0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

31. 8. 2018

Fright Night (1985)


Je-li váš soused upír a vy jej špehujete, máte o problémy postaráno…


Charley Brewster je klasickým typem teenagera – nadržený, zamilovaný a nadšený fanda filmové tvorby (v jeho případě té hororové). Jednoho večera však, místo aby se věnoval své přítelkyni Amy, začne sledovat podivnou situaci na sousedově pozemku, kdy několik osob tahá do sklepení rakev. Od té chvíle nemůže spustit z domu odnaproti oči a to se mu stane osudné. Stane se totiž svědkem toho jak jeho soused Jerry Dandrige doslova „saje“ krev z polonahé mladé ženy. Charley je přesvědčen, že jeho soused je upír a se svým objevem se hodlá podělit nejen s kamarádem Evilem a Amy, ale i policií. Jenomže jeho soused si je svého prozrazení vědom a hodlá mladého chlapce sprovodit ze světa dřív, než bude jeho tajemství vědět široká veřejnost. Charley se tak ocitá ve smrtelném nebezpečí a jediný kdo mu může pomoci je jeho televizní vzor – moderátor a herec Peter Vincent. Navíc to vypadá, že upír dostal zálusk i na jeho milou Amy…



Český název: Noc hrůzy

Režie: Tom Holland
Rok výroby: 1985
Délka: 106 min
Země: USA

Hrají:
William Ragsdale...(Charley Brewster)
Amanda Bearse...(Amy Peterson)
Chris Sarandon...(Jerry Dandrige)
Roddy McDowall...(Peter Vincent)
Stephen Geoffreys...(Evil Ed)
...a další



Tento film má tu smůlu, že jsem jej prostě v dětství/mládí minul zcela bez povšimnutí a tím pádem u mě nezafungovala žádná nostalgie. Zvlášť teď když už mám pár let po třicítce a podobné filmy už na mě prostě nefungují tak jak by měli, nebo jak to jejich tvůrce zamýšlel. Dokážu však pochopit, proč tolik lidí Fright Night doslova vychvaluje do nebes – jako děcko bych z toho snad byl taky celkem „odvařený“. Tom Holland vytvořil netradiční upířinu – no spíše parodii na tento žánr, ve které se objeví celá řada žánrového klišé, naivních situací a samozřejmě i zábavných momentů.

Jenže ne všechny pasáže jsou rovnoměrně vyvážené a v některých částech filmu jsem se tak trochu i nudil. Zas ale na druhou stranu musím pochválit charakteristiky některých postav, které prostě pobavit skutečně dokázaly. Jak samotný upír, tak i hlavní hrdina či televizní hvězda. U mě však vyhrál na plné čáře Evil Ed – tenhle blbeček byl už coby normální smrtelník celkem éro a ten jeho smích je nezapomenutelný a co teprve ve chvíli, kdy se stane upírovým pomocníkem – scény s ním považuji za vůbec nejlepší z celého filmu. Dále bych chtěl pochválit i masky, které jsou v rámci možností vydařené a nějak mě nepohoršovaly. 

Fright Night má však na můj vkus až zbytečně moc dlouhou stopáž. Klidně bych se bez některých částí úplně obešel. Kupříkladu po prvním souboji v dětském pokojíku, přichází celkem dlouhý útlum, ve kterém se toho zas až tak moc dobrého neudálo. Tento film tak v mých očích řadím do trošku lepšího průměru, ale žádnou kultovní záležitost v tom tedy nevidím. Nevím, možná kdybych to viděl coby náctiletý, měl bych na něj jiný názor, ale znám dost lepších filmů z té doby i z tohoto hororového subžánru.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat