínců obyvatele havajských ostrovů se pokusili v nejednom filmu a nemuselo jít vždy jen o horory s nějakou tou mořskou příšerou.

Tu zdejší mockrát neuvidíme, přestože nakonec měla na svém kontě celkem slušný počet mrtvých. No a ukázalo se, že to byla asi nejlepší volba, protože když už se náhodou na obrazovce objevila, žádná velká sláva se nekonala. Tvůrci se vše snažili zamaskovat zběsilým střihem, umělou krví či rozostřenou kamerou, ale stejně většina obětí zemře mimo záběry kamer. Což mi dost vadilo, ale už jsem si na tento nešvár u podobně laděných filmů celkem zvykl.

Největší problém jsem však s tímto filmem měl ten, že se tu většina lidí chovali jako úplní idioti a až na pár světlejších výjimek přehrávali jak sviňa, až z toho doslova boleli oči. Kromě pohledné Susanne Reed a dvojice Sam Bottoms / Virgil Frye to byla vážně bída. On celkově ten film v sobě skrýval spoustu komických momentů – ovšem jen málokterým se divák skutečně zasměje. O tuposti scénáře se asi nemá cenu moc bavit, protože kdo uvidí posledních cca 20-15 minut, ten si udělá obrázek sám a nerad bych zbytečně spoileroval. Nicméně ten hromadný lov, byl vážně úsměvný…

Up from the Depths si tak sice určitě nezařadím mezi svoje oblíbené filmy, ale nelituji toho, že jsem ho viděl. Už jen proto nádherné prostředí. Jen by mě zajímalo, co to jako mělo být za rybu, protože do žraloka to mělo hodně daleko.

Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat