0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2018

Incredible Shrinking Man, The (1957)


Máte komplexy ze své malé výšky? A co má teprve říkat hrdina toho skvělého filmu…


Scott Carey se společně se svou ženou Louise rozhodnou strávit volný čas na jachtě svého bratra. Během poklidné plavby daleko od pobřeží Kalifornie přijde čas i na relax a opalování, ovšem zanedlouho dojde k podivné události, která navždy změní život příjemného páru. Zatímco Louise „skočí“ do podpalubí pro vychlazené pivko a něco k snědku, Scott zůstane na palubě a dostane se do kontaktu s podivným mlžným oparem, který záhy zmizí, avšak na jeho těle zůstanou třpytící se částečky čehosi, co se pochvíli vypaří. Skoro by na tento podivný incident zapomněl, kdyby se s ním po nějaké době nezačalo dít něco těžko uvěřitelného. Scott se začne pomalu zmenšovat a ubývat na váze, což zprvu lékařům nepřijde vůbec divné, ale když se během následujících měsíců zmenší na pouhých 93 centimetrů (což ještě není finální velikost), začne propadat čím dál větším depresím. Nejen že se to projeví na jejich rodinném soužití, ale zároveň se stává nechtěnou atrakcí pro všechny sousedy i veřejnost a tak se raději stáhne do ústraní. Největší problém však nastává ve chvíli, kdy se mu domovem stal domeček pro panenky a jejich kočka si usmyslela, že by byl vítaným zpestřením jejího jídelníčku. Od té chvíle musí Scott bojovat o svůj život a teprve teď si uvědomuje, kolik nástrah skrývá jeho vlastní dům a sklepení…




Režie: Jack Arnold
Rok výroby: 1957
Délka: 81 min
Země: USA

Hrají:
Grant Williams...(Scott Carey)
Randy Stuart...(Louise Carey)
April Kent...(Clarice Bruce)
Paul Langton...(Charlie Carey)
Raymond Bailey...(doktor Thomas Silver)
...a další



Použití atomové bomby a následné nukleární pokusy v Tichomoří se staly v oné době a především v padesátých letech tématem číslo jedna. Nejen co se hrozivých následků týče pro samotné lidstvo, ale i faunu a flóru. Následně se nejen filmový tvůrce inspiroval nebezpečnými dopady těchto smrtících vynálezů zkázy a nechal popustit uzdu svým fantaziím. Díky tomu vznikla celá řada velice zajímavých knih a filmů. Většina z nich obsahovala nějaké to přerostlé monstrum (původně zcela obyčejného živočicha) kupříkladu Gojira, ale došlo i na obří lidi (viz filmy Attack of the 50 Ft. Woman, nebo The Amazing Colossal Man a řada dalších).

Veleúspěšný režisér Jack Arnold, který slavil úspěch mimo jiné s dnes již legendárním Creature from the Black Lagoon si tentokrát vzal na mušku knihu Richarda Mathesona a ani tentokrát to nedopadlo vůbec špatně. Tentokrát se však vydáme zcela odlišným směrem. Člověk se zde nebude zvětšovat do enormní velikosti a ničit vše okolo sebe, nýbrž se mu stane pravý opak. Sám se kombinací podivného mlžného oparu a následného kontaktu s větším množstvím prostředku na hubení hmyzu začne zmenšovat a je to jeho okolí, které se pro něj stává nebezpečné. Tento scifi kousek se tak rázem promění v dobrodružné drama, které nás nejenom okouzlí svým příběhem a filozofickými úvahami, ale především svým vizuálním pojetím, excelentními triky (na tu dobu opravdu skvělými) a netradičním koncem.

Nebudou samozřejmě chybět ani drsnější scény – útěk před vlastní hladovou kočkou, souboj s tarantulí, nebo zatopené sklepení – to jsou jen ty nejdůležitější útrapy, které na našeho hrdinu čekají, ale v jeho cestě za přežitím na něj čeká mnohem více nástrah. Kromě toho se však dočkáme i řady důmyslných vychytávek a nezapomenutelných momentů, které tento film řadí v žebříčku oblíbených filmů hodně vysoko. A pevně věřím, že to není jen můj případ. Když k tomu přidám i solidní herecký výkon Granta Williamse a charisma Randy Stuart, je prostě „vymalováno“.

Nemůžu si pomoci, ale tomuto excelentnímu dílu nemůžu dát jinak, než nadprůměrné ohodnocení. Rozhodně můžu tento film jen a jen doporučit.

Hodnocení:
80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat