0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 8. 2018

Stitches (2012)


Zemřeli během narozeninové oslavy klaun, můžete očekávat po nějakém čase jeho návrat ze záhrobí…


Malý Tommy slaví desáté narozeniny a tak si mohl domů pozvat i několik svých kamarádů a kamarádek. Navíc coby to bylo za oslavu, kdyby na ní chyběl klaun, který má děti pobavit svými triky. Smůlou však je, že si Tommyho matka na tuto práci vybrala Richarda Grindleho zvaného "Stitches", který v tomto řemesle rozhodně nepatří mezi nejlepší a děti to ihned vycítí. Jeho nudná a nepříliš povedená show je nudí a tak si pro klauna vymyslí několik zlomyslných žertíků. Jenže to přeženou a během jednoho z nich nedopatřením a nešťastnou shodou náhod Stitches přijde o život. Od této tragické události uplyne šest let a z Tomyho a ostatních se stali teenageři, kteří našli zálibu v alkoholu, drogách a samozřejmě sexu. Chlapcova matka musí odjet pryč a tak Tomy pod nátlakem svých kamarádů uspořádá další narozeninovou párty. Nikdy se však z oné události úplně nevzpamatoval a dodnes si vybavuje, jak byl po klaunově pohřbu svědkem podivného rituálu, který na jeho památku uspořádali jeho kolegové. A ani Stitches nezapomněl na partičku spratků, kteří jej připravili o život. Nadešel čas, aby se vrátil ze záhrobí a mohl uskutečnit svou pomstu…



Český název: Klaun k popukání

Režie: Conor McMahon
Rok výroby: 2012
Délka: 86 min
Země: Irsko

Hrají:
Ross Noble...(Richard "Stitches" Grindle)
Tommy Knight...(Tom)
Gemma-Leah Devereux...(Kate)
Shane Murray-Corcoran...(Vinny)
Roisin Barron...(Sarah)
...a další


V poslední době jsem se tak trochu zaměřil na filmy s klaunskou tématikou a tak jsem samozřejmě nesměl opomenout ani tuto nepříliš známou irskou hororovou komedii. Už jen proto, že nejde jen o další tuctovou zápletku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Sice i zde se tvůrce držel „osnov“ slasheru, ale okořenil je slušnou dávkou černého humoru, gore i bizarních situací. Čímž si samozřejmě získal alespoň částečně mé sympatie, protože přestože neměl moc zkušeností, dokázal se s tím poprat a připravit mi několik opravdu vydařených momentek.

Největší pozornost si samozřejmě zaslouží klaun "Stitches", který se ještě v reálném životě řadil spíše mezi loosery (což bylo vidno nejen jeho buranským chováním, ale i nepříliš povedenými čísly). Ovšem ve chvíli kdy díky rituálu svých kolegů dostal šanci svou show dokončit, se druhé šance chopil s velkou grácií a své oběti rozhodně nehodlal ušetřit. S některými z nich si opravdu vyhrál a divák se tak dočká nejen morbidních momentů, ale i pořádné dávky gore (tu odletí hlava, tu dojde řada na oko či mozek…). To vše navíc okořeněné jeho typickým černým humorem (hláškami).

Co se jeho protivníků týče, tak jde o klasickou bandičku dospívajících děcek, kteří tu jsou vlastně jen do počtu, aby bylo koho zabíjet. IQ moc nepobrali, ale za to jim už stačil zachutnat alkohol i drogy a nadešel čas i pro sexuální radovánky (v určitých scénách si tvůrci jistě vzali inspiraci z Prciček). Ale to že se jim producíruje po baráku mrtvý klaun – to už většina z nich nechala bez povšimnutí. Krve z nich však stříkalo dost a to tu přece šlo především…

Stitches tak určitě nezklamal a zařadil se mezi průměrné kousky, které jsem určitě neviděl naposledy. Zvláště jsem se pobavil u scény, kdy si rozzuřený klaun vezme do parády kočku (tu čtyřnohou) a vyzkouší na ní oněch „devět životů“.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat