0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 8. 2020

Escape Room (2019)

Pojďme hledat vodítka a nápovědy, jinak tu dneska všichni zařveme!


Šest lidí nezávisle na sobě obdrží podivnou kostku s nabídkou, aby se zúčastnili hry „Úniková místnost“. Výherce může získat 10 000 dolarů, což je pro mnohé z nich velmi lákavá nabídka. Ti jiní zase rádi hrají podobné hry. Tak či tak se setkávají v čekárně jedné z kancelářských budov, aby si společně zahráli. Aniž si to uvědomí, hra započala ve chvíli, kdy všichni vstoupili do místnosti. K jejich překvapení, však na ně čeká dosti odlišné pravidla, než na jaké byli připraveni. Musí sice společně spolupracovat, aby našli vodítka a nápovědy, ale zároveň na ně čeká doslova boj o holé přežití. Stali se totiž součástí zvrácené hry na život a na smrt a odpovědi musí často hledat ve své pochmurné minulosti…



Český název: Úniková hra

Režie: Adam Robitel

Rok výroby: 2019

Délka: 100 min

Země: USA

 

Hrají:

Taylor Russell...(Zoey Davis)

Logan Miller...(Ben Miller)

Jay Ellis...(Jason Walker)

Tyler Labine...(Mike Nolan)

Deborah Ann Woll...(Amanda Harper)

Nik Dodani...(Danny Khan)

...a další


Přestože mě podobné Únikové místnosti (samotná hra) docela lákají, nikdy jsem se jich nezúčastnil. Ne snad proto, že bych měl strach, že u nich zemřu, ale prostě jen nemám na to zatím čas. Nicméně stejně tak mám rád filmy podobné Kostce či prvním dvěma dílům SAW, bohužel většina z nich jsou jen podprůměrné napodobeniny, které jim nesahají ani po kotníky. No a nejnovější Escape Room balancuje někde okolo hranice průměrnosti. Není to totiž vyloženě špatný film nebo jen laciná kopie, ale zároveň divákovi nenabídne ani moc brutality či přehlídku perfektních důmyslných pastí.

 

Jasně, máme tady hned několik různorodě vypadajících místností, z nichž každá se pro hráče stává nelítostnou pastí, ale vyloženě zaujmout dokázaly snad jen dvě (kulečník vzhůru nohama a potom ta poslední s pohyblivou drtící stěnou. Zbytek byl jen fádním zdlouhavým hledáním vodítek, při kterých se jim zhoršovaly podmínky, ale pořádné napětí aby tu člověk pohledal. To už mnohem zajímavější mi přišla minulost jednotlivých postav, bohužel u některých se o nich něco více dozvíme až po jejich smrti a jako takové mi jejich charakteristiky zrovna moc okouzlující nepřišly. Takže mi bylo více méně jedno, kdo zařve jako další.

 

Podobnost se SAW (výběrem lidí) byla více než zřejmá, žel tady si o nějaké brutalitě musíme nechat jen zdát. Což by možná nevadilo, kdyby nám zde byla nabídnuta alespoň důmyslně propracovaná psychologická stránka příběhu, ale to se rovněž nestalo. To samé platí i tajemných lidech v pozadí. Finální ukázka toho, co nám bude zřejmě nabídnuto ve dvojce, mi taky přišlo poněkud uhozené, ale to je otázka vkusu.  Co se hereckých výkonů týče, tak tady jsem zůstal docela neutrální. Nikdo mi vyloženě nelezl na nervy, všichni do jednoho podali průměrné výkony hodné celkové kvalitě filmu.

 

Escape Room tak dozajista dokáže oslovit určitou cílovou skupinu diváků, ale jako celek nám tento film prostě nenabídne nic navíc – jen průměrnou podívanou. Samotný závěr mi už navíc přišel až moc přitažený za vlasy.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat