0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 10. 2018

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)


Záchrana dinosaurů se změní v boj o jejich svobodu, protože zrada a ziskuchtivost nezmizela ani v tomto pokračování…


Před čtyřmi lety došlo v zábavním parku na ostrově  Isla Nublar ke komplikacím, které měly za následek to, že se tamní prehistoričtí tvorové dostali na svobodu, zničili zábavní park a ovládli celý ostrov. Lidé, kteří přežili a utekli, však na ně nezapomněli. Nyní se na Isla Nublar probudila k životu sopka, která za nedlouho zničí celý ostrov i vše živé na něm. Vláda odmítne pomoci se záchranou dinosaurů a to i díky doporučení doktora Iana Malcolma, který zastává názor, že lidé by už neměli zasahovat a pomáhat prehistorickým tvorům, kteří už jednou vyhynuli. S tímto názorem však nesouhlasí řada lidí, v čele s Benjaminem Lockwoodem, bývalým partnerem Hammonda. Tito muži stáli u zrodu původního Jurského parku i experimentů s dinosauří DNA. Jejich cesty se však záhy rozešly, ale to neznamená, že by Lockwood netoužil zachránit co nejvíce dinosaurů a dokonce pro ně vytvořil ostrov s lagunou, kde by mohli volně žít...



Český název: Jurský svět: Zánik říše

Režie: J.A. Bayona
Rok výroby: 2018
Délka: 128 min
Země: USA

Hrají:
Bryce Dallas Howard...(Claire Dearing)
Chris Pratt...(Owen Grady)
Rafe Spall...(Eli Mills)
James Cromwell...(Benjamin Lockwood)
Isabella Sermon...(Maisie Lockwood)
Daniella Pineda...(Zia Rodriguez)
Justice Smith...(Franklin Webb)
Jeff Goldblum...(Ian Malcolm)
...a další



Jeho společník Eli Mills kontaktuje Claire Dearing, bývalou manažerku Jurského světa, která nyní coby aktivista bojuje společně se svým týmem za záchranu dinosaurů. Ta s nabídkou aby se vrátila na Isla Nublar a pomohla s odchytem jedinců od každého druhu, samozřejmě souhlasí. Má to však jeden háček, a to že musí přesvědčit Owena Gradyho, experta na Velociraptory, aby tam odcestoval s nimi. Jedním ze zachráněných dinosaurů má být totiž Blue, inteligentní samička Velociraptora, kterou vychoval a částečně i ochočil. Ten se nakonec nechá přesvědčit a společně tedy odcestují na ostrov. Zde však na ně kromě chrlící lávy a nebezpečných dinosaurů čeká ještě jedno nemilé překvapení. Oba byli totiž podvedeni ziskuchtivým Millsem, který za zády Lockwooda vymyslel vlastní plán jak se na dinosaurech obohatit. Čemuž samozřejmě musí Owen, Claire a zbytek týmu zabránit za každou cenu…

Každý kdo mě zná, nebo četl nějakou z mých recenzí na původní trilogii Jurského parku či první Jurský svět ví, že na těchto filmech docela „ulítávám“ a mám je ve velké oblibě. Ani nemůžu uvěřit, že je tomu už pětadvacet let, co Spielberg natočil vynikající a přelomový Jurský park. A to prosím s mnohem menším rozpočtem, než tomu bylo u tohoto kousku. Jako malý jsem miloval nejrůznější knížky o dinosaurech a tak jsem si je mohl po výborné Cestě do pravěku vychutnat i v hollywoodském kabátku. A dodnes ho řadím mezi nejlepší filmy, které jsem dosud viděl.

Jurský svět: Zánik říše se v našich kinech objevil již nějaký ten měsíc zpátky, ale já se k němu dostal až nyní. A to z jediného důvodu, měl jsem docela obavy, že tentokrát už to tak vynikající podívaná nebude. Navíc nám tvůrci slibovali návrat jedné z důležitých postav a toho jsme se sice dočkali, jenže Ian Malcolm (Jeff Goldblum) tu hraje druhé housle a na obrazovce se moc dlouho neohřeje. Což bylo první obrovské zklamání, které jsem u tohoto filmu zaznamenal. A bohužel nebylo jediným!

Návrat na ostrov byl opravdu skvostný a to nejen scénou s Mosasaurusem, ale i první krůčky po ovládnutí ostrova dinosaury. Opět zde nechybí zástup prehistorických býložravců ani masožravců, nádherná příroda a samozřejmě ani pořádná akce. Výbuch sopky a útěk před lávou byl vcelku zdařilý i pěkně natočený. Dokonce záběr na osamoceného dinosaura, kterého záhy pohltí dým a láva při odjezdu lodi jistě nejednomu vžene slzy do očí – jo na emocích se nešetřilo. Tedy hlavně v první polovině filmu, která byla opravdu dobrá.

Jenže záhy přišla na řadu druhá polovina a tady už jsem tak spokojený rozhodně nebyl. Exotický ostrov vystřídá honosný dům a podzemní laboratoře + připravené klece pro dinosaury. No a temná stránka příběhu vyplouvá nehezky na povrch. Staneme se svědky aukce dinosaurů (její závěr byl asi tím nejlepším v druhé půlce), souboje zbrusu nového a geneticky upraveného raptora s Blue a až „pohádkového“ závěru, který nám chce ukázat, že tento příběh prostě jen tak neskončí.

Jenže společně s tím vším přišli na řadu i nelogické kopance a poněkud přehnaná tvůrčí představivost, která mi lezla místy trochu na nervy. Byla to jasná snaha vydělat na původní myšlence co nejvíc peněz (což se jim mimochodem opravdu povedlo), ale co se týká celkové kvality, tak ta šla poněkud do ústraní a ač to říkám nerad, tento film se mi z celé „série“ líbí asi nejmíň.

Soundtrack: seznam skladeb (autor Michael Giacchino)

1. This Title Makes Me Jurassic
2. The Theropod Preservation Society
3. Maisie and the Island
4. March of the Wheatley Cavalcade
5. Nostalgia-Saurus
6. Lava Land
7. Keep Calm and Baryonyx
8. Go With the Pyroclastic Flow
9. Raiders of the Lost Isla Nublar
10. Volcano to Death
11. Operation Blue Blood
12. Jurassic Pillow Talk
13. How to Pick a Lockwood
14. Wilting Iris
15. Shock and Auction
16. Thus Begins the Indo-Rapture
17. You Can Be So Hard-Headed
18. Between the Devil and the Deep Blue Free
19. There’’s Something About Maisie
20. World’’s Worst Bedtime Storyteller
21. Declaration of Indo-Pendence
22. To Free Or Not to Free
23. The Neo-Jurassic Age
24. At Jurassic World’s End Credits/Suite

Jurský svět: Zánik říše tak v mých očích sice nenaplnil má očekávání a řadím ho mezi zatím nejslabší článek celé „série“, ale zatracovat ho určitě nebudu. Má své slabiny, ale i spoustu pozitivních věcí, prvků a scén. Je to prostě lepší průměr, ale nic víc.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat