0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2018

Jigsaw (2017)


Tak umřel John Kramer, nebo ne…?


Policisté i veřejnost zažívají šok v podobě nalezení několika zohavených těl, které na sobě nesou stopy skládačkového vraha. Jak je to ovšem možné, když John Kramer je už deset let po smrti? Detektiv Halloran který má případ na starost je přesvědčen, že ve všem musí mít prsty nějaký jeho následovník, který jej jen kopíruje, protože s touto verzí pracuje policie již několik let, během kterých umírali další a další oběti opravdu krutými způsoby a jedním z hlavních podezřelých byl i detektiv Hoffman. Ten však zmizel před časem beze stopy. Jenže se najdou další důkazy včetně DNA, které popírají veškerou logiku – vše je spojováno se jménem John Kramer. Jak je to možné…?



Režie: Michael Spierig, Peter Spierig

Rok výroby: 2017
Délka: 92 min
Země: USA
Alternativní název: Saw VIII

Hrají:
Matt Passmore...(Logan Nelson)
Hannah Emily Anderson...(Eleanor Bonneville)
Callum Keith Rennie...(detektiv Halloran)
Clé Bennett...(detektiv Keith Hunt)
Laura Vandervoort...(Anna)
Paul Braunstein...(Ryan)
Tobin Bell...(Jigsaw / John Kramer)
...a další


Jak se zdá, tak to úmorné vedro které nás sužovalo řadu týdnů je snad už konečně za námi a tak i mně se vrátila chuť pustit se zase do „práce“, shlédnout nějaký ten filmeček, popřípadě napsat nějakou tu recenzi. Mám však ještě dost restů a tak moje první volba padla na Jigsawa, neboť skládačkového vraha není nikdy dost – tedy alespoň podle tvůrců toho filmu, kteří ho prostě nemohli nechat odpočívat v pokoji. Série SAW nikdy nepatřila k mým nejoblíbenějším, protože co si budeme nalhávat – opravdu se mi líbil jen první díl. Ostatní následovníci se plácali mezi průměrem a podprůměrem a ani tento není žádnou výjimkou…

V tomto případě mě totiž bratři Michael a Peter Spierigové moc nepotěšili a následně je ani já moc nepotěším. Mlácení prázdné slámy je zbytečná ztráta času a tato série nám toho popravdě už nemá moc co nabídnout. Pokud tedy nejste milovníky brutální podívané a již značně vyčpělých tvůrčích nápadů. V tom prvním případě mi ještě udělali jakžtakž radost, protože je tu k vidění několik zajímavých a lehce brutálních scén, jenže jsem téměř po celou dobu postrádal alespoň trošku snesitelnou atmosféru. A popravdě u té postupné vybíjené pětičlenné skupinky nedobrovolných obětí jsem se místy i dost nudil (pokud teda zrovna některá z nich nezařvala…).

A především tu dostala dost na prdel logika. Ano, tvůrci se nám snažili v závěru vše vysvětlit a přijít s šokujícím finišem, ovšem v tomhle podání se to zcela míjelo účinkem. Být fandou původní myšlenky totiž ještě nestačí na to, abyste nemohli dokurvit její odkaz, tak jak se to podařilo dvojici scénáristů. Především tam mají značné nesrovnalosti s časy (dobou) některých událostí z předešlých filmů a tím, co se nám snažili podstrčit v tomto případě (záměna rentgenových snímků – společná příprava pasti na hlavu Amandy – zkouška doktora a jeho návrat z války – pokud budete dávat pozor – prostě to nesedí) a podobných kiksů tam bylo hned několik….

Osmička mě tak dost zklamala. Neznalí předchozích dílů nebo zarytí fandové si jí zřejmě dokáží užít, ale v mých očích jde o naprostou zbytečnost. Není to vyložený průser, dočkáme se několika zajímavých scén (mordů) a nebude chybět ani gore, ale jinak to v tomto případě nevidím ani na průměrnou podívanou. Jeden z nejhorších dílů série…

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat