0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 10. 2018

Shape of Water, The (2017)


Guillermo del Toro a další z jeho dosti zvláštních filmů, který dokázal vyvolat u nejednoho diváka opravdu rozporuplné pocity…


V americkém výzkumném centru, probíhají tajné vládní experimenty, o kterých nemá ponětí ani většina zaměstnanců, kteří v tomto komplexu pracují. Jedněmi z nich jsou i dvě uklízečky Zelda a Elisa, které většinou pracují zrovna na tomto patře. Shodou okolností se však stanou svědkyněmi příjezdu nového exempláře. Podivného tvora, který až dosud obýval vody Amazonie a tamními domorodci je považován za boha. Toho má na starosti Richard Strickland – muž, který se k tvorovi ale ani samotným lidem nechová zrovna v rukavičkách a všem nahání hrůzu. Němou Elisu však tvor zaujme více než by bylo zdrávo a postupem času mezi nimi vzniká podivné pouto. Nepotřebují k tomu žádná slova, stačí vzájemné sympatie a emoce. Zatímco výzkumný tým a především Strickland na něm provádějí nejrůznější testy i za cenu toho, že je tvor nepřežije, Elisa je rozhodnuta jej zachránit, i kdyby jí to mělo stát místo nebo i samotný život…



Český název: Tvář vody

Režie: Guillermo del Toro
Rok výroby: 2017
Délka: 123 min
Země: USA

Hrají:
Sally Hawkins...(Elisa Esposito)
Doug Jones...(Amphibian Man)
Octavia Spencer...(Zelda Fuller)
Michael Stuhlbarg...(Dr. Robert Hoffstetler)
Michael Shannon...(Richard Strickland)
Richard Jenkins...(Giles)
...a další


V poslední době jsem snad nezaznamenal žádný jiný film, kolem kterého by bylo tolik humbuku. Nešlo jen o všechny ty nominace či ceny, které si Tvář vody připsala na svůj účet, ale především dost rozporuplné názory na ní jako celek a to nejen ze svého okolí, ale i napříč celým internetem. Zatímco jedni považují tento kousek za opravdový skvost a jeden z nejlepších filmů za poslední dobu, ti druzí v tom často vidí obyčejný průměr, nebo ještě hůře zbytečnost a nudnou záležitost. No a já se musím přiznat, že jsem zůstal někde uprostřed, ale spíš se přikláním k té druhé skupině.

Guillermo del Toro nikdy nepatřil k mým velkým favoritům a oblíbencům, ale jeho tvorbu respektuji, přestože k ní mám často nejrůznější výhrady. Opravdu se mi líbil snad jen The Devil's Backbone. Většinou však převažují spíše rozporuplné pocity, jak u tolik opěvovaného Faunova labyrintu tak i Purpurového vrchu, (které mimochodem rovněž považuji za průměrné záležitosti). A to samé platí i u tohoto filmu. Celá ta omáčka okolo na mě jaksi nefungovala, místy jsem se neskutečně nudil a nebýt drsnějšího závěru, šel bych s hodnocením ještě níž.

Nejen že tu lze narazit na několik nelogických prvků (to jako vážně má do tajné laboratoře každý přístup a když už ho v ní načapají, se mu nic nestane a to opakovaně – no oni se v té laboratoři chovali všichni jako dementi…), ale ono jde hlavně o to, že většina filmů del Tora je založena na „dost pohádkové bázi“, romantice, citech a přesto jsou často zařazené i do hororového žánru. Což mi dost vadí, přesto nezbývá než to respektovat. Až se sám sobě divím, že se na ty jeho filmy pořád dívám. Mají však v sobě cosi, co si ke mně nakonec stejně najde cestu.

Dalším podstatným prvkem byla sama herečka v hlavní roli. To opravdu nenašli někoho s větším charisma? Neříkám, že byla úplně hnusná, ale mé sympatie si určitě nezískala, stejně jako samotný tvor. S názorem že masky byly super tak rovněž nesouhlasím. Také bych za normálních okolností ocenil i jistou „perverzní“ stránku tohoto díla, jenže smůlou je, že jí měla na povel ta samá herečka, ze které se mi ježili chlupy po celém těle. Tvář vody tak řadím k obyčejnému průměru, na kterém jsem nezaznamenal jedinou věc, kvůli které bych měl tento film vychvalovat do nebes, nebo jej dokonce někomu doporučovat. Bohatě mi to stačilo vidět jen jednou!!!

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat