0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 10. 2018

Killing of a Sacred Deer, The (2017)


Zvol jednoho, nebo zemřou všichni!!!


Úspěšný kardiochirurg Steven Murphy žije vcelku spořádaný život se svou manželkou Annou a dvěma dětmi. Svého času však míval problémy s pitím a tu a tam mu na stole umřel nějaký ten pacient, což docela těžce snáší. Skutečné problémy však nastanou až ve chvíli, kdy jeho společnost začne vyhledávat mladý teenager Martin, který je nejen velice inteligentní, ale i něčím zvláštní. Něčím, co se nedá pořádně vysvětlit. A právě tento milý chlapec postupně odkrývá svou děsivou tvář a přichází s „proroctvím“, které otřese celou Stevenovou rodinou. Děti postupně ochrnou a Martin nad nimi vyřkne děsivý ortel. Steven má jen krátký čas na to, aby zvolil jednoho člena rodiny, který zemře jeho rukou, nebo postupně zemřou všichni. Milující otec a manžel se však s takovou volbou nehodlá smířit a snaží se najít racionální řešení jejich problému. Jenže čas utíká…



Český název: Zabití posvátného jelena

Režie: Yorgos Lanthimos
Rok výroby: 2017
Délka: 121 min
Země: Velká Británie / Irsko / USA

Hrají:
Colin Farrell...(Steven Murphy)
Nicole Kidman...(Anna Murphy)
Raffey Cassidy...(Kim Murphy)
Sunny Suljic...(Bob Murphy)
Barry Keoghan...(Martin)
...a další


Yorgos Lanthimos, jméno které mi až do dnešního dne absolutně nic neříkalo a režisér od kterého jsem až dosud nic neviděl. Nicméně to se po zhlédnutí tohoto filmu jistě rychle změní. Sice nejde vyloženě o hororový kousek, ale má s tímto žánrem mnohem více společného, než lecjaký film. Mysteriózní psychologické drama však divákům nabídne značně znepokojující příběh, který jistě nejednoho diváka nepěkně pošimrá na žaludku. Přesto si myslím, že se tu dá najít několik slabin, které mohl tvůrce ještě mnohem více vypilovat.

Hlavní problém vidím v celkové nevyváženosti příběhu, ve kterém občas jinak solidní atmosféra stávkovala a já se místy i trochu nudil. Souhlasím však s názorem, že jde skutečně o podivnost, která mi na nějaký čas jistě uvízne v paměti. Několik otazníků v mé hlavě zůstalo nezodpovězeno a pevně věřím, že v tom nejsem sám. Rovněž bych chtěl pochválit hudební doprovod, který se velkou měrou podepsal (pozitivně) na celkové atmosféře a ani herecké výkony nebyli vůbec špatné.

Však se tu v hlavních rolích objevily známé tváře Colina Farrella a Nicole Kidman, tak ještě aby tomu tak nebylo. Oba však zdatně doplňoval i Barry Keoghan, jehož tajemná postava mi vrtá v hlavě ještě teď. Představitelé dětských rolí si už tak dobře nevedli, ale ani z jejich strany to nebyla žádná hrůza. Konečná volba a „přesvědčování“ otce, kdo že by měl přežít a proč, bylo zpracováno celkem věrohodně. V konečném zúčtování to vidím na lepší průměr, protože nějaký ty připomínky a výtky bych k tomu přece jenom měl.

Hodnocení:
60%



Žádné komentáře:

Okomentovat