0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 10. 2018

Intruders (2011)


"Ten bez tváře nebyl ani mladý ani starý, ani škaredý ani hezký. Neměl postavu, neměl ani tvář. Neměl nic..."


Malý Juan žije se svou matkou ve Španělsku a dvanáctiletá Mia zase se svými rodiči v Británii. Na první pohled by se mohlo zdát, že spolu nemají absolutně nic společného, ale zdání klame. Obě děti totiž sužuje děsivý přízrak v kapuci, který nemá tvář a rád by získal tu jejich. Jejich rodiče jim zprvu nevěří, ale záhy se střetávají s tajemným vetřelcem i oni sami a je jasné, že své děti musí bránit za každou cenu. Dokonce i za cenu toho, že je nejbližší okolí bude považovat za blázny…



Český název: Nezvaní hosté

Režie: Juan Carlos Fresnadillo
Rok výroby: 2011
Délka: 100 min
Země: Španělsko / USA / Velká Británie

Hrají:
Ella Purnell...(Mia)
Clive Owen...(John Farrow)
Carice van Houten...(Susanna)
Izán Corchero...(Juan)
Pilar López de Ayala...(Luisa)
...a další


Tento španělský kousek se setkal s dosti rozporuplnými diváckými ohlasy a já se po pravdě tomu ani moc nedivím. Mysteriózní thriller s prvky fantasy a hororu má totiž vzhledem ke své délce (100 minut) dosti nevyvážený obsah, který místy dost nudí, ale skrývá v sobě i několik velice povedených pasáží, kvůli kterým rozhodně nehodlám tento film odstřelit. Já osobně jsem byl nakonec docela spokojený. Ano, znám mnohem lepší a propracovanější španělské kousky (jak co se atmosféry tak i samotného příběhu týče), ale tady do toho zřejmě hodně mluvili i američtí a britští spolupracovníci – no a podle toho to tak i dopadlo.

Divák má možnost sledovat prolínání dějových linek: v té první Juan a jeho matka čelí útokům přízraku bez tváře a zvláště ten úvodní byl velmi dobře zpracován. Nechyběla tomu akčnost, atmosféra i emoce. No a samozřejmě pozadu nezůstala ani Mia se svým otcem Johnem, kterým se dle mého tvůrci věnovali daleko více (ti co se dodívají až do samotného konce, pochopí proč). Bohužel soubojů s přízrakem bylo málo a více se zde dal prostor dialogům, což samozřejmě moc nevonělo nejednomu divákovi. Zvlášť když tím trpěla samotná atmosféra. No a v neposlední řadě tu máme i jakési snové pasáže, které měly vyplnit hluchá místa, ale moc se jim to nedařilo. Mohli za to i nepříliš přesvědčivé speciální efekty, které sice nenáročného diváka mohou uspokojit, ale v tomto případě tomu bylo spíše naopak. Samotný digitální přízrak totiž moc lidem hrůzu nenažene.   

Čím více se film chýlil ke svému konci, tím se v něm jeho tvůrci stále více zamotávali a nejeden divák s nimi. Překombinovaná myšlenka, hrátky s psychikou jednotlivých postav a tak nějak splácaný závěr – byla potřeba si s tím více vyhrát, aby to nevypadalo tak chaoticky. Sice měl ten konec řadu lidí šokovat, ale já si spíš myslím, že hodně z nich bylo rádo, že to už skončilo. Přece jenom si dovolím tvrdit, že potenciál to mělo určitě mnohem větší, než se z něho nakonec vytěžilo. Dokonce jsem slyšel i negativní ohlasy na herecké výkony většiny zúčastněných, ale s těmi já rozhodně nesouhlasím. Myslím si, že hlavní pětice (Clive Owen, Carice van Houten, Pilar López de Ayala, Ella Purnell a Izán Corchero) předvedla slušný průměrný výkon.

Nezvaní hosté tak sice asi moc lidí neokouzlí, ale přesto si myslím, že jde o průměrnou záležitost. Inu záleží jen na vás, jestli jim dáte šanci…


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat