0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 10. 2018

Annihilation (2018)


Jaké tajemství se ukrývá v Oblasti X? Místa odkud se až dosud nikdo nevrátil zpět živý? Natalie Portman se pokusí najít otázky na všechny odpovědi i za cenu vlastního života…


Na Zemi dopadne z vesmíru podivná hmota, která celou oblast okolo tamního majáku obklopí fialovou aurou a kdo do ní vstoupí, ten už se nikdy nevrátí. Vznikl zde nový ekosystém, který kopíruje a mutuje veškerou faunu a flóru. Oblast X jak byla pojmenována, se stala středem zájmu všech věhlasných vědců a biologů a je až zázrak, že se prozatím vše podařilo ututlat před veřejností. Na průzkum bylo vysláno hned několik týmů a to jak vědeckých tak i vojenských, leč nikdo se odtamtud nevrátil. Tedy až dosud. Jediný komu se to povedlo, je jistý Kane – manžel učitelky a bioložky Leny, ovšem vrátil se jaksi „jiný“ a musel být umístěn do izolace. Navíc se jeho zdravotní stav rapidně zhoršil a lékaři si s ním neví rady. I to je jeden z důvodů, proč se Lena rozhodne stát členkou ryze ženského týmu, který se pod vedením doktorky Ventressové vydává do Oblasti X, aby se pokusil zjistit, co se tam vlastně děje a proč se nikdo nevrátil…



Režie: Alex Garland

Rok výroby: 2018
Délka: 115 min
Země: Velká Británie / USA

Hrají:
Natalie Portman...(Lena)
Oscar Isaac...(Kane)
Jennifer Jason Leigh...(Dr. Ventress)
Gina Rodriguez...(Anya Thorensen)
Tuva Novotny...(Cass Sheppard)
Tessa Thompson...(Josie Radek)
...a další


Rozhodně jsem do tohoto filmu nešel s příliš velkým očekáváním a popravdě ani nadšením, protože dané téma mi zrovna moc nevonělo. Zpočátku jsem však byl docela mile překvapený, protože „svět“ za fialovou aurou byl opravdu povedený. Mám rád děj odehrávající se v přírodě a to, že se tam vyskytovala zmutovaná zvířata, nebo neznámé druhy rostlin mi absolutně nevadilo. Navíc souboj s netradičním aligátorem či medvědem patřil vůbec k tomu nejlepšímu, co nám tento film nabídl. Bylo to zřejmě hlavně proto, že právě v těchto chvílích měla atmosféra ty správné grády.

Moc jsem totiž zrovna neholdoval těm vzpomínkovým scénám a nejrůznějším dialogům, které mezi sebou ty slepice vedly. Zbytečně to brzdilo rozjetý děj a navíc mi to leda tak zhnusilo pohled na hlavní hrdinku. Ona celkově Natalie Portman nevypadala zrovna moc k světu (přitom to byla ještě donedávna celkem pěkná ženská) – inu to však lze přičíst na vrub mateřství a hlavně malé vrstvě make-upu. Zbytek ženských tu však byl spíš jen tak do počtu, aby se navýšil počet mrtvých.

Co mě však vytočilo nejvíc, byl samotný závěr – potažmo vše, co se odehrálo po finálním útoku toho zmutovaného medvěda. Od té chvíle šla v mých očích kvalita dost dolů. Ono tajemství ukryté pod majákem bylo ještě v rámci přijatelnosti jakžtakž snesitelné (po vizuální stránce), ovšem jen do chvíle, kdy se ze třpytící hmoty stal „UFONEK“ a já měl v tu ránu po náladě. Víc zmrvit už to vážně nemohli. Přitom jsem byl tři čtvrtě filmu přesvědčený, že tomuhle prostě vlepím nadprůměrné hodnocení, protože to mělo své osobité kouzlo. Jenže takhle v tom (coby celku) vidím jen průměrnou podívanou, kterou už znovu vidět nepotřebuji.

Hodnocení:
50-60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat