0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

8. 8. 2018

Clownhouse (1989)


Nikterak oslňující film, který měl však pro jeho tvůrce dost nelichotivé následky. Zvláště pak to, co se odehrávalo v zákulisí…


Halloween klepe na dveře a tři mladí bratři zůstanou sami doma poté, co jejich matka odjede pryč a dům nechá na starosti nejstaršímu synovi Randymu. Co s načatým večerem, když doma je nuda a jeho mladší bráchové jsou pro něj jen přítěží? Zvláště nejmladší Casey, který má od malička panickou hrůzu z klaunů a občas se ve spánku klidně pomočí. Naštěstí do jejich městečka přijel cirkus, kde by mohla být ta správná zábava. Z čehož samozřejmě není nadšený hlavně Casey a podle toho to tak i dopadne. Nejprve jej vyleká stará věštkyně, která jej varuje před nebezpečím a následně i trio klanů během cirkusového představení, což už psychicky nevydrží a donutí své bratry k odchodu domů. Jenomže jeho chování neušlo pozornosti trojici psychopatů, kteří právě utekli z nedaleké psychiatrické léčebny. Ti následně zabijí skutečné klauny, přestojí se za ně a shodou okolností si vyhlédnou právě jejich dům. A teror může začít…



Režie: Victor Salva

Rok výroby: 1989
Délka: 81 min
Země: USA

Hrají:
Nathan Forrest Winters...(Casey)
Brian McHugh...(Geoffrey)
Sam Rockwell...(Randy)
Michael Jerome West...(Cheezo)
Byron Weible...(Bippo)
David C. Reinecker...(Dippo)
...a další


Victora Salvu a jeho tvorbu sice nemám kompletně prostudovanou, ale až do dnešního dne jsem ho bral jako vcelku dobrého (průměrného) režiséra. Teprve ve chvíli kdy jsem si projížděl informace k tomuto filmu, jsem zjistil, že byl odsouzený na několik let za obtěžování Nathana F. Winterse (představitele Caseyho) a držení dětské pornografie. Čímž si u mě udělal obrovský škraloup – ne jako tvůrce, ale jako člověk. Protože tyhle lidi nemůžu ani vystát a doslova jimi opovrhuji. Nicméně ho nehodlám dále soudit, to už udělali jiní a raději se budu soustředit dále už jen na samotný film.

Ten taky není bůhvíjakým zázrakem, ale ani vyloženou ztrátou času. Nikterak oslňující příběh plný až nelogických momentů si mě však na svou stranu získal až svou druhou polovinou. Do té doby to byla celkem nezáživná podívaná, kde se Salva soustředil spíše na dialogy mezi sourozenci a jejich vzájemnou nevraživost, než aby nás okouzlil nějakou pořádnou scénou. Dokonce i ten masakr třech klaunů byl natočený mimo záběr kamer. Spíš mi to připomínalo nějaké rodinné drama, než že se dívám na horor. Což byl dost problém, protože ti tři spratci mi lezli docela na nervy.

Naštěstí se ke slovu přihlásili tři pošuci, kteří s přivřením oka alespoň trochu vzbuzovali hrůzu. Bohužel opět jen svým zjevem, než svými činy. Ale alespoň jsem zaznamenal změnu atmosféry a to k lepšímu. Dostavila se i menší dávka napětí a konečně se šlo na věc. Jakmile totiž dojde ke konfrontaci dětí s falešnými klauny, zlepšila se mi alespoň částečně i nálada. Nečekejte však žádnou brutální podívanou, nebo ujeté hrátky s nezvanými hosty (jako tomu bylo u komedie Sám doma). Každý však nakonec dostal, co si zasloužil a nebude chybět ani sekyra v zádech.

Clownhouse si tak v rámci možností užijí převážně nenároční diváci, nebo ti, jimž stačí k pobavení i „málo muziky“. Asi nejvíc si mé sympatie získal prostřední bratr Geoffrey, který zde sehrál v mých očích nejdůležitější roli, hudební doprovod a pak visáž trojice psychopatů.

Hodnocení:
40%



Žádné komentáře:

Okomentovat